Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

DVD-filmer

Animerade DC-hjältar

Superman: The Complete Animated Series 7-disc Collectors Edition @@@@

Superman & Batman: Public Enemy @@@@

Superman: Brainiac Attacks @@@

Green Lantern: First Flight @@@@

Superman: Doomsday @@@@@

Justice League: Crisis on Two Earths @@@@

Wonder Woman @@@

Superman.De senaste åren har vi fått en rejäl dos av våra klassiska amerikanska superhjältar från de båda stora serieförlagen i USA – DC-Comics och Marvels. Filmer, böcker, serier och andra relaterade produkter har produceras över hela världen. Vi har i stort sett inte fått så mycket av framförallt filmer om superhjältar som vi fått se på bioduken som de senaste åren. Det kan naturligtvis ha att göra med att tekniken har kommit ifatt och det blir därför enklare att skildra superhjältar på biografen. Men det märkliga i Sverige är att vi mer eller mindre dränerats på serietidningar när det gäller superhjältar. Förut kunde vi få se hur de vanliga butikerna kunde ha ett stort utbrett sortiment av superhjältetidningar. Idag är det blott en spillra vi får uppleva. Nu måste du gå till speciella seriebutiker för att få tag på amerikanska eller engelska utgåvor. Men ändå har vi fått se hur många filmer som helst på bion. Hulk, Ironman, Spiderman, Superman, Batman, Daredevil, X-Men, Catwoman och Electra. Snart kommer både Green Latern och Åskguden Thor på bio. Jag glömde Marvelfigurerna Punischer och Blade som också föräras filmer. Men det är ännu roligare att man försökt ta sig ifrån de mera barnsliga versionerna av superhjältar.

Superman & Batman.Flera mera välavvägdare vuxnare äventyr har de senaste åren produceras. Warner är det stora filmbolaget som har tecknat alla av DC-förlagens filmer och bolaget har lyckats väl med sina föresatser. Det har varit intressant att se hur man flätad ihop diverse hjältar till att ingå i samma universum.

Från de enskilda hjältarnas äventyr till de när de samlas i Justice League eller Lagens väktare som de hette vid den svenska översättningen. Tidningen ”Gigant” gav ut alla de äventyren med Justice League som kom ut på svenska under 70-talet fram till att tidningen lades ned 1985, efter en sammanslagning med en annan serietidning.

Det har varit ett sant nöje att få beskåda en rad med aktuella filmer på dvd med DC-serier som varit baserat på framförallt grafiska serienoveller. Mörkareundertoner med en viss gotisk formkänsla. Det är att man gärna mixar den utveckling som framförallt Frank Miller införde under 80-talet – en mera gotisk allvarligare seriösare sida av superhjältarna blev istället det som jag tycker förbättrade och utvecklade serievärlden på ett tydligare sätt.

Första Batmanfilmen av Tim Burton responderade på att skapa en sorts groteskare, nattsvartare och mera hotfullare atmosfär i första Batman-filmen 1990, och satte också ribban, anser jag, för hur kommande filmer utvecklades. Jag kan hitta sådana ansträngningar med de animerade filmerna kring DC-hjältarna.

Green Lantern.Där finns både typiska serietidningsinslagen – men också tydliga referenser till mera vuxna ambitioner när det gäller att fördjupa själva historiens fortsatta utveckling så att både vuxna och barn kan se dessa filmer, och kunna få ut någonting av filmerna. En intressant och närmare fråga måste vara relevant att ställa sig – varför kommer det så många filmer på bio eller dvd med superhjältar just nu? Jag tror inte bara att det handlar om att det är ren underhållning. Utan precis som förr så kunde man i USA se just ankomsten av seriehjälten ”Superman” som en symbolisk arketyp för tron på det ljusa, rättvisan och ett hopp för vår härjade omvärld. Superhjältar blev på något sätt och är fortfarande en evig symbol för tron på det goda som står över de onda och vinner den kampen. Men problemet är att vi numera fördjupar seriekaraktärer och även superhjältar får plötsligt andra dimensioner av andra slag. Kanske till med mörka drag som med en smalare linje avskiljer hjälten mera goda egenskaper. man vinner kampen men medlen och motiven skiftar och får lite mörkare kanter. ”Batman” är en sådan karaktär. En mörk riddare med svart förfluten baserad på en tragedi. Men ändå en ljusglimt i en galen värld. Även en mörkare hjälte blir en symbol för det goda över det onda.

Wonder Woman.Jag tror att vi alla söker ledare med en starkare moralisk tilltro på människans inre kvaliteter. Jag talar inte om ideologiska, religiösa eller sexualmoraliska normer att härleda till. Utan en superhjälte som står för det humanistiska och medmänskliga och förstärker det vi har inom oss själva. Det är superhjälten symboliska makt. Till och med i en av filmerna talar Superman om vardagshjältarna, män/kvinnor som kämpar med att få livet att gå ihop. Det är verkligen riktiga hjältar och förtjänar äran att äras.

Filmerna tyder på att vi fortfarande vill ha bra hjältar med bra egenskaper men ändå mänskliga i sina beslut. Vi vill spegla oss själva i superhjältarnas egenskaper, därför att vi vill se något av oss själva i9 en superhjältes karaktär. Superhjältar ges oss en tro på oss själva och det räcker långt för min del.

Musik

100% Blaxploitation: 100 Essential Funky Tracks

Backyard Babies — THEM XX: 20th Anniversary Box

Badly Drawn Boy — It’s What I’m Thinking, Pt 1: Photographing Snowflakes

Black Country Communion — Black Country

Black Mountain — Wilderness Heart

Britta Persson — Current Affair Medium Rare & Säkert — Facit

Bryan Ferry — Olympia

Charlie Persson & Kollektivet — Lejon och lamm

Daniel Norgren — Horrifying Deatheating Bloodspider

Danko Jones — Below the Belt

Deerhunter — Halcyon Digest & The Walkmen — Lisabon

Dimmu Borgir — Abrahadabra

Ed Harcourt — Lustre

Edwyn Collins — Losing Sleep

Elton John/Leon Russell — The Union

Elvis Costello — National Ransom

Håkan Hellström — 2 steg från Paradise

Helmet — Seeing Eye Dog & Black Label Society — Order of the Black

Hion Martell — Will Cure Any Disease

James LaBrie — Static Impulse

Jasmine Kara — Blues Ain’t Nothing but a Good Woman Gone Bad & Hälsa henne att hon skall dö

Jay-Z — Dear Summer & Ice Cube — I Am the West

Jeff Beck — Emotion and Commotion; Joe Bonamassa — Black Rock & Walter Trout — Common Ground

Joe Cocker — Hard Knocks

Junip — Fields

Killing Joke — Absolute Dissent

Kiske/Somerville — Kiske/Somerville & Paul Gilbert — Fuzz Universe

Korta musikrecensioner LIX

LCD Soundsystem — This Is Happening

Manic Street Preachers — Postcard from a Young Man

Mark Ronson and The Business Intl. — Record Collection

Mavis Staples — You Are Not Alone

Monster Magnet — Mastermind

Neil Young — Le Noise; Eric Clapton — Clapton & Phil Collins — Going Back

Nirvana — The Curio Box & Soundgarden — Telephantasm

No Age — Everything in Between & Glasser — Ring

OMD — History of Modern

Ron Wood — I Feel like Playing

Sufjan Stevens — The Age of Adz

The Bear Quartet — Monty Python

The Charlatans — Who We Touch & Kings of Leon — Come Around Sundown

The Posies — Blood/Candy

Therion — Sitra Ahra

Timber Timbre — Timber Timbre & Dylan LeBlanc — Paupers Field

Toby Keith — Bullets in the Gun

Usher — Versus; Macy Gray — The Sellout; Cee-Lo Green — Stray Bullets: The Mixtape Made of Gold; John Legends & The Roots — Wake Up & Danger Mouse & Sparklehorse — Dark Night of the Soul