Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Romaner

Maaza Mengiste — Under lejonets blick

Forum 2010

Biyi Bandele — Burma Boy

Leopard 2010

Petina Gappah — Sorgesång för Easterly

Bonniers 2010

Maaza Mengiste — Under lejonets blick.Afrika har varit i fokus i år, lite obemärkt, kanske i den svenska kulturella fältet, visst har Afrika blivit kallat den bortglömda kontinenten. Ett slagfält för bittra befriare från kolonialismen era som befriade Afrikas länder till självständighet men vars ledare blev de nya diktaturerna. Afrikansk socialism, en idélös vision fastnaglad mellan forna öst och väst. Nu är de flesta ledare borta utom Mugabe. Afrika förlorade sin politiska frihet och ekonomi bland afrikanska värdelösa ledare som miste allt utom krigen och den såkallade makten. Fast västvärldens cyniska vapenhandlare tjänade miljarder på krig och skoningslösa massakrer av miljoner och åter miljoner. Väst lyckades både på nytt erövra Afrikas rikedomar och alstra ännu mera fattigdom, då västregimer ägnade sig åt att styra och behärska olika militära regimer. Den globala kapitalismen plus konservativ & liberal borglig höger har länge älskat att erövra världen, i detta fall Afrika, med att rätt sorts diktaturer sitter på makten. Fattiga länder skall alltid förbli tjänare åt den rika globala kapitalismens herrar och dess hejdukar inom borgliga partier anser att sedan 1800-talet bör vita rika världen leda allting så att samma gamla borgliga partier kan lossas bry sig om Afrika. I retoriken har den glömda kontinenten antagligen behandlas Afrika som ett land man suckar i väst över. Fattigdomen och svälten kan vi aldrig lösa i en kontinent där man är vidskeplig och krigar jämt och ständigt. Så kan man på ena sidan konstatera Afrika som ohjälpligt förfallet. Eller också vill vi styra dess ekonomi i rätt led så att man faktiskt kan äga och tjäna pengar på dess naturrikedomar. Då hjälper man gärna militära regimer att styra landet och se till att rikedomarna ägs av utländska företag. Man belönar rätt herrar, ungefär så som USA alltid gjorde i Latinamerika, för att belöna dem och de lät naturrikedomarna flöda ut ur kontinenten mot att all opposition undertrycktes och folket hölls tillbaka eller i fattigdom. Den sociala vandring vi gjort i västvärlden var inte Afrikas väg enlig en konservativ höger som gillade både krigen mellan länderna och apartheidsystemen i södra Afrika. Samma konservativa höger som löjligt nog angriper den i sak vedervärdiga Mugabe, men gillade andra likvärdiga diktatoriska ledare, bara om den ledaren tillhörde de nyttiga idioterna inför västvärldens affärseliter och konservativa borgliga högerledare i västvärlden.

Men ur de kulturella fälten steg det fram nya röster som vägrade att följa den utstakade vägen. Röster för demokrati och befrielse av fysiska och andliga delen av kroppen. Franz Fanons ”Jordens fördömda” gjorde sitt eget konstnärliga uppror i böcker, konstverk, film och musik. Den bortglömda kontinentens litteratur hamnade i fokus i årets bokmässa i Göteborg. Men det verkade mest vara just där man märkte av den. Visst har DN och några till nämnd Afrika. Men någon massiv satsning på Afrika märkte jag inte av. Men tre aktuella romaner har jag läst från nya röster från Afrikanska kontinenten. Även om författarna kan vara födda i på den afrikanska världsdelen bor det oftast någon annanstans, som i London, Genéve eller New York. Men deras röster är den ande eller själ som påminner oss att det förflutna och det moderna finns mitt ibland oss. Vi kan läsa och lyssna på Afrikas ljud och uppleva dess soundtrack.

Tre olika berättelser med helt olika utgångspunkter men ändå känner jag en gemensam röst som på något sätt skapar utrymme åt människor som kommer från länder västvärlden konstruerade och förslavade. Västvärldens vita kristna nationer införde en kommersiell slavverksamhet, byggd på religiösa och ideologiska konstruktioner. Slaveriet har alltid funnits i historien men byggde då mera på erövringar av andra nationer och ständiga krig. Det nya hos oss vita var att man sedan 1600-talet uppfann det religiösa och ideologiska slaveriet som bygger på rena rasistiska preferenser.

Den vackra författaren Maaza Mengiste skriver en roman som i magi och skönhet kan jämföras med ”Flyga drake” och andra moderna mästerverk. Jag har inte läst en bättre modern roman som fångar in Etiopiens moderna historik. Särskilt som Addis Adeba som var gamle mytologiska och legendariska kejsaren Haile Sellassies sista bastion. 1974 som tog den marxistleninistiska militärregimen över makten och införde en brutal regims makt. Dessutom fick Etiopien uppleva en bitter förödande inbördeskrig mellan Eritrea som valde självständighet och en kommunistisk regim. Regimen föll till slut under 90-talet – 1991 mera bestämd i angiven tidpunkt.

Romanen handlar om de tid mellan kejsaren fall och den nya brutala regimens makt. I den tiden runt 1974 så följer vi den opolitiska läkaren Hailu och hans familj. En svårt sjuk hustru och en son som inget hellre vill tillhöra den nya oppositionen gentemot kejsaren. Där är den löpande röda tråden som låter följa en oerhörd intrikat och subtil politisk skönlitterär roman bortom det mesta jag läst.

Mera vardagligt kan du läsa Petina Gappahs noveller från Afrika och utomlands. Flera av berättelserna är oftast mjuka och väldigt humoristiska ur en högst humanistisk djupliggande perspektiv. Jag skrattar och får mig till livs bra fint fångade filmiska slapsticks liksom djupare strömningar i den här samlingen noveller.

Biyi Bandele.Märkligast är Biyi Bandeles roman om nigeriska fotsoldater som tillsammans med andra nationer kämpade mot japaner i Burma. 1942 är året då alltingt utspelar sig i dödens djungelkrig. Fascinerande berättelse som bygger på författarens egen pappa som väldigt ung tog värvning i Engelska armén. Det är något jag inte kände till så mycket om uatn läst ytterst lite om denna period under andra världskriget. Fast det var annorlunda att läsa en skönlitterär psykologisk skildring kring det hela. En bra och framförallt stark roman att läsa, om ett ganska udda händelser utifrån modern krigshistorik. Men väl värd att läsa.

Musik

100% Blaxploitation: 100 Essential Funky Tracks

Backyard Babies — THEM XX: 20th Anniversary Box

Badly Drawn Boy — It’s What I’m Thinking, Pt 1: Photographing Snowflakes

Black Country Communion — Black Country

Black Mountain — Wilderness Heart

Britta Persson — Current Affair Medium Rare & Säkert — Facit

Bryan Ferry — Olympia

Charlie Persson & Kollektivet — Lejon och lamm

Daniel Norgren — Horrifying Deatheating Bloodspider

Danko Jones — Below the Belt

Deerhunter — Halcyon Digest & The Walkmen — Lisabon

Dimmu Borgir — Abrahadabra

Ed Harcourt — Lustre

Edwyn Collins — Losing Sleep

Elton John/Leon Russell — The Union

Elvis Costello — National Ransom

Håkan Hellström — 2 steg från Paradise

Helmet — Seeing Eye Dog & Black Label Society — Order of the Black

Hion Martell — Will Cure Any Disease

James LaBrie — Static Impulse

Jasmine Kara — Blues Ain’t Nothing but a Good Woman Gone Bad & Hälsa henne att hon skall dö

Jay-Z — Dear Summer & Ice Cube — I Am the West

Jeff Beck — Emotion and Commotion; Joe Bonamassa — Black Rock & Walter Trout — Common Ground

Joe Cocker — Hard Knocks

Junip — Fields

Killing Joke — Absolute Dissent

Kiske/Somerville — Kiske/Somerville & Paul Gilbert — Fuzz Universe

Korta musikrecensioner LIX

LCD Soundsystem — This Is Happening

Manic Street Preachers — Postcard from a Young Man

Mark Ronson and The Business Intl. — Record Collection

Mavis Staples — You Are Not Alone

Monster Magnet — Mastermind

Neil Young — Le Noise; Eric Clapton — Clapton & Phil Collins — Going Back

Nirvana — The Curio Box & Soundgarden — Telephantasm

No Age — Everything in Between & Glasser — Ring

OMD — History of Modern

Ron Wood — I Feel like Playing

Sufjan Stevens — The Age of Adz

The Bear Quartet — Monty Python

The Charlatans — Who We Touch & Kings of Leon — Come Around Sundown

The Posies — Blood/Candy

Therion — Sitra Ahra

Timber Timbre — Timber Timbre & Dylan LeBlanc — Paupers Field

Toby Keith — Bullets in the Gun

Usher — Versus; Macy Gray — The Sellout; Cee-Lo Green — Stray Bullets: The Mixtape Made of Gold; John Legends & The Roots — Wake Up & Danger Mouse & Sparklehorse — Dark Night of the Soul