Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Krigsförbrytelser

— en av valets svalaste frågor

De internationella frågorna har inte direkt varit valrörelsens hetaste — även om de kanske kan få ett litet uppsving lagom till årsdagen av den CIA-stödda statskuppen i Chile, den 11 september 1973. Det är ju sällan de är det. Under veckorna innan ett val sägs det så mycket annat strunt att det internationella struntet får stå tillbaka ett tag.

Ändå har det dykt upp ett par fall, där västvärlden framstått som så ohejdbart brutal att det krävts en del TV-tid för att inte den liberala civilisationen helt ska missförstås. Ta diskussionen om USA vägran att krigsförbrytardomstolen som exempel: får man tro den världsbild DN och TV-kanalerna ger oss är det ju inte mer än en principfråga som jänkarna råkat haka upp sig på. Lite som att svenskarna inte vill låta EU förbjuda snuset.

Så är det förstås inte. Det skulle gå att göra hur många storys som helst om de krigsförbrytelser USA begått och vägrat straffa någon för. En fungerande krigsförbrytardomstol skulle inte vara ett hypotetiskt, utan mycket konkret hinder nästa gång det är dags att lära barbarerna att veta hut.

För det är ju inte som att vi håller på och uppfinner den internationella rätten för första gången. Genévekonventionen finns sedan länge, och sätter väldigt snäva gränser för vad man får göra och inte göra i ett krig.

Till exempel får man inte bomba städer hur som helst. Eller massakrera flyende soldater. Eller spränga kärnkraftsverk. Eller svälta ut ett land för att få igenom sin politiska vilja.

Alla de sakerna har USA redan gjort mot Irak, med Sveriges fulla stöd. Genévekonventionen är hur tydlig som helst: det är krigsförbrytelser, och den som begår dem ska ställas inför nationell eller internationell domstol. Vi har aldrig krävt att det ens ska utredas.

Är det orealistiskt att tänka sig att USA skulle döma sina krigsförbrytare? Ja, antagligen. Åtminstone så länge vi vägrar säga som det är. Att USA skulle dra sig ur Vietnamkriget var också orealistiskt, till motståndet var starkt nog. Där gjorde Sveriges regering, till slut, några hedervärda insatser.

Då byggdes internationalistiska rörelser till Vietnams försvar. Det sakpolitiska läget är inte annorlunda idag. USA håller som bäst på att bomba Afghanistan tillbaka till stenåldern, massakrera bönder i Colombia och förpassa ABM-avtalet till historiens skräphög. Israel har trappat upp sitt rasistiska kolonialkrig till en nivå som inte kan förstås på något annat sätt än att de är ute efter att smula sönder hela det palestinska samhället. Sverige säger inte ett knyst. Mycket mer 1960-tal än så blir det inte.

Men också i det här valet är det, tyvärr, fel läge att prioritera de internationella frågorna. I en situation där borgarna är överens om att ombilda varenda innerstad till rikemansreservat, fortsätta göra korttidskontrakt av fasta anställningar, och lägga ut hela Stockholms akutsjukvård på entreprenad — då finns det inte direkt tid för något finlir. Överklassens partier ska ut, helt enkelt. Att USA ska ut ur Mellanöstern får vänta några veckor.

Mikael von Knorring
redaktör för socialist.nu
Socialist.nu

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #1 2002

Gäst-
skribenter

Själv-
kännedom i grundskole-
utbildningen (av Magnus Wretman)


Krigsförbrytelser (av Mikael von Knorring)

Artiklar

Kultur-
upplevelser

Ludwig Wittgenstein

Israel

En liten kommentar!

Essäer

Torsten Ekbom

Olof Lagercrantz

Kåserier

Nils Ferlin

Rulltrappor

Motorväg

Böcker

Kjartan Flogstad

Musik

Cd-priser

Doro Pesch

Iggy Pop

Musikkrönika

Oasis

Primal Scream

Punken

Punkmusik

Sonic Youth

The Ark

The Vines

Filmer

Panic Room

Grabben i graven bredvid

Scooby Doo

Intervjuer

Rainer Andersson

Karl-Erik Edris

Reportage

Fria Listan

Frågor & Svar om Fria Listan

Mat & Dryck

Nils Oscar God Lager