Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Civilisationskritik & andlig uppbyggelse

Karl-Erik Edris — I ett annat ljus: Om de stora livsfrågorna

Edris Idé-Förlag: Utgiven i samarbete med Hillesgården

Jag tror inte längre på att de politiska ideologierna som låst fast sig i fundamentala trosakter inte längre kan upprätthålla sin politiska schablonbilder, om vad som är rätt eller riktigt. Jag tror inte heller på givna religiösa teologiska föreställningar som också bygger på gamla föreställningar som inte längre kan ge oss vitala visioner om samhället eller människans utveckling, utan ägnar sig åt att låsa fast saker och ting för att få oss tro att det är givna sanningar de reprensenterar. För sanningen är att varken fundamentala, politiska eller religiösa gamla ideal leder oss till något bättre, kärleksfullare eller meningsfullare liv längre.

Religiösa institutioner som skapar teologiska tolkningar av religioner, låser fast människan i hatiska eller vi får ett sämre liv, helt enkelt. Men det gäller också alla politiska ideologier. Maktkamper, ideologiska, ekonomiska och taktiska manövrar som vi låter oss dragas in i – betyder egentligen inte ett smack för oss människor. Jag har alltmera tröttnat på allt detta testtuggande och jag vill inte ha med det att göra längre. Jag börjar alltmera tro på att tron på vissa religiösa föreställningar liksom politiska åskådningar inte leder oss mot något bättre samhälle. Eftersom vi är så upptagna att inom givna politiska och religiösa gränser, bedriva våra olika spel, så får dessa olika politiska och religiösa ideologier inget gehör längre hos mig. Jag vill uppleva det friska och det som kan ge människan tillbaka sin medmänskliga och kärleksfulla tro på livet. Jag vill inte längre delta i de smaklösa politiska eller religiösa föreställningar som skapar kaos, krig, våld och hat mer än kärlek. Det är slut med den tankevärlden hos mig och nu vill jag sträva efter att förstå saker och ting istället.

Låta det emotionella och det intellektuella mötas inom mig själv för att transformeras till att bli en trygg harmoni och låta en oas av skönhet och harmoni existera inom mig . Det handlar om att ge kärlek till andra människor istället för att låta skvaller, olust, revirstrider och annat ointressant ta över mina sinnen.

Jag vill slita mig loss från det mesta som känns fel. Under nästan hela mitt liv har jag proklamerad att jag är socialist och ateist. Men ateismen är också en tro som lätt ledet till fanatism. Man vill ta till vetenskapen för att dänga till religionen. Men det är också en väg som inte är min längre. Mina sinnen är på väg att utvecklas mot något annat. Jag tar vissa steg för att finna något annat i tillvaron, något som betyder något. Särskilt nu när min bästa och mest älskade kvinna i mitt liv, Maria fick cancer, så öppnades min värld för annat tänkande. Kärlek och vänskap är det som betyder någonting. Men det är nog början på ett annat tänkande som går tillbaka minst 25 år tillbaka. Då som övertygande ateist och socialist började jag utforska new age-tänkandet. Det var många kvinnor som ägnade sig åt det, som jag kände och det lockade mig från början men så hände det sakta att hade nya tankar börja gro hos mig. Det fanns tänkare som faktiskt tänkte på andra dimensioner och annat samhällstänkande inom new age. Mitt kritiska tänkande började kritiskt förstå andra världar. Men det var en man som betydde mera än de flesta. En man som jag sedan jag länge lärde mig känna. Personen i fråga blev plötsligt min andliga mentor och ja, vän. Hans namn är Karl-Erik Edris.

Han satt då i spärren i min uppväxtort, Trångsund, och det var där jag träffade Karl-Erik Edris . Det var där min grund lades för att sakta men säkert under åren lopp, lotsa mig fram i ett nytt kreativare tänkande. Genom långa samtal under flera års tid med Karl-Erik Edris - bildade den fond av kunskap och visdom jag så väl behövde för att gå vidare med tankarna.

Karl-Erik Edris böcker har blivit bland de mest relevanta i mitt liv att läsa och låta mig inspireras av. Från första boken jag omfattade rent intellektuellt, så började hans andra böcker engagera mig på djupet. Jag försökte via lokala fackklubben på Stockholmslokaltåg, vänsterpartiet i Järfälla och via organisationen Attac se detta som del i mitt uppvaknade. Men det var när jag lämnade allting och började fördjupa min vänskap med Maria under hennes sjukdomstid så att mycket nytt plötsligt dök upp i mina tankar. En ytterst viktig kärleksfull fördjupning av vår relation ledde till att vi diskuterade vad som är viktigt i livet. Då började jag inse att pengar, jobb och annat är nödvändiga ting i dagens samhälle men inte något av egentlig värde för min andliga utveckling. Med stressen och maktrevirtänkande och allt sådant som i egentlig mening bara är förkastligt och det är någonting man inte behöver i livet liksom allt annat som blir negativt för min andliga utveckling. Det är sådant som jag skall lämna bakom mig för alltid. Därför är Karl-Erik Edris nya bok en fördjupning i livet och framförallt för hur människan bör kunna förändra våra sinnen till att bli mera meningsfulla och helare människor.

Karl-Erik Edris nya bok handlar om hur det måste tillkomma en ny samhällsbärande vision för vår civilisation. Han tror på en andlig evolutionär kosmisk utvecklingsplan. Den finns där redan från början och den finns inom varje enskilt människa sedan människan skapades. Vi kan kalla det för Guds plan eller i alla fall en metafysisk evolutionär plan som fyller varje individ. Denna utveckling bärs upp av att varje individ måste finna sitt inre ljus. Det ljuset leder individen framåt till att utveckla varje människa till en hel och kärleksfull individ. Det är de människor som skall leda samhället mot en annan och bättre sätt att relatera oss och skapa ett annat samhällstänkande än de nuvarande samhällets rationella vetenskapliga tillväxttänkande. Rent praktiskt kan man säga att vi överger gamla föreställningar för att ge oss in i ett större äventyr som skall lära oss, våra andliga potential att utveckla en fredligare och framförallt en andligare helgjuten djupare andlig synsätt inom oss själva. Det är intellektet som möter vårt emotionella inre jag, i en symbios. Naturvetenskapen blir en ren vetenskap som människan kan ha stor nytta av i vårt andliga utveckling. Men vetenskapen släpper tanken på att bli en ny pseudoreligion. De gamla religionerna får ett nytt djup och lämnar den gamla tramsiga teologiska bråten bakom sig. Med andra ord kan vi säga att en religiös andlig mästare som Jesus; ger oss djupliggande kunskap som vi kan transformera om så att den kunskapen får sitt säte i hjärtat, där den hör hemma. Karl-Erik Edris ger både vetenskapen och den andliga utvecklingen en större betydande faktor. Guds ljus är den vision som varje individ bär med sig inom sig och den kan få oss förstå hur vi fullfölja den starka ljusbringande vision vi alla, tillsammans kan utveckla till att bli planetens räddning. Guds plan att ge oss ett annat andligare värde och vi kan med guds inre ljus ge oss möjligheter som vi inte hade eller ville ta till vara på.

Med andra är en ny andlig evolution civilisationsbärande vision som måste utvecklas för att ställa världens problem i dess rätta dager.

Mina slutord blir: Ingen bok har inspirerad mig mera än Karl-Erik Edris nya bok. Den är alltför viktig för att inte läsas. Köp den redan idag och låt dig tagas med på en fantastisk resa.

Musik

100% Blaxploitation: 100 Essential Funky Tracks

Backyard Babies — THEM XX: 20th Anniversary Box

Badly Drawn Boy — It’s What I’m Thinking, Pt 1: Photographing Snowflakes

Black Country Communion — Black Country

Black Mountain — Wilderness Heart

Britta Persson — Current Affair Medium Rare & Säkert — Facit

Bryan Ferry — Olympia

Charlie Persson & Kollektivet — Lejon och lamm

Daniel Norgren — Horrifying Deatheating Bloodspider

Danko Jones — Below the Belt

Deerhunter — Halcyon Digest & The Walkmen — Lisabon

Dimmu Borgir — Abrahadabra

Ed Harcourt — Lustre

Edwyn Collins — Losing Sleep

Elton John/Leon Russell — The Union

Elvis Costello — National Ransom

Håkan Hellström — 2 steg från Paradise

Helmet — Seeing Eye Dog & Black Label Society — Order of the Black

Hion Martell — Will Cure Any Disease

James LaBrie — Static Impulse

Jasmine Kara — Blues Ain’t Nothing but a Good Woman Gone Bad & Hälsa henne att hon skall dö

Jay-Z — Dear Summer & Ice Cube — I Am the West

Jeff Beck — Emotion and Commotion; Joe Bonamassa — Black Rock & Walter Trout — Common Ground

Joe Cocker — Hard Knocks

Junip — Fields

Killing Joke — Absolute Dissent

Kiske/Somerville — Kiske/Somerville & Paul Gilbert — Fuzz Universe

Korta musikrecensioner LIX

LCD Soundsystem — This Is Happening

Manic Street Preachers — Postcard from a Young Man

Mark Ronson and The Business Intl. — Record Collection

Mavis Staples — You Are Not Alone

Monster Magnet — Mastermind

Neil Young — Le Noise; Eric Clapton — Clapton & Phil Collins — Going Back

Nirvana — The Curio Box & Soundgarden — Telephantasm

No Age — Everything in Between & Glasser — Ring

OMD — History of Modern

Ron Wood — I Feel like Playing

Sufjan Stevens — The Age of Adz

The Bear Quartet — Monty Python

The Charlatans — Who We Touch & Kings of Leon — Come Around Sundown

The Posies — Blood/Candy

Therion — Sitra Ahra

Timber Timbre — Timber Timbre & Dylan LeBlanc — Paupers Field

Toby Keith — Bullets in the Gun

Usher — Versus; Macy Gray — The Sellout; Cee-Lo Green — Stray Bullets: The Mixtape Made of Gold; John Legends & The Roots — Wake Up & Danger Mouse & Sparklehorse — Dark Night of the Soul