Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Kulturupplevelser

Klicka på länken för att komma till upplevelsen.

Lasse Åbergs museum | La musik | Carl Einar Häckner | Galago | Liljevalchs sommarutställning | Svensk filosofi | Jacqueline Susann

Lasse Åbergs museum Index

Tag med din fantasi och besök Lasse Åbergs eminenta museum utanför Bålsta.

En unik samling Musse Pigg leksaker och fascinerande förstaupplagor av Kalle Anka, Fantomen, Tarzan, Mandrake, Blondie, Spindelmannen, Yellow Kid från 1896, Pigge och Gnidde plus mängder av amerikanska serier. Jag saknar vår egen stora serietradition. I stort sett är det bara Adamson från 1920 som presenterar svensk seriekonst.

Det roliga är att jag fick tillbaka min kärlek till serier. Och Lasse Åberg visar att serier är konst, vilket vi i Sverige inte har begripit ett dugg om. Det är intressant också att Lasse Åberg visar popkonsten och den impuls eller influens serievärlden betytt för varandra. Andy Warhol, Jim Dine, Claes Oldsberg får stort utrymme med sina briljanta tolkningar av kända symboler från serievärlden.

La musik Index

Nya musiktidskriften La musik vars första nummer har kommit vill vara som geniet och Killinggängets Andres Lokkos gamla essätidning POP. Vi som älskade POP, Bibel och nätsajten Feber allt signerat Andres Lokkos. Även Jan Gradvall, Mats Olsson och Lennart Persson ingick i Feber. La musik skriver lagom bra artiklar men håller inte alltigenom standard. Dock finns det bra artiklar kring forna jazzbolaget Blue Note, Esbjörn Svenssons trio och rader av intervjuer med nya band Melody Club, Parker osv. Upptäck den ändå trots reservationer.

Carl Einar Häckner Index

På Gröna Lund lyckas Carl Einar Häckner hålla liv i den klassiska varietétraditionen. En dag mitt i augusti upplevde jag häcklande Chaplintendenser och slapsticks med ytterst enkla medel. Leve det som enkelt förnöjer.

Galago Index

Vänsterpartiet ger ut i samarbete med Galago ut en serietidning i gammal stil Gudrun Cosmic. Med Arne Anka, Rocky, Lena Ackebo osv. En rolig anarkistisk politisk version av Palmes Politik är det möjligas konst och 60-talets slagord ”Allt är politik”.

Liljevalchs sommarutställning Index

Liljevalchs sommarutställning Min Marilyn är en sorts konstnärlig skildring där konstnärer försöker skildra tidens ikon Marilyn Monroe. Naturligtvis finns Andy Warhols massproducerade verk. Flera av verken som Peter Brandts fotoserie med sig själv som Warhol leker Marilyn blir mest som en egotrippat lek med könsidentiteter. En fullständig trist upprepning i den aktuella könsdebatten. Många verk fungerar bäst separat, som Öyvind Fahlströms fascinerande verk. Medan videokonstverken som vanligt är usla och fotokonsten som Peter Brandt är i mitt tycke meningslösa i sammanhanget.

En halvljummen utställning.

Svensk filosofi Index

Svensk filosofi har inte fått någon större förståelse. Men Staffan Carlshamre skriver ett förord till den suveräna boken Svensk filosofi från Rydelius till Hedenius Thales-förlag 1999.

Han menar att det finns ett värde i att precis som litteratur eller historia i alla dess former måste läsas för att vi skall kunna förstå vår värdegrund.

En av mina favoritböcker denna sommar.

Jacqueline Susann Index

Jacqueline Susann skrev 1966 en av de första tantsnuskromaner skulle man kunna säga. Men det är inte helt sant, för när jag läste hennes Dockornas dal i pocket (AWE/Gebers 1987) upptäckte jag en briljant tidsprägel av tiden efter andra världskriget och glittriga livet bland de riktigt rika själarna. Författaren som dog 1974 förmedlade här en klassiker att upptäcka.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #1 2002

Gäst-
skribenter

Själv-
kännedom i grundskole-
utbildningen (av Magnus Wretman)


Krigs-
förbrytelser (av Mikael von Knorring)

Artiklar

Kultur-
upplevelser

Ludwig Wittgenstein

Israel

En liten kommentar!

Essäer

Torsten Ekbom

Olof Lagercrantz

Kåserier

Nils Ferlin

Rulltrappor

Motorväg

Böcker

Kjartan Flogstad

Musik

Cd-priser

Doro Pesch

Iggy Pop

Musikkrönika

Oasis

Primal Scream

Punken

Punkmusik

Sonic Youth

The Ark

The Vines

Filmer

Panic Room

Grabben i graven bredvid

Scooby Doo

Intervjuer

Rainer Andersson

Karl-Erik Edris

Reportage

Fria Listan

Frågor & Svar om Fria Listan

Mat & Dryck

Nils Oscar God Lager