Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Kåseri

Rulltrappor

Ett av mina nöjen är att iaktta människors beteenden i olika situationer — inklusive mitt eget.

Jag sitter i en vänthall vid en t-banestation och väntar på min buss. Runtomkring mig stressar folk hit och dit. Tidigare var jag ofta här, så jag ser mig omkring för att se om det blivit några ändringar. Någonting är inte som det brukar, men jag kan inte sätta fingret på det.

Folk kommer upp från t-banan och går antingen ut till bussplanen eller upp till köpcentrat. Det finns en vanlig trappa och till höger om denna två rulltrappor, den vänstra går ned och den högra går upp. Det blir lite av trafikstockning runt rulltrapporna. Då slår det mig: Det har ”alltid” varit så att den vänstra går ned och den högra upp. Om den högra står går den vänstra ned, och om den vänstra står går den högra upp. Men denna gång går den vänstra upp och den högra står!

Detta får som konsekvens att folk blir förvirrade.

De störtar uppför den stående högra rulltrappan eller tar vanliga trappan — alltså fullständigt ignorerar den vänstra uppgående. Den är det ju ingen anledning att ta, eftersom den går ned — alltid.

Emellertid är det några som är så pass uppmärksamma att de ser att den vänstra går upp och tar den. Detta innebär en del problem för dem som väljer den vanliga trappan eller den högra rulltrappan. En man som med spänstiga steg kommit sådär en tredjedel uppför den stående rulltrappan, märker att den vänstra är igång. Stannar. Vänder och går ned igen och går uppför den uppgående rulltrappan!

Okej …

Ett äldre par som kommer ut från en butik är på väg upp till övre planet. Stannar bekymrat framför den högra rulltrappan. De märker då att folk tar den vänstra och åker upp med den. Mannen böjer sig ned för att se om det står någon på övre planet som tänker jobba med rulltrapporna. Det finns ingen. Väldigt försiktigt och med ett fast grepp om ledbandet kliver de ombord på den vänstra rulltrappan. Mannen hukar sig ned igen. Det kanske finns någon elaking som tänker vända på riktningen på trappan? Turligt nog finns det ingen och de klarar av resan uppför den vänstra rulltrappan.

En kvinna med barnvagn suckar högt och ljudligt över att rulltrapporna alltid står. Samtidigt som folk tar den vänstra och åker upp. De tittar lite fundersamt på henne i förbifarten. Hon tråcklar sig igenom kön till rulltrappan för att ta vanliga trappan upp. Hon baxar upp barnvagnen ett steg, stannar, tittar med gapande mun på dem som åker uppför den nedåtgående rulltrappan. Inser att den faktiskt åker upp. Står ett tag och funderar. Bestämmer sig sedan för att chansa på att ta den vänstra rulltrappan och åka upp i stället för att fortsätta baxa upp barnvagnen i trappan. Hon lyckas med att åka upp.

Jag sitter och betraktar detta skådespel och blir så fascinerad att jag missar min buss och får vänta på nästa.

Funderar lite på hur jag skulle ha gjort. ”Jag undrar”, sa flundran, ”om gäddan är en fisk.” Vete tusan om jag ärligt kan säga att jag skulle ha åkt uppför den nedåtgående rulltrappan.

Det är nog rätt lämpligt att man tar sig en funderare på hur man själv skulle reagera i en situation, innan man säger: ”Jamen, varför gör de så där för?”

Om Mr. Snaggus |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #1 2002

Gäst-
skribenter

Själv-
kännedom i grundskole-
utbildningen (av Magnus Wretman)


Krigs-
förbrytelser (av Mikael von Knorring)

Artiklar

Kultur-
upplevelser

Ludwig Wittgenstein

Israel

En liten kommentar!

Essäer

Torsten Ekbom

Olof Lagercrantz

Kåserier

Nils Ferlin

Rulltrappor

Motorväg

Böcker

Kjartan Flogstad

Musik

Cd-priser

Doro Pesch

Iggy Pop

Musikkrönika

Oasis

Primal Scream

Punken

Punkmusik

Sonic Youth

The Ark

The Vines

Filmer

Panic Room

Grabben i graven bredvid

Scooby Doo

Intervjuer

Rainer Andersson

Karl-Erik Edris

Reportage

Fria Listan

Frågor & Svar om Fria Listan

Mat & Dryck

Nils Oscar God Lager