Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Reportage

Fria Listan

Ett parti som vill ge medmänskligheten en chans inom partipolitiken känns alldeles utmärkt. Frågor & Svar om Fria Listan hittar du här I Blaskan #2 hittar du en artikel av Christian Gergils


Fria Listan samlades vid galleri Aguéli vid en fin sommarkväll 30 juli.

Christian Gergils känd från Frihetsfronten berättade att det var dags och möjligt att starta upp ett parti med marknadsekonomiskt tänkande och med hjärtat till vänster. Jag själv som är trött på könlös stereotypisk pajkastarmentalitet gick dit för att jag tror att detta parti behövs. Dels som motvikt till mitt eget vänsterparti.

Fria Listan består av individer som vill ha ett parti som utgår från människan i samhället, till skillnad från etablissemanget som alltmera avskärmas från dagspolitiken och folket. Men visserligen är jag tveksam till optimismen när det gäller privata företagandet och marknadens globalisering. Fast det är bra att Christian Gergils är kritisk till både EU och internationella patenträtten. Men fortfarande tror Gergils på den nyliberala visionen att politiker bara ställer till det när det gäller att lagstifta. Politikerna ligger efter globaliseringens krafter och därför sköter sig marknaden bäst själv. Jag ser ingen riktig grund till detta. Utan när företagen globalt sätt sköter allting så får vi kusliga konsekvenser. Men Fria Listan utgår från en liberal grundsyn som inte är uppdelat i vi kontra dom. Både borgerliga och socialistiska hamnar i denna grundsyn på olika sätt. Just detta är skillnaden menar Gergils i sitt anförande. Individen sätts alltid i centrum.

Jag pratade vid sidan om med både förre centerpartisten och Timbroskribenten Dick Erixon och överläkaren Erik Björn-Rasmussen om dagspolitiska frågor. Vid dessa informella samtal fick jag en relativt bra syn på hur Fria Listan ungefär förmodligen kommer driva vissa frågor. Fria Listans politik är nog ständigt under utveckling. Men är i dag det mest intressanta partiet utanför de officiella partierna.

Fria Listans hemsida (upphört? flyttat?)

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #1 2002

Gäst-
skribenter

Själv-
kännedom i grundskole-
utbildningen (av Magnus Wretman)


Krigs-
förbrytelser (av Mikael von Knorring)

Artiklar

Kultur-
upplevelser

Ludwig Wittgenstein

Israel

En liten kommentar!

Essäer

Torsten Ekbom

Olof Lagercrantz

Kåserier

Nils Ferlin

Rulltrappor

Motorväg

Böcker

Kjartan Flogstad

Musik

Cd-priser

Doro Pesch

Iggy Pop

Musikkrönika

Oasis

Primal Scream

Punken

Punkmusik

Sonic Youth

The Ark

The Vines

Filmer

Panic Room

Grabben i graven bredvid

Scooby Doo

Intervjuer

Rainer Andersson

Karl-Erik Edris

Reportage

Fria Listan

Frågor & Svar om Fria Listan

Mat & Dryck

Nils Oscar God Lager