Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

In memoriam LXXII

Soulkungen Solomon Burke är död 1940–2010

Solomon Burke.Jerry Wexler vid skivbolaget Atlantis förstod vilken urkraft Solomon Burke var med sin manliga mörka säkra röst. Hans pondus relaterade i åtskilliga fruar, barn och barnbarn. Musiken som ”The King Of Rock’ soul presterade låg i gränstrakten av country och soul. Musik som hela tiden bjöd oss på välsignade mästerverk. Jag har sedan dag ett i Blaskan, skrivit om hans skivor. Det är sedan 2002-talet han fick sin mest uppburna karriär som resulterade i flera mästerverk. Nu har mannen med rösten försvunnit ur det levande livets skaror av hjältar. Men det finns alltid tröst i att hans musik lever upp som fyrbåkar i livets olika skeenden och finns alltid som tröstrika hjärtevärmare i vinterns mörkaste stunder. Tänd ett ljus och lyssna på en låt av Solomon Burke och du lever alltid vidare.

R.I.P. önskar Blaskans redaktion.

Leslie Nielsen 1926–2010

Leslie Nielsen.För oss på Blaskan är givetvis Leslie Nielsen ett komiskt geni som var bäst på filmer där han snubblade sig fram och kunde ingjuta mod i den mera snabba parodiska genren. Jag såg honom första gången i filmen ”Airplane” eller ”Titta vi flyger” som jag såg på biografen. En nästan perfekt komisk parodi på andra filmer som ”Flygplatsen” och så vidare. Den filmen ledde mig till att upptäcka på video hans underbara serie ”Police Squad!” där han utvecklade den strikta men ack så lätt klumpiga Frank Drebin. Samma karaktär han spelade i de tre filmerna ”Naked Gun” varav de två första är klart bäst och roligaste. Jag älskade även också hans roller i ”Creepshow” och ”Prom Night” som visserligen bara var biroller, men dock ändå. Jag började finna andra intressanta filmer och tv-serier han var med i. Den äldsta film jag hittade på 80-talet som kom på video – var hans medverkan i den klassiska science fictiondramat ”Forbidden World” från 1958. En övertygande och verkligen en bra film, den räknas till de verkliga klassikerna inom science fictionfilmvärlden. Tv-serierna ”The Streets Of San Francisco” och ”Barnaby Jones, The F.B.I.” kunde jag följa med på genom tv. Delvis på de olika privata kabelkanaler som vid slutet av 80-talet började sina sändningar. Dessa serier gick oftast väldigt sent på kvällarna. Men det fanns även avsnitt på video att hyra. Jag upptäckte att när jag började fundera på vad jag sett med Leslie Nielsen, så insåg jag att det var oändligt mycket som hade passerat mina ögon under årens lopp. När det gäller Leslie Nielsens filmer och tv-serier så visade det sig att de var mera än jag kom ihåg vid första anblicken men sedan började minnena komma tillbaka. Vi kan lägga till de mindre lyckade filmerna som Leslie Nielsen var med i, som Mel Brooks misslyckade parodi på ”Dracula” som jag knappt kunde påstå at jag uppskattade när den kom ut på bio. Två andra misslyckade filmer som jag såg på video var de urusla filmerna ”Surf Ninjas”och ”Spy Hard” som knappast var det man ville uppleva med aktören ifråga. Men tyvärr måste jag säga att den sista film jag såg med Leslie Nielsen var hans katastroffilm ”Mr Magoo.” Mr Magoo som är den förvirrande närsynte mannen som råkar ut för saker utan att fatta att han råkat ut för någonting överhuvudtaget. hans närsynthet räddar han ur alla situationer som kan inträffa. Blaskans Mr Snaggus älskar de tecknade filmerna om Mr Magoo. Jag trodde att Leslie Nielsen skulle vara den perfekta skådespelaren för filmen. Men manuskriptet mördade hela filmens upplägg.

Fast det är ändå så att vi på Blaskan verkligen älskar Leslie Nielsen. Så vila i frid Leslie Nielsen!

Musik

100% Blaxploitation: 100 Essential Funky Tracks

Backyard Babies — THEM XX: 20th Anniversary Box

Badly Drawn Boy — It’s What I’m Thinking, Pt 1: Photographing Snowflakes

Black Country Communion — Black Country

Black Mountain — Wilderness Heart

Britta Persson — Current Affair Medium Rare & Säkert — Facit

Bryan Ferry — Olympia

Charlie Persson & Kollektivet — Lejon och lamm

Daniel Norgren — Horrifying Deatheating Bloodspider

Danko Jones — Below the Belt

Deerhunter — Halcyon Digest & The Walkmen — Lisabon

Dimmu Borgir — Abrahadabra

Ed Harcourt — Lustre

Edwyn Collins — Losing Sleep

Elton John/Leon Russell — The Union

Elvis Costello — National Ransom

Håkan Hellström — 2 steg från Paradise

Helmet — Seeing Eye Dog & Black Label Society — Order of the Black

Hion Martell — Will Cure Any Disease

James LaBrie — Static Impulse

Jasmine Kara — Blues Ain’t Nothing but a Good Woman Gone Bad & Hälsa henne att hon skall dö

Jay-Z — Dear Summer & Ice Cube — I Am the West

Jeff Beck — Emotion and Commotion; Joe Bonamassa — Black Rock & Walter Trout — Common Ground

Joe Cocker — Hard Knocks

Junip — Fields

Killing Joke — Absolute Dissent

Kiske/Somerville — Kiske/Somerville & Paul Gilbert — Fuzz Universe

Korta musikrecensioner LIX

LCD Soundsystem — This Is Happening

Manic Street Preachers — Postcard from a Young Man

Mark Ronson and The Business Intl. — Record Collection

Mavis Staples — You Are Not Alone

Monster Magnet — Mastermind

Neil Young — Le Noise; Eric Clapton — Clapton & Phil Collins — Going Back

Nirvana — The Curio Box & Soundgarden — Telephantasm

No Age — Everything in Between & Glasser — Ring

OMD — History of Modern

Ron Wood — I Feel like Playing

Sufjan Stevens — The Age of Adz

The Bear Quartet — Monty Python

The Charlatans — Who We Touch & Kings of Leon — Come Around Sundown

The Posies — Blood/Candy

Therion — Sitra Ahra

Timber Timbre — Timber Timbre & Dylan LeBlanc — Paupers Field

Toby Keith — Bullets in the Gun

Usher — Versus; Macy Gray — The Sellout; Cee-Lo Green — Stray Bullets: The Mixtape Made of Gold; John Legends & The Roots — Wake Up & Danger Mouse & Sparklehorse — Dark Night of the Soul