Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Experimentell musik

Brian Eno — Small Craft on a Milk Sea @@@

David Sylvian — Sleepwalkers @@@

Brian Eno — Small Craft on a Milk Sea.När det gäller technomusik och ambientmusikaliska verk är Brian Eno en verklig sann pionjär inom dessa genrer. Med sina album där Brian Eno riktade sina plattor med teman till vissa områden i samhället av typen flygplatser, landskap, film eller så kallade mera diskreta idéer. Brian Eno och hans kompis Leo Abrahams skriver nya låtar tillsammans som är elektroniska landmärken som ger oss täta och modernistiska låtar. Ibland kan man nästan säga att musiken påminner om Le Corbusiers arkitektoniska verk eller designen som Bauhaus-skolan lanserade under Weimardemokratins dagar på 20-talet.

Brian Eno bygger upp sina konstruktioner likt Tatlins torn. Men musiken är mera harmonisk och har färre störningsmoment inom sig själv än irrationella torn. Jag ser mig själv vandra omkring i kontemplativa skeenden i en vacker trädgård och beskådar en flygel där Brian Eno spelar sina kompositioner. Musiken är helande och kompositören Brian Eno har vandrat långt ifrån tiden med Roxy Music och är numera en musiker som stundtals kan sägas spegla tiden likt Philip Glas gjorde med sina moderna operalibretton. En musikalisk kompositör som faktiskt varit där och badade i tidens vågor av gamla som nya minnen. Brian Eno har inte konstruerad sina bästa låtar med det här albumet. Skivan han släppte härom året tillsammans med David Byrne är faktiskt mera helgjuten och stabilare. Men här handlar det om mera stillastående vattendrag och mindre bäckar som rinner genom tidens blodomlopp. Det nya med Brian Eno är att han ger ut skivan på en av de mera klassiska skivbolagen inom ambient och techno – Warp. Bara sådant är coolt i min bok. En pionjär söker sig till ett bolag som är ett hem för många av tidens största stjärnor inom technomusiken. Det ger historisk tjusning åt det hela. Plattan flyter på bra och har en skimrande ton som går hem hos undertecknad.

David Sylvian har jag haft ett långt förhållande till inom musiken. Från new romantics vackraste pärlor; Japan och över till de ändlösa vackra regnbågskimrande samarbeten, tillsammans med Yellow Magic Orchestras ledare; Ryuichi Sakamoto. Skivor som förgyllde hela 80-talet för min del. Nu fortsätter David Sylvian med att släppa skivor av lite mera underfundig kaliber. På ett sätt är det både pop och syntbaserade sköna slingor som han presenterar på det nya albumet. Musik som inte direkt försvinner iväg utan håller sig inom sina ramar. David Sylvian spelar mycket sublimare än förut och håller kvar tonläget så att finare korrigeringar bara behöver putsas till – ett sätt att skapa sofistikerat experimentell pop av ett specifikt slag. En blandning av poetisk pop och lyriska texter som i sig själva blir taoistiska små oaser av sköna tysta tankar. För det är exakt så, jag alltid uppfattar David Sylvian’s musik. Man blir så rörd av musiken att själen vandrar iväg i ett töcken av tysta långa skuggor som vill omhölja varenda sinnen du har. Beröringen går bakom de estetiska till dess den transformeras till eteriska emotionella kärlekstecken.

Nya skivan är tillräcklig bra för att man skall begripa att det är ett konstverk jag lyssnar på vilket naturligtvis berör det fina ytlagret av min porösa själ. David Sylvian är tillbaka med en platta som jag behöver för att må bra. Sådana plattor är alltid bra för alla själar, det är något att tänka på inför framtiden.

Musik

100% Blaxploitation: 100 Essential Funky Tracks

Backyard Babies — THEM XX: 20th Anniversary Box

Badly Drawn Boy — It’s What I’m Thinking, Pt 1: Photographing Snowflakes

Black Country Communion — Black Country

Black Mountain — Wilderness Heart

Britta Persson — Current Affair Medium Rare & Säkert — Facit

Bryan Ferry — Olympia

Charlie Persson & Kollektivet — Lejon och lamm

Daniel Norgren — Horrifying Deatheating Bloodspider

Danko Jones — Below the Belt

Deerhunter — Halcyon Digest & The Walkmen — Lisabon

Dimmu Borgir — Abrahadabra

Ed Harcourt — Lustre

Edwyn Collins — Losing Sleep

Elton John/Leon Russell — The Union

Elvis Costello — National Ransom

Håkan Hellström — 2 steg från Paradise

Helmet — Seeing Eye Dog & Black Label Society — Order of the Black

Hion Martell — Will Cure Any Disease

James LaBrie — Static Impulse

Jasmine Kara — Blues Ain’t Nothing but a Good Woman Gone Bad & Hälsa henne att hon skall dö

Jay-Z — Dear Summer & Ice Cube — I Am the West

Jeff Beck — Emotion and Commotion; Joe Bonamassa — Black Rock & Walter Trout — Common Ground

Joe Cocker — Hard Knocks

Junip — Fields

Killing Joke — Absolute Dissent

Kiske/Somerville — Kiske/Somerville & Paul Gilbert — Fuzz Universe

Korta musikrecensioner LIX

LCD Soundsystem — This Is Happening

Manic Street Preachers — Postcard from a Young Man

Mark Ronson and The Business Intl. — Record Collection

Mavis Staples — You Are Not Alone

Monster Magnet — Mastermind

Neil Young — Le Noise; Eric Clapton — Clapton & Phil Collins — Going Back

Nirvana — The Curio Box & Soundgarden — Telephantasm

No Age — Everything in Between & Glasser — Ring

OMD — History of Modern

Ron Wood — I Feel like Playing

Sufjan Stevens — The Age of Adz

The Bear Quartet — Monty Python

The Charlatans — Who We Touch & Kings of Leon — Come Around Sundown

The Posies — Blood/Candy

Therion — Sitra Ahra

Timber Timbre — Timber Timbre & Dylan LeBlanc — Paupers Field

Toby Keith — Bullets in the Gun

Usher — Versus; Macy Gray — The Sellout; Cee-Lo Green — Stray Bullets: The Mixtape Made of Gold; John Legends & The Roots — Wake Up & Danger Mouse & Sparklehorse — Dark Night of the Soul