Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Intervju

Niklas Svensson


Fråga
Att starta upp en hemsida om kommunismens brott kommer säkert vålla ilska hos vänster om vänster och glädje i borgerliga leden. Själva idén har den uppkommit parallellt med att den del borgerliga partier har kommit med motioner om upplysningsarbete angående de vidsträckta brotten kommunismen faktum begått. Kan du berätta om bakgrunden till idén med hemsidan.
Svar
En bärande idé bakom sidan är att den häftiga ”antirasismen” gett dagens extremvänster en sorts demokratisk legitimitet, något de inte förtjänar. Genom att lyfta fram i praktiken utövad kommunism visar vi att skillnaden mellan nazism och kommunism är som grader i helvetet.
Fråga
Det finns en intern debatt inom de kommunistiska leden om att Trotskij kritik av den stalinistiska byråkratin är ett bevis på att Trotskij skulle som ledare har varit Sovjets egentliga välborne ledare. Själv anser jag det vara hårklyverier. Hur tror du folk i dag uppfattar kommunismens historia?
Svar
Att tala om hur Trotskij skulle ha varit snuddar vid en kommunistisk motsvarighet till historierevisionismen inom ns-rörelsen. Men hur uppfattas kommunismens historia? Tyvärr vet de flesta idag väldigt lite om kommunismen och dess historia. Kommunismen försvann väldigt snabbt från medvetandena efter Sovjets fall.
Fråga
Kommunismen bygger i grunden på Karl Marx verk och sociala studier i kapitalismens utveckling. Men utvecklade aldrig i princip hurvida ett övertagande skulle ske. Dom dog innan denna tanke kom. Dessutom vet man inte vad Karl Marx skulle ha sagt om kommande kommunismens historia. Jag vill hävda att Lenin var den första som gjorde ett konkret försök till att införa hans version av kommunism. Vad som hände vet vi. Men vad skulle du vilja säga om detta resonemang?
Svar
Marx var teoretiker, och behövde en praktiker för att göra något realiserbart av de teorier som lades fram. Detta gjorde Lenin, men fuskade med marxismen för att få den att stämma med det halvt feodala ryska samhället. Dessutom var han lurad av Hobsons ej hållbara imperialismteori.
Fråga
I flera av de artiklar som finns på länksidan dyker det upp artiklar om att kommunism och nazism är egentligen delar av varandra. Visserligen är jag medlem i vänsterpartiet och är en antikommunistisk socialist. Blir jag lite tveksam om den jämförelsen. Dom är båda totalitära. Men nazismen är till stora delar uppbyggd av konservativa tankegods. Jag skulle vilja höra ditt resonemang kring detta.
Svar
Nazismen är eklektisk, och är starkast präglat av völkischströmningarna. Orddelen — socialistisk i nationalsocialismen kom på plats bara därför att socialismen var på modet på tidigt tjugotal. Men det finns stora likheter; skillnaden är att den enes kamp mellan folken är den andres kamp mellan klasserna. Den stora olikheten är att nazisterna håller på allas olikhet, medan kommunisterna håller på allas likhet.
Fråga
Hur tror du politiken idag har påverkats av kommunistiskt tankegods?
Svar
Svårt att svara på en så allmänt hållen fråga.
Fråga
Kritiken folk från kommunistiska partier brukar rikta mot dom siffror som anger hur många miljoner som dog under Lenin och Stalins välde är gjorda av oseriösa forskare. Vad som är seriösa brukar inte anges av kritikerna. Denna diskussion om exakta siffror, spelar dom egentligen någon roll med tanke på att bara en ideologi som dödar folk borde vara tillräckligt mordisk. Varför är det så viktigt med denna debatt?
Svar
Det är viktigt att klarlägga så stora historiska händelser, men politiskt bör inte kvantiteten vara så dominerande som debatten ibland ger sken av.
Fråga
Till slut: Kommer det bli någon forskning i framtiden som kan utveckla det tema som din viktiga hemsida påbörjat?.
Svar
Jag hoppas det, men samhällsklimatet måste nog förändras en bit innan det blir några större forskningsinsatser.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #6 2003

Stefan Hammarén

Självrecension

En ordbok för Polly papegojan?

Gads håndbog om fisk

Essäer

Tony Samuelsson

Somerset Maughams borgerliga satir

Lord Byrons magiska värld

Kåserier

Tänkvärda författare

Kultur

Galleri Wetterling

Böcker

Nya böcker

Musik

Adam Green

Dynamo Chapel

Eminem

Helloween — Rabbit Don’t Come Easy

Jane’s Addiction

John Phillips

Lisa Nilsson

Marilyn Manson — The Golden Age of Grotesque

Musikkrönika IV

Musikrecensioner II

Onödiga konserter

Rocktidningen Blender

The Kills & White Stripes

The Lurkers & The Vibrators

Van Morrison, David Bowie & The Rolling Stones

Vic Chesnutt

Filmer

På TV

Lagens lejon

Gothams änglar

Miami Vice

Intervjuer

Intervju med Modernista

Intervju med The Cricket


Intervju med Olle Wästberg


Presentation av Niklas Svensson

Intervju med Niklas Svensson


Intervju med Gunnar Hökmark

Mat & Dryck

Glenkinchie 10 år Lowland