Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Historia

Sveriges Historia i tre band: Stig Welinder — 13000 f Kr–600 e Kr; Dick Harrison — 600–1350 & Dick Harrison & Bo Eriksson — 1350–1600

Norstedts 2009–2010

Runsten.En ambitös tanke är att man nu kommer publicera flera band om vår svenska historik utifrån nyaste arkeologiska och historiska forskningsrönen. Man mixar äldre kunskaper och förtydligar, korrigerar och ger oss nya kunskaper i en välskriven produktion som beskriver hur kungstanken leder till kungariket och inleder marschen emot kommande nationalstaten. Tre band har hittills kommit ut, åtminstone de som jag har läst. Jag förundras över hur väl och kunnig redaktionen med Dick Harrison försökt kartlägga vår nation Sverige från dess grund och sakta bygger upp det hela till en enhetlig berättelse om hur Sverige som nation föddes och utvecklades till dagens Sverige. Det är en långsam process som vidrörs med stora perspektiv. Det är också en berättelse som forskarna försöker befria från politisk ideologiska berättelser som mörkar eller plockar in detaljer i svenska historien som förvränger eller som i neonazismen ideal – rent av förfalskar och okunnigt exploaterar föreställningar om landet som sedan länge passerad rådande forskning som uppfattningar om hur det förhöll sig i verkliga livet.

För det första måste man förstå att begreppet nationalstat är en ganska så ny uppfattning i historien. Den härrör sig från 1800-talets politiska, filosofiska och ideologiska debatter. Först hade vi kungamakten som styrde föreställningen om landets konstruktion och hur de ytterst flytande gränserna skulle se ut. Det var först på slutet av 1700-talet och med upplysningsfilosofin som man kunde börja tänka i andra termer än rådande tron på kungariket och konungens allmakt. En demokratisk uppfattning om att man kanske skulle skapa andra institutioner med folkligt inflytande istället för kungens godtycke. Uppsala högar.Många kulturradikala socialister och liberaler ville skapa demokratiska nationalstater som skulle verka som motvikt mot kungamakten. Därför började en kamp för att hitta band inom landet till kultur och folk. Det blev det nationella projektet. som de radikala ville ha för att få med sig folket. En folklig kulturell motvikt mot konservativa kungamakten. Fast snart blev kungamakt och nationalstat likvärdig och ett konservativt projekt med ambition att avväpna det folkliga inflytande skapade man nationalism och tanken på staten/nationen som organiskt sammanväxt med kungamakten. Nationen och folket blev ett i en enhetlig tanke värld. liberaler och socialister gick åt andra hållet och trodde på internationalism. socialism och kapitalism blev internationella projekt och nationalstaten en korrekt konservativ princip. Där står vi idag ungefär och stampar fortfarande.

Man började framförallt i Tyskland bland poeter och filosofer at börja tala med Herders tänkande , om ett språk, ett folk och en nation. Det är med tanke på att Tyskland bestod av små Furstendömen som alltid splittrades i religionskrigen och kunde manipuleras av större makter. Därför ville många tänkare samla ihop alla furstar under ett paraply med ett homogent språk. Men eftersom Tyskland inte hade en gemensam enhetlig språklig och kulturell nationalstat, så erövrade och sammanförde general Otto von Bismarck Tyskland under en enda stat. Man ville också finna gemensamma kulturella rötter inom de sammanfördas furstendömen. Man började bland intellektuella försöka finna gemensamma tyska rötter. Då började man odla historiska och ohistoriska myter om germanerna mytiska amkt och i detta tänkande skulle tron på ariska rasen och den vita människans övertro på sig som världens erövrare börja. Här finner vi myter och symboler vilket började att även plocka in tankegods om judarnas särart och den rena rasismen föddes i en sort allmän konservativ mix av historiska myter och metafysiska rasteorier.

Detta är en hemsk och osund idéhistorisk utveckling som fortfarande har anhängare bland högerpopulister och neonazistiska partier. jag tror att den här bokserien kommer att undergräva en falsk historicism och ge en neytral och objektiv bild av svenska nationens byggande. Hoppas jag på vi alla fall.

Musik

100% Blaxploitation: 100 Essential Funky Tracks

Backyard Babies — THEM XX: 20th Anniversary Box

Badly Drawn Boy — It’s What I’m Thinking, Pt 1: Photographing Snowflakes

Black Country Communion — Black Country

Black Mountain — Wilderness Heart

Britta Persson — Current Affair Medium Rare & Säkert — Facit

Bryan Ferry — Olympia

Charlie Persson & Kollektivet — Lejon och lamm

Daniel Norgren — Horrifying Deatheating Bloodspider

Danko Jones — Below the Belt

Deerhunter — Halcyon Digest & The Walkmen — Lisabon

Dimmu Borgir — Abrahadabra

Ed Harcourt — Lustre

Edwyn Collins — Losing Sleep

Elton John/Leon Russell — The Union

Elvis Costello — National Ransom

Håkan Hellström — 2 steg från Paradise

Helmet — Seeing Eye Dog & Black Label Society — Order of the Black

Hion Martell — Will Cure Any Disease

James LaBrie — Static Impulse

Jasmine Kara — Blues Ain’t Nothing but a Good Woman Gone Bad & Hälsa henne att hon skall dö

Jay-Z — Dear Summer & Ice Cube — I Am the West

Jeff Beck — Emotion and Commotion; Joe Bonamassa — Black Rock & Walter Trout — Common Ground

Joe Cocker — Hard Knocks

Junip — Fields

Killing Joke — Absolute Dissent

Kiske/Somerville — Kiske/Somerville & Paul Gilbert — Fuzz Universe

Korta musikrecensioner LIX

LCD Soundsystem — This Is Happening

Manic Street Preachers — Postcard from a Young Man

Mark Ronson and The Business Intl. — Record Collection

Mavis Staples — You Are Not Alone

Monster Magnet — Mastermind

Neil Young — Le Noise; Eric Clapton — Clapton & Phil Collins — Going Back

Nirvana — The Curio Box & Soundgarden — Telephantasm

No Age — Everything in Between & Glasser — Ring

OMD — History of Modern

Ron Wood — I Feel like Playing

Sufjan Stevens — The Age of Adz

The Bear Quartet — Monty Python

The Charlatans — Who We Touch & Kings of Leon — Come Around Sundown

The Posies — Blood/Candy

Therion — Sitra Ahra

Timber Timbre — Timber Timbre & Dylan LeBlanc — Paupers Field

Toby Keith — Bullets in the Gun

Usher — Versus; Macy Gray — The Sellout; Cee-Lo Green — Stray Bullets: The Mixtape Made of Gold; John Legends & The Roots — Wake Up & Danger Mouse & Sparklehorse — Dark Night of the Soul