Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Intervju

Olle Wästberg

Olle Wästberg tillhör en av de mest ideologiska av Folkpartiets politiker. Idag är han generalkonsul i New York med en aktiv hemsida med ett informativt nyhetsbrev om svensk och amerikansk politik på programmet. Här följer en liten intervju Dr. Indie gjort med Olle Wästberg. Vill du veta mer om hans verksamhet, gå in på denna länk som leder till hans hemsida — Olle Wästbergs hemsida


Fråga
Min första fråga har jag länge undrat över. Politiska globala scenen har förändrats efter kommunismens fall och kalla krigets slut. Tolkar du precis som de flesta Amerikavänner all kritik av USA som sedvanlig antiamerikansk vänsterslogans? Kan det inte vara så att det finns demokratiska människor som undrar över amerikansk utrikespolitik när man genom 1900-talets historia faktiskt stött rader av auktoritära militära eller konservativa regimer som råkar vara användbar i olika politiska syften Man avsätter en diktatur och stöder en annan. Just detta kan få många att undra varför USA som demokrati beter sig så i realpolitiska syften.
Svar
Självfallet är inte all USA-kritik vänsterrabbel. USA bör kritiseras för stöd till Pinochet, för tidigare stöd till Saddam Hussein och mycket annat. Men det är synd att kritisera USA just för att man störtar diktaturer.
Fråga
Efter den diktatoriska kommunismens fall har det bland borgerliga politiker och ledarskribenter blivit populärt att angripa den demokratiska vänstern för att vara samma andans barn. Hur ser du på den frågan?
Svar
Inte den demokratiska vänstern. Gamla vpk och dess företrädare tillhörde den odemokratiska vänstern. De som är samma andas barn är en del av de — t ex reclaimare — som flörtar med Lenin och Stalin.
Fråga
Jag upplever dig som väldigt ideologisk i både bokform och tal. Jag skulle vilja ha reda på hur du upplever dagens liberalism och synen på frihetens värden.
Svar
Liberalismen är alltid i någon bemärkelse klämd. Demokratin har varit på frammarsch i många år, men fortfarande är några av världens största stater auktoritära eller diktaturer. Libyen leder FN:s kommission för mänskliga rättigheter, bara en sådan sak. I många länder saknas reell yttrandefrihet. 1989 och murens fall var en fantastisk framgång för liberala värden. Men det kommer att dröja innan demokrati och marknadsekonomi har erövrat världen.
Fråga
Folkpartiet har fått mycket kritik både före och efter valet för sina olika politiska utspel. Eftersom du befinner dig lite utanför det dagliga politiska livet, vore det intressant och höra hur du upplever liberala folkpartiets framtid i Sverige.
Svar
Folkpartiet har på ett drygt år gått från 4 till 14 procent. Det är fantastiskt och jag gläder mig som f d aktiv folkpartist åt detta. Framgången i sig gör att man lyssnar mer på folkpartiet, på det som är det bästa i liberalismen, d v s kombinationen av internationalism och frihetslidelse med social reformpolitik och jämställdhetssträvanden.
Fråg
Till sist: En intressant fråga som uppstår är hur du som liberal ser på Sveriges välfärdsstat?
Svar
Jag är inte säker på att Sverige är en välfärdsstat för alla. Människor med funktionshinder har fått se hur deras situation snarare försämrats. Pensionerna kommer att försämras. Vi har ett strukturfel när majoriteten av alla svenskar försörjs genom offentliga kassor. Ska vi klara välfärden för de mest utsatta måste vi få fler människor i arbete. Det finns inget annat sätt att skapa välfärd för en nation än att fler människor arbetar och konsumerar.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #6 2003

Stefan Hammarén

Självrecension

En ordbok för Polly papegojan?

Gads håndbog om fisk

Essäer

Tony Samuelsson

Somerset Maughams borgerliga satir

Lord Byrons magiska värld

Kåserier

Tänkvärda författare

Kultur

Galleri Wetterling

Böcker

Nya böcker

Musik

Adam Green

Dynamo Chapel

Eminem

Helloween — Rabbit Don’t Come Easy

Jane’s Addiction

John Phillips

Lisa Nilsson

Marilyn Manson — The Golden Age of Grotesque

Musikkrönika IV

Musikrecensioner II

Onödiga konserter

Rocktidningen Blender

The Kills & White Stripes

The Lurkers & The Vibrators

Van Morrison, David Bowie & The Rolling Stones

Vic Chesnutt

Filmer

På TV

Lagens lejon

Gothams änglar

Miami Vice

Intervjuer

Intervju med Modernista

Intervju med The Cricket


Intervju med Olle Wästberg


Presentation av Niklas Svensson

Intervju med Niklas Svensson


Intervju med Gunnar Hökmark

Mat & Dryck

Glenkinchie 10 år Lowland