Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Musik

Punken

Det känns lite löjligt att skriva att punken föddes för 25 år sedan och fyller år. För punken är inte alls död så som många fortfarande vill hävda. Utan den existerar men givetvis i andra former. Jag älskar fortfarande punken för dess energi och kreativa attack med dess aggressiva anarki.

En fråga som stundtals brukar vara aktuell är vem som är upphovsman till punken? Ramones (se artiklar om Ramones i Blaskan #3 Ramones-special) eller Sex Pistols? Jag bryr mig inte om vem som är upphovsman, Sex Pistols underbara enda mästerverk Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols räcker långt i England. I USA där New Wave och Ramones kompromisslösa korta attacker förändrade punkscenen till en fullständig erövring av musiken. Punk, ska och new wave hör musikaliskt ihop, även reggaemusiken vävs in under punkens vitala klädesdräkt.

En annan fråga av mindre art är om det var medelklassen eller arbetarklassen som upptäckte politiken och skapade en livsstil genom upptäckten av punken. Per Bjurman påpekar att det var medelklassen. Jag är inte alls så säker på hans ensidiga historiebeskrivning stämmer. Jag och flera andra uti förorterna älskade punken därför att den blev ens egen musik. För vem som helst kunde gå ned i källaren och spela musik för egen skull. Man brydde sig inte om att det skulle från början låta bra, utan man bara hamrade på tills man lärde sig ackorden.

I Sverige var Ebba Grön och Dag Vag två av de mest inflytelserika banden för den svenska punkscenen. Naturligtvis vaknade hela landet upp och det spelades punk i varenda håla till slut. Det är ett rent äventyr att lyssna på de två svenska punksamlingarna Vägra raggarna benzin ett och två (den andra skivan har undertiteln: Punk från provinserna 78-82)

En intressant singel är den hyllning Bob Marley gjorde till punken och new wavemusiken på Punky reggae party där slår vi fast punkens rötter delvis i reggaemusiken. Lyssna på Clash (se special om Joe Strummer i Blaskan #1 2003) så förstår du dess reggaerötter som punken utvecklade.

Jag ägnade mig i flera dagar lyssna genom min lilla punksamling och återupptäckte rader av svenska och engelska band. För mig är punken lika skön idag som den var för 25 år sedan.

Med andra ord lever liket fortfarande och mycket av musiken inom dansakterna eller indierocken som baseras på punk får mitt hjärta att klappa stenhårt.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #1 2002

Gäst-
skribenter

Själv-
kännedom i grundskole-
utbildningen (av Magnus Wretman)


Krigs-
förbrytelser (av Mikael von Knorring)

Artiklar

Kultur-
upplevelser

Ludwig Wittgenstein

Israel

En liten kommentar!

Essäer

Torsten Ekbom

Olof Lagercrantz

Kåserier

Nils Ferlin

Rulltrappor

Motorväg

Böcker

Kjartan Flogstad

Musik

Cd-priser

Doro Pesch

Iggy Pop

Musikkrönika

Oasis

Primal Scream

Punken

Punkmusik

Sonic Youth

The Ark

The Vines

Filmer

Panic Room

Grabben i graven bredvid

Scooby Doo

Intervjuer

Rainer Andersson

Karl-Erik Edris

Reportage

Fria Listan

Frågor & Svar om Fria Listan

Mat & Dryck

Nils Oscar God Lager