Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Artikel

Israel

Israel är en ockupationsmakt kan både vi och FN slå fast. Man ville redan från starten 1948 lägga under sig mark från arabvärlden under operationen Plan Dalet. För precis när England och FN gav judarna Israel självstyre angrep arabvärlden, för dom såg det som ett försök av väst att ingripa i arabvärldens angelägenheter.

Enligt bevisade källor som kom fram redan på 70-talet ville dåvarande Likudhögern utifrån sin ultraortodoxa livssyn erövra varenda del av heliga landets markområde.

För Israel är å ena sidan en sionistisk religiös skapelse där judendomen föddes enligt en mänsklig bok benämnd Bibeln. Å andra sidan är Israel en modern liberal rättstat med pluralistiskt global. Nationalistiska sionismens utrymme har alltmera tunnas ut.

Idag hamnar Israel i en kluven situation mellan religion och modernism. Dessutom när Israel under år av förtryck av Palestinas frihet så fick folk nog 1988 då intifadan satte fart och satte förtrycket på agendan. Ända sedan 1967 års krig så har Israels regeringar systematiskt sagt ett folk och ett land. Man har struntat i Palestinas människor. Även om det finns cirka en miljon araber så har dom ingen betydelse för högerns världsbild. Bosättarna finns nu överallt på Gaza och västbanken.

Fredsföredraget 1993 lurade mig ordentligt. För cirka 43% mark tillföll Palestina på de ockuperade områdena. Men det fanns redan bosättare på dessa områden. Så Arafat fick palestinska enklaver. Dessutom blev det inte bättre för människorna. I denna situation lyckades även Jihad och Hamas, två extremistiska mördarorganisationer få luft under vingarna.

Barak som år 2000 ville fortsätta förhandlingarna hade egentligen ingenting att erbjuda. För Likud ville inte ha fred innerst inne. Arafat ville ha en del av Jerusalem och rätten för fördrivna att återvända. Sharon vann makten och provocerade fram ett nytt uppror genom att kränka muslimsk makt. Lögnen att Arafat skulle varit upphovsmannen bakom självmordsbombarna fanns med i mediabilden väldigt länge. Förtrycket gjorde att Jihad och Hamas kunde värva många ungdomar till de vidriga självmordsattackerna.

Arafat själv har misslyckas med det mesta. Han glömde demokratin och införde en personlig styrt makt. Däremot erkände PLO Israels rätt att existera som legitim stat med allt vad det innebär.

Arabvärlden som endast innehållit bedrägliga islamiska diktaturer som i decennier utnyttjat Palestinafrågan för att bevara sin egen makt. Även en del av dessa länder var beredda att erkänna Israels rätt att leva i fred.

Jag är både vän av Israel och Palestina.

Det finns bara en lösning på problemet. En uppdelning mellan Israel och Palestina som två jämbördiga parter. Då måste Sharon bort från makten och Arafat verkligen skapa demokrati eller även han avgå.

Läs nyutgåvan av fotografen Donald Boströms pocketbock Inshallah. Där skriver en rad skribenter om Israel och Palestina konflikten. En fantastisk fotoserie av Donald Boström förstärker bokens intryck över politiska offer på två sidor.

Ordfront-förlag 2002 utökad reviderad upplaga.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #1 2002

Gäst-
skribenter

Själv-
kännedom i grundskole-
utbildningen (av Magnus Wretman)


Krigs-
förbrytelser (av Mikael von Knorring)

Artiklar

Kultur-
upplevelser

Ludwig Wittgenstein

Israel

En liten kommentar!

Essäer

Torsten Ekbom

Olof Lagercrantz

Kåserier

Nils Ferlin

Rulltrappor

Motorväg

Böcker

Kjartan Flogstad

Musik

Cd-priser

Doro Pesch

Iggy Pop

Musikkrönika

Oasis

Primal Scream

Punken

Punkmusik

Sonic Youth

The Ark

The Vines

Filmer

Panic Room

Grabben i graven bredvid

Scooby Doo

Intervjuer

Rainer Andersson

Karl-Erik Edris

Reportage

Fria Listan

Frågor & Svar om Fria Listan

Mat & Dryck

Nils Oscar God Lager