Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Konst

Fotografiska Museet: Andy Warhol — Lady Warhol & The Exploding Plastic Inevitable

Andy Warhol.Det är två olika sorters utställningar med Andy Warhol som jag beskådar på Fotografiska museet. Jag trodde mig ha sett de många av de aspekter på Andy Warhols mångsidiga geniala idévärldar. Men jag har ständigt fel. Nu ser jag äntligen det samarbete Andy Warhol hade med fotografen och vännen Christopher Makos hade med sin serie ”Lady Warhol.” Grunden för deras gemensamma arbete är att de båda hade fascinerats av amerikanska surrealisten Man Ray som på 20-talet hade gjort en serie bilder på Marcel Duschamp där han ikläder sig rollen som manskvinna i klänning och damhatt. Nu plockade Andy Warhol fram åtta olika peruker och hårdsminkade sig. Andy Warhol.Det blev åtta olika figurer i en så att säga. med slips, skjorta eller ett vitt lakan omsvept så får man fram olika sorter identiteter. Jag kan tro att den homosexuella Andy Warhol tilltalas av idén att klä ut sig till en version av en föråldrad transa. För det blir det som jag hela tiden tänker på, att det blir en lek som både är transexuell i bokstavlig mening och samtidigt en lekfull drift med att Andy Warhol skiftar personligheter hela tiden genom sin konst. med det här experimentet kan Andy Warhol leka den rollen som en skådespelare gör, att gå in och ut i olika personligheter men ändå vara detsamma. Det är bara rekvisitan som byter plats men Andy Warhol är fortfarande sig själv men ändå leker han en annan person. Det blir fascinerande till slut att se den förvandlingen fullbordas tack vare den enkelhet konceptet bär med sig i tanken.

Andy Warhol — The Exploding Plastic Inevitable.The Exploding Plastic Inevitable är den film som Roland Nameth gjorde tillsammans med Andy Warhol 1966 i DOM, New York. Det innebar att The Velvet underground tillsammans med the Factorys Superstars dansade, filmades, fotograferades och ljussättningar skapade det här psykedeliska installationen. Det var dessutom premiär för The Velvet Undergrounds musikaliska oväsen med text. Det är supersnygga dubbelexponeringar som jag ser på väggarna som finns runtomkring flerskärmsfilmen som pågår ständigt på ett ställe. Bilderna är tagna ur själva filmen men dubbelexponerad på olika sätt. Bilderna föreställer Ingrid Superstar och Gerald Malanga dansa till Velvet Undergrounds musik. Fyra skärmar med psykedeliska bilder på dansande folk som Roland Nameth filmade första gången. velvet Underground och Nicos iskalla väna feminina röst ligger som en ljudvägg till Warhols ideala tillstånd där musik och konst möttes. Vid själva uruppförande av det hela så var även Allen Gingsberg, Birgitta Rubin närvarande liksom delar av eliten av New Yorks konst och kulturliv. Man kunde även höra free formjazz och La Monte Youngs minimalistiska musik i showen. Den här musikaliska installationen turnerade runt omkring i USA och blev ännu ett exempel på Andy Warhols sinne för nya idéer som var som konstens kommersiella potential men utan att förlora skärpan i vad han gjorde. Det är vad som gör Andy Warhol ständigt aktuell och ständigt modern. Andy Warhol är konstens främste konstnär som levde i en sorts konstens science fictionvärld, där hans idéer låg i framkanten.

Musik

100% Blaxploitation: 100 Essential Funky Tracks

Backyard Babies — THEM XX: 20th Anniversary Box

Badly Drawn Boy — It’s What I’m Thinking, Pt 1: Photographing Snowflakes

Black Country Communion — Black Country

Black Mountain — Wilderness Heart

Britta Persson — Current Affair Medium Rare & Säkert — Facit

Bryan Ferry — Olympia

Charlie Persson & Kollektivet — Lejon och lamm

Daniel Norgren — Horrifying Deatheating Bloodspider

Danko Jones — Below the Belt

Deerhunter — Halcyon Digest & The Walkmen — Lisabon

Dimmu Borgir — Abrahadabra

Ed Harcourt — Lustre

Edwyn Collins — Losing Sleep

Elton John/Leon Russell — The Union

Elvis Costello — National Ransom

Håkan Hellström — 2 steg från Paradise

Helmet — Seeing Eye Dog & Black Label Society — Order of the Black

Hion Martell — Will Cure Any Disease

James LaBrie — Static Impulse

Jasmine Kara — Blues Ain’t Nothing but a Good Woman Gone Bad & Hälsa henne att hon skall dö

Jay-Z — Dear Summer & Ice Cube — I Am the West

Jeff Beck — Emotion and Commotion; Joe Bonamassa — Black Rock & Walter Trout — Common Ground

Joe Cocker — Hard Knocks

Junip — Fields

Killing Joke — Absolute Dissent

Kiske/Somerville — Kiske/Somerville & Paul Gilbert — Fuzz Universe

Korta musikrecensioner LIX

LCD Soundsystem — This Is Happening

Manic Street Preachers — Postcard from a Young Man

Mark Ronson and The Business Intl. — Record Collection

Mavis Staples — You Are Not Alone

Monster Magnet — Mastermind

Neil Young — Le Noise; Eric Clapton — Clapton & Phil Collins — Going Back

Nirvana — The Curio Box & Soundgarden — Telephantasm

No Age — Everything in Between & Glasser — Ring

OMD — History of Modern

Ron Wood — I Feel like Playing

Sufjan Stevens — The Age of Adz

The Bear Quartet — Monty Python

The Charlatans — Who We Touch & Kings of Leon — Come Around Sundown

The Posies — Blood/Candy

Therion — Sitra Ahra

Timber Timbre — Timber Timbre & Dylan LeBlanc — Paupers Field

Toby Keith — Bullets in the Gun

Usher — Versus; Macy Gray — The Sellout; Cee-Lo Green — Stray Bullets: The Mixtape Made of Gold; John Legends & The Roots — Wake Up & Danger Mouse & Sparklehorse — Dark Night of the Soul