Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Memoarer

Keith Richards & James Foxx — Livet

Översättning: Linnéa Olsson

Norstedts 2010

Keith Richards & James Foxx — Livet.Boken har fått lite kritik för att vara väldigt självupptagen, men så upplever inte jag boken alls, utan det handlar faktiskt om Keith Richards och självklart är de Keith som hamnar i fokus ingen annan person, även om The Rolling Stones blir hans band och hem. Egentligen pratar Keith Richard om att det är Ian Stewart som fick både Mick, Keith, Brian Jones, Charlie Watt och Bill Wyman att träffas och börja spela blues och rock. Framförallt handlar det om ett band som på olika sätt uppt6äckte bluesen, soulen och femtiotalets rockmusik. Denna kärlek till musiken fick alla dessa män att börja spela musik, först tillsammans för att man just älskade samma sorts musik och ville missionera kring den. Sedan blev det spelningar och till sist skivor att spela in och ge ut. Boken är en fin och mänsklig berättelse om svek, kärlek, passion och musik. Keith Richards berättar rakt och enkelt om sin uppväxt under andra världskriget och hur England förvandlades sakta men säkert , i en långsam konservativ modernisering. Keith Richard berättar om hur han kände sig missanpassad i skolor och avskydde auktoriteter, men älskade sin familj och musiken, så klart. Det är en rolig och framförallt välskriven och intressant bok att läsa. Du sitter spikrak och tar in varenda stavelse och läser varje kapitel i boken med allt större förtjusning därför att boken erbjuder så mycket väsentlig information kring både Stones inre liv inom gruppen The Rolling Stones, och visar också upp hur den enskilda medlemmen, Keith Richards, uppfattar allting ur hans personliga psykologiska synvinkel.

Boken berättar givetvis om allt det tragiska som skedde längs vägen när livet med Stones tog över allt. Hans ständiga drogproblem som förvärrades då olika länders polismyndigheter försökte sätta dit Stones och framförallt Keith Richards. Hans sons död under en turné är en tragisk historia som återberättas. Det finns verkligen bra kapitel om hur Brian Jones drogproblem och bisarra uppträdande slutade med att Stones blev tvungna sparka honom redan 1968 och sedan dog Brian i den berömda poolen. Jag läser också hur mycket Gram Parsons vänskap och musikaliska kunnande och kärlek till countryn gjorde att Keith och gram blev bästa vänner fram till Gram Parsons död 1973. Det handlar också om hur mycket närheten till Mick Jagger blev en tung balansgång de emellan. Mick hade starkt ägandebegär över Keith eftersom de utgjorde låtskrivarparet och den motor bandet behöver för att fungera. Trots bråk och kiv, så handlar Stones om kärlek till musik, kvinnor och om hur Mick och Keith måste rådbråka med varandra för att allting skall kunna ta nästa steg med Stones. Brian Jones död, Mick Taylor som slutade, Ron Wood som blev medlem och Bill Wymans avhopp, präglar bandets utveckling genom hela boken. Kärleken till kvinnan och musiken är liksom de relevanta hörnstenar som utgör den drivkraft vi finner som också förklarar varför bandet kunna hålla sig kvar på toppen hela tiden genom flera decennier.

Som slutord vill jag säga att boken förklarar mycket om vad som skett och sker kring bandet under åren. Jag vill påpeka att det är välskriven och skön att läsa samt intressant memoarbok.

Musik

100% Blaxploitation: 100 Essential Funky Tracks

Backyard Babies — THEM XX: 20th Anniversary Box

Badly Drawn Boy — It’s What I’m Thinking, Pt 1: Photographing Snowflakes

Black Country Communion — Black Country

Black Mountain — Wilderness Heart

Britta Persson — Current Affair Medium Rare & Säkert — Facit

Bryan Ferry — Olympia

Charlie Persson & Kollektivet — Lejon och lamm

Daniel Norgren — Horrifying Deatheating Bloodspider

Danko Jones — Below the Belt

Deerhunter — Halcyon Digest & The Walkmen — Lisabon

Dimmu Borgir — Abrahadabra

Ed Harcourt — Lustre

Edwyn Collins — Losing Sleep

Elton John/Leon Russell — The Union

Elvis Costello — National Ransom

Håkan Hellström — 2 steg från Paradise

Helmet — Seeing Eye Dog & Black Label Society — Order of the Black

Hion Martell — Will Cure Any Disease

James LaBrie — Static Impulse

Jasmine Kara — Blues Ain’t Nothing but a Good Woman Gone Bad & Hälsa henne att hon skall dö

Jay-Z — Dear Summer & Ice Cube — I Am the West

Jeff Beck — Emotion and Commotion; Joe Bonamassa — Black Rock & Walter Trout — Common Ground

Joe Cocker — Hard Knocks

Junip — Fields

Killing Joke — Absolute Dissent

Kiske/Somerville — Kiske/Somerville & Paul Gilbert — Fuzz Universe

Korta musikrecensioner LIX

LCD Soundsystem — This Is Happening

Manic Street Preachers — Postcard from a Young Man

Mark Ronson and The Business Intl. — Record Collection

Mavis Staples — You Are Not Alone

Monster Magnet — Mastermind

Neil Young — Le Noise; Eric Clapton — Clapton & Phil Collins — Going Back

Nirvana — The Curio Box & Soundgarden — Telephantasm

No Age — Everything in Between & Glasser — Ring

OMD — History of Modern

Ron Wood — I Feel like Playing

Sufjan Stevens — The Age of Adz

The Bear Quartet — Monty Python

The Charlatans — Who We Touch & Kings of Leon — Come Around Sundown

The Posies — Blood/Candy

Therion — Sitra Ahra

Timber Timbre — Timber Timbre & Dylan LeBlanc — Paupers Field

Toby Keith — Bullets in the Gun

Usher — Versus; Macy Gray — The Sellout; Cee-Lo Green — Stray Bullets: The Mixtape Made of Gold; John Legends & The Roots — Wake Up & Danger Mouse & Sparklehorse — Dark Night of the Soul