Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Självbiografi

Robert Gustafsson — Från vaggan till deadline

Bonniers 2010

Robert Gustafsson.Robert Gustafsson tillhör de stora komediaktörer som inrymmer en stor portion djupt allvar inom sig precis som det skall vara, all djup konst har sorg, melodramatisk känsla, kärlek och filosofiska allvaret inom sig, som skådespelare. Robert Gustafsson fungerar som de stora aktörerna såsom Charlie Chaplin Buster Keaton, Bröderna Marx, Helan och Halvan plus hela den svenska prestigefyllda komedins giganter med sig i sitt agerande. Robert Gustafsson har skrivit en varm, ärlig, rolig och mogen bok om sitt liv. Den innehåller så mycket jag som läsare kan identifiera mig med. Jag känner igen psykologiska gruppdynamiken som till exempel Killinggänget har i sitt agerande i de produktioner de gjort fram till pjäsen. Robert Gustafsson skriver så moget och insiktsfullt om sitt liv i som ovanlig man som hela tiden på något sätt hamnade där han är i dag redan i skolåldern. Boken är en historia från min generation – vi som är födda på 60-talet (Blaskans redaktion tillhör samma generation som Killinggänget) och jag kan applicera bitar av Robert Gustafssons berättelse, en berättelse om ett annat Sverige, ett Sverige som både jag och Robert i boken kan sakna delar av. Det solidariska landet där mycket kunde göras och man fick göra det utan att kommersiella krafter skulle styra och ställa om vad som skulle producera lönsamhet i kulturlivet. Robert Gustafsson berättar om ett yrkesliv med ständigt flöde av arbeten och fester som till slut nästan blev för mycket. Han är perfektionist i livet. Han vill hela tiden framåt med blicken mot framtidens arbeten. Men berättar också om alkohol, sömnlöshet, otrohet men ändå en kraftfull vacker kärlek till sin hustru och sina barn.

Det intressanta kapitlen handlar om hans uppväxt med en broder som tyvärr avled av hjärtbesvär, det problemet känner jag till då min släkt på pappas sida lider av hjärtproblem plus en väninna som har det i sin familj. Den sorgen framhåller han på ett vackert sätt i boken. Det finns mycket uppriktighet då han beskriver hur lätt det är att komma ifrån sin familj och tappa den därför att man kommunicerar dåligt och inte tar hand om varandra tillräckligt bra. Jag läser bra kapitel i boken om både familjens relationer och Killinggängets dynamiska och personliga relationer och hur dessa påverkade gruppens sammanhållning. Boken är en mix av väldigt personligt resonerande och en uppriktig önskan att saker och ting skulle kunnat ha varit annorlunda. Det nästan tragiskt att läsa om när Robert Gustafsson berättar om det mänskliga sveket och sorgen kan ta ut varandra. Jonas Indes avhopp från Killinggänget kändes hårt att ta. Broderns död och annat som Robert Gustafsson upplevde i sin karriär. Boken är min absoluta favorit och påverkade mig otroligt starkt på väldigt många plan. Det beror på att Killinggänget är något som står mig väldigt nära i humor och som intellektuell influens.

Andres Lokko skriver förordet i sin väns biografi. han berättar och ger oss pusselbitar från sin horisont kring Robert Gustafsson personlighet. Robert Gustafsson är för mig inte bara Sveriges roligaste man utan en djup medveten konstnär som kritiserar kulturmaffian och skriver att han måste få spela fars mellan alla intellektuella arbeten han gör också. En sann människa och hjälte skriver underbara memoarer, som jag inte vill eller kan sluta läsa.

Musik

100% Blaxploitation: 100 Essential Funky Tracks

Backyard Babies — THEM XX: 20th Anniversary Box

Badly Drawn Boy — It’s What I’m Thinking, Pt 1: Photographing Snowflakes

Black Country Communion — Black Country

Black Mountain — Wilderness Heart

Britta Persson — Current Affair Medium Rare & Säkert — Facit

Bryan Ferry — Olympia

Charlie Persson & Kollektivet — Lejon och lamm

Daniel Norgren — Horrifying Deatheating Bloodspider

Danko Jones — Below the Belt

Deerhunter — Halcyon Digest & The Walkmen — Lisabon

Dimmu Borgir — Abrahadabra

Ed Harcourt — Lustre

Edwyn Collins — Losing Sleep

Elton John/Leon Russell — The Union

Elvis Costello — National Ransom

Håkan Hellström — 2 steg från Paradise

Helmet — Seeing Eye Dog & Black Label Society — Order of the Black

Hion Martell — Will Cure Any Disease

James LaBrie — Static Impulse

Jasmine Kara — Blues Ain’t Nothing but a Good Woman Gone Bad & Hälsa henne att hon skall dö

Jay-Z — Dear Summer & Ice Cube — I Am the West

Jeff Beck — Emotion and Commotion; Joe Bonamassa — Black Rock & Walter Trout — Common Ground

Joe Cocker — Hard Knocks

Junip — Fields

Killing Joke — Absolute Dissent

Kiske/Somerville — Kiske/Somerville & Paul Gilbert — Fuzz Universe

Korta musikrecensioner LIX

LCD Soundsystem — This Is Happening

Manic Street Preachers — Postcard from a Young Man

Mark Ronson and The Business Intl. — Record Collection

Mavis Staples — You Are Not Alone

Monster Magnet — Mastermind

Neil Young — Le Noise; Eric Clapton — Clapton & Phil Collins — Going Back

Nirvana — The Curio Box & Soundgarden — Telephantasm

No Age — Everything in Between & Glasser — Ring

OMD — History of Modern

Ron Wood — I Feel like Playing

Sufjan Stevens — The Age of Adz

The Bear Quartet — Monty Python

The Charlatans — Who We Touch & Kings of Leon — Come Around Sundown

The Posies — Blood/Candy

Therion — Sitra Ahra

Timber Timbre — Timber Timbre & Dylan LeBlanc — Paupers Field

Toby Keith — Bullets in the Gun

Usher — Versus; Macy Gray — The Sellout; Cee-Lo Green — Stray Bullets: The Mixtape Made of Gold; John Legends & The Roots — Wake Up & Danger Mouse & Sparklehorse — Dark Night of the Soul