Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Biofilm

Himlen är oskyldigt blå @@@

Regi: Hannes Holm

Himlen är oskyldigt blå.Bill Skarsgård heter en av årets bästa fynd inom svensk film – en stilsäker ung man som är det senaste exporten från Skarsgårdsläktet. han är en nedtonad och lite försiktig skådespelare men med oerhörd talang för att finna nyanser i den rolltolkning han gör som den unge sjuttonåriga pojken Martin. Filmen utspelar sig i en 70-tal där Hannes Holm till och med filmar med färgnyanser så att det påminner om 70-talet fångat i gamla super 8-filmer. Jag menar inte i filmningen som sådan utan filmens färgtoning verkar i samma anda som 70-talets gamla blekare färger. Men det gör absolut ingenting. För filmen handlar om en stor skandal som skedde på anrika Sandhamn. Där en krögare vid namn Flemming Broman smugglade narkotika och hade kontroll över viss prostitution. Till slut åkte den såkallade Sandham-ligan dit för allting. Men i filmen heter krögaren Gösta med familj – som har en sidoverksamhet som handlar om knark. Gösta äger krogen som Kungliga Segelsällskapet hyst in sig i. Det är här som allting kommer att ske och brisera till slut.

Pojken Martin bor med sina trasiga föräldrar – Amanda Ooms spelar Martins undertryckta mamma som ändå kämpar på i livet. Fadern är gravt alkoholiserad och beter sig där efter. Björn Kjellman spelar den rollen. Bill Skarsgårds karaktär övertalas av sin rika kompis att följa med till Sandhamn för att arbeta under sommaren och ha kul där i mellan. Det blir ett märkligt och fruktbart möte mellan Gösta, (mycket fint spelad av Peter Dalle) och pojken Martin. Peter Dalle är helt igenom suverän i sin roll som rik knarklangare. En lokal potentat på orten Sandhamn. Martin träffar Gösta genom att Martin först sommarjobbar som vanligt hos Gösta. Snart utvecklas det en djupare och varmare fader och son-relation mellan de båda. Peter Dalles roll är en skurk men en varm skurk. En person Martin låter sig imponeras av. Eftersom hans egen pappa är stadd i förvandling till det sämre. Då respekten mellan Martin och pappa går åt skogen. Då ersätter Martin den faderskärleken med en ny pappafigur. Men ikonen riskerar att förlora sitt övertag hela tiden. Martin förlorar till slut två pappor, sin egen i alkoholism och den andra i destruktiv hantering av knark. Gösta står både för ordning men också det dåliga i världen vilket inte Martin inser. Men den rena kärleken är villkorat eftersom Gösta. Polisen är Gösta på spåren. De har spanat under en längre tid på Gösta och hans aktiviteter. Polisen snärjer Martin så att Martin skall spionera åt polisen på sin egen mentor och fadersfigur. Det intressanta är att Martin och Gösta har ett fint sammanhållen relation till varandra. När Martin begår sveket så berättar han det för Gösta vad han gjort, och Gösta spelar med vid avslöjandet av att Martin haft en mikrofon på sig och polisen avlyssnat det hela. Sveket är också en del i Martin och Göstas egen interna kommunikationer. En fader och son-relation som leder mot undergången fast dock ändå en relation. Det hela kompliceras av att Martin har ett sexuellt förhållande med Göstas dotter. Det handlar om så ,mycket mera än en vanlig adept och mentor skall stå i epicentrum. För nu är det ett välspelat och genomarbetat modernt drama. Det är inte nostalgi det hela handlar om, utan om ett avlägset Sverige för 35 år sedan. Ett land som på ytan tror på ett mindre tjockt land. Men denna harmoni blev nedmonterat tack vare diverse politiker under flera decinnier.. Filmen påverkar väl knappast någon längre. Men världen är ändå magisk på något sätt. En bra svensk film helt enkelt.

Musik

100% Blaxploitation: 100 Essential Funky Tracks

Backyard Babies — THEM XX: 20th Anniversary Box

Badly Drawn Boy — It’s What I’m Thinking, Pt 1: Photographing Snowflakes

Black Country Communion — Black Country

Black Mountain — Wilderness Heart

Britta Persson — Current Affair Medium Rare & Säkert — Facit

Bryan Ferry — Olympia

Charlie Persson & Kollektivet — Lejon och lamm

Daniel Norgren — Horrifying Deatheating Bloodspider

Danko Jones — Below the Belt

Deerhunter — Halcyon Digest & The Walkmen — Lisabon

Dimmu Borgir — Abrahadabra

Ed Harcourt — Lustre

Edwyn Collins — Losing Sleep

Elton John/Leon Russell — The Union

Elvis Costello — National Ransom

Håkan Hellström — 2 steg från Paradise

Helmet — Seeing Eye Dog & Black Label Society — Order of the Black

Hion Martell — Will Cure Any Disease

James LaBrie — Static Impulse

Jasmine Kara — Blues Ain’t Nothing but a Good Woman Gone Bad & Hälsa henne att hon skall dö

Jay-Z — Dear Summer & Ice Cube — I Am the West

Jeff Beck — Emotion and Commotion; Joe Bonamassa — Black Rock & Walter Trout — Common Ground

Joe Cocker — Hard Knocks

Junip — Fields

Killing Joke — Absolute Dissent

Kiske/Somerville — Kiske/Somerville & Paul Gilbert — Fuzz Universe

Korta musikrecensioner LIX

LCD Soundsystem — This Is Happening

Manic Street Preachers — Postcard from a Young Man

Mark Ronson and The Business Intl. — Record Collection

Mavis Staples — You Are Not Alone

Monster Magnet — Mastermind

Neil Young — Le Noise; Eric Clapton — Clapton & Phil Collins — Going Back

Nirvana — The Curio Box & Soundgarden — Telephantasm

No Age — Everything in Between & Glasser — Ring

OMD — History of Modern

Ron Wood — I Feel like Playing

Sufjan Stevens — The Age of Adz

The Bear Quartet — Monty Python

The Charlatans — Who We Touch & Kings of Leon — Come Around Sundown

The Posies — Blood/Candy

Therion — Sitra Ahra

Timber Timbre — Timber Timbre & Dylan LeBlanc — Paupers Field

Toby Keith — Bullets in the Gun

Usher — Versus; Macy Gray — The Sellout; Cee-Lo Green — Stray Bullets: The Mixtape Made of Gold; John Legends & The Roots — Wake Up & Danger Mouse & Sparklehorse — Dark Night of the Soul