Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Intervju

Rainer Andersson

Micheles Kindh träffar Rainer Andersson, tågvärd och ordförande för SEKO-Pendelklubben på Citypendeln. Rainer författar även böcker. Senast en bok om Finska inbördeskriget 1917–1918.

Rainer Andersson är nu på gång med en ny bok som kommer handla om den arbetarkvinna som fick nog av svälten. Brist på mat utgjorde grunden på omfattande hungerkravallerna 1917.

Rainer låter hennes gestalt ta plats på den historiska scenen, en scen som bara varit kungarnas historia, för att citera Wilhelm Mobergs uttryck.

Jag undrar om det finns någon koppling mellan dessa två böcker.

Rainer berättar att det var från början tänkt att boken skulle täcka både hungerkravallerna och inbördeskriget 1917. Men ämnet för finska inbördeskriget svällde över så det blir två böcker istället. Men kopplingen är att Nils Palme (överklassynglingen från Palmesläkten) och den unga flickan föddes ungefär samtidigt. När hungerkravallerna gick av stapeln 1917 så befann sig Nils Palme som officerare i Göteborg och slog brutalt ned arbetarnas protest. Medan bokens huvudperson organiserar upploppet i Stockholm.

Rainer berättar vidare att han vill skriva arbetarrörelsehistoria bortom de vanliga panegyriska verken. I detta fall blir det kvinnornas perspektiv. Arbetarörelsen förtiger oftast de obekväma faktumen. Bland annat att det fanns ytterst få kvinnor inom partiet. Bland alla männen fanns det från början endast 26 kvinnor. Ett annat talande fakta är att arbetarrörelsen som kämpade för rättigheterna stundtals inte var speciellt ivriga att lansera kvinnornas rättigheter. Först måste ledarna rädda samarbetet med liberalerna.

Jag drar slutsatsen att Rainer sympatiserar gärna med den tidiga arbetarrörelsen.

Rainer säger att sympatiserar med folket inte dess ledare. Partiet hade en förmåga att välkomna vem som helst som delade deras sak. Klassamarbetet som ledde till reformismens politiska klassföräderi.

Man brukar ibland säga att skönlitteraturens psykologiska förmåga kan bättre än rena fakta fungera för att åskådliggöra sociala situationer.

Rainer svarar att så klart att det kan vara sant. Men fakta kan mitt i en text förklara hur det egentligen förhöll sig med verkligheten.

Dessutom gäller det att leta efter dokument som oftast glömts bort. Dom kan verkligen ge resultat om man vill finna sanningen.

Rainer betonar att det också är viktigt att skriva om det som var roligt och försöka undvika att man hamnar i den uppenbara fällan många författare faller i, att bara skriva om arbetarnas elände. Det visste folk redan om för det var den verklighet man levde i.

Rainer nämner också hur den borgerliga moralen fungerade. Framförallt ville inte borgerligheten att barnen hade det roligt på gatorna, för borgerliga familjer satt hemma och levde familjeliv i ombonade hem. Fattiga hade det trångt och många barn hade sitt liv på stadens gator. Många barn omhändertogs och myndigheterna förbjöd barnen från att ha roligt.

På 15 år omhändertog borgerliga staten 40 000 barn. Fabrikörer satte dom i fabriker för dom såg det som ren välmening. Dom såg till att staten undandrog sig allt socialt ansvar utom för de allra fattigaste. Där tog en usel fattigvård över. Vid seklets början fanns det över 600 privata välgöringsorganisationer.

Rainer Anderssons bok kommer någon gång i framtiden. Om något bokförlag uppmärksammar Rainers intressanta historiska böcker.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #1 2002

Gäst-
skribenter

Själv-
kännedom i grundskole-
utbildningen (av Magnus Wretman)


Krigs-
förbrytelser (av Mikael von Knorring)

Artiklar

Kultur-
upplevelser

Ludwig Wittgenstein

Israel

En liten kommentar!

Essäer

Torsten Ekbom

Olof Lagercrantz

Kåserier

Nils Ferlin

Rulltrappor

Motorväg

Böcker

Kjartan Flogstad

Musik

Cd-priser

Doro Pesch

Iggy Pop

Musikkrönika

Oasis

Primal Scream

Punken

Punkmusik

Sonic Youth

The Ark

The Vines

Filmer

Panic Room

Grabben i graven bredvid

Scooby Doo

Intervjuer

Rainer Andersson

Karl-Erik Edris

Reportage

Fria Listan

Frågor & Svar om Fria Listan

Mat & Dryck

Nils Oscar God Lager