Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Rock

Jimi Hendrix — Valleys of Neptune @@

Jimi Hendrix — Valleys of Neptune.Äntligen kanske man skall utbrista i ren glädje och hänförelse, då Hendrixs efterlevande familj, vill släppa ut allt arkivmaterial med Jimi Hendrix som hittills inte tidigare givits ut i något annat sammanhang. Nu vill familjen renodla Jimi Hendrixs musik och verkligen ge ut mastertejperna och allt annat material, så att vi äntligen skall få höra hur det egentligen skulle låtit, istället för som det lät på de färdiga skivorna som gavs ut när Jimi levde. Jimi Hendrixs musik skall alltså genomgå lite tvättning och råare mixning så att det av mera fina mixarna kommer fram, ljudet skall bli mera enklare och simplare. Jimi Hendrixs gamle producent och tekniker Eddie Kramer får tillstånd av familjen att arbeta fram materialet. Visst då borde det gå rätt till och verkligen bli bra på alla sett och viss. Vem är inte bättre lämpad såsom en legend som Eddie Kramer att göra grovjobbet med finjustera Jimi Hendrix och hans musik.

Skivan kom ut tidigare i år 2010 för att påminna oss om att det är fyrtio år sedan Jimi Hendrix avled i en bedrövlig död, 1970. Jag vill också påpeka att det var en onödig död fast det är historia nu. Det bästa sättet att hylla Jimi Hendrix är att ständigt se på filmer och lyssna på hans skivo om och om igen. Fast här måste jag tyvärr tillgripa lite olycklig kritik mot den nya utgåvan av Eddie Kramers arbete på skivan ”Valleys Of Neptune” därför att den försvagar Jimi Hendrix ursprungliga intentioner med sin musik. Genom att det blir misslyckade och väldigt tillgjorda versioner av mästerliga sånger. Jag kan inte förstå varför musiken blir så utslätat som det nu framstår vid den färdiga slutredigeringen av materialet.

The Jimi Hendrix Experience — Are You Experienced.Jag begriper ingenting av det här. Låtar som ”Stone Free” eller ”Fire” är i sina ursprungliga versioner på skiva - så pass mycket bättre än det här jag får mig tillsänt att lyssna på. Det är nämligen så att ”Valleys Of Neptune” faktiskt saknar något häftig att ta till mig. Låtarna på det här albumet rinner bara som sand genom mina fingrar – det finns ingen bra hållpunkt, inget att fästa sin blick på. Allting är i stort sett meningslösa såkallade ursprungsversioner på något jag hellre föredrar att lyssna på de originalskivor som finns tillhanda och som anger den känsla man får av att lyssna på Jimi Hendrix. När han är som sårbarast och hudlösast. Den magiska musik som krossar, knockar och kärleksfull fyller varje andlig människa med helig eufori.

Ta och lyssna på Jimi Hendrixs debutalbum ”Are You Experienced?” fast då struntar vi i de BBC-inspelningar som kom ut innan den riktiga debutplattan. Men här låter Jimi Hendrix med sin gitarr så lysande och spelarså briljant att världen bara borde häpna av beundran inför mirakelmannen och hans gitarr. Mitch Mitchell och Noel Redding låter trummorna och basgitarren flyhändigt flyga över strängar och landa i ett skimrande töcken av ljuvligheter. Låtarna ”Stone Free”, ”Fire”, ”Purple Haze”, ”Hey Joe” och ”Foxy Lady” briserar likt smärre atombomber i det tagna sammanhanget. ”Valleys Of Neptune” innehåller material som både varit ute i tidigare boxar eller skivor till outgivet material som borde ge oss bättre ledtrådar till Jimi Hendrix musikaliska universum. Men tyvärr stannar allting upp då den här utgåvan faktiskt är saggig och tunn på det som borde utgöra något nytt och större med Jimi Hendrix skapande processer. För det var knappast det här jag ville höra, tunna skivor som låter mera som någotdansband än skitig, taggig Hendrixrock. Eddie Kramers arbete känns som om det vore lite förgäves. Ett sant misslyckande av de som skulle ta fram det nya och spännande med allt material, som bara låg och väntade, i fyrtio år, att någon skulle bearbeta det hela till slut. Den här plattan säger egentligen ingenting om Jimi Hendrix storhet. Jag drar slutsatsen; att man ville mycket mera än vad resultatet blev vid den slutgiltiga produktionen. Synd bara att det slutade så illa.

Relaterade länkar till andra artiklar av Jimi Hendrix i Blaskan:

Sharon Lawrence — Jimi Hendrix: The Man, the Magic, the Truth

Jimi Hendrix — en elektrisk gud

Jimi Hendrix — Rockens store förnyare I (II)

Jimi Hendrix — Rockens store förnyare II (II)

Musik

100% Blaxploitation: 100 Essential Funky Tracks

Backyard Babies — THEM XX: 20th Anniversary Box

Badly Drawn Boy — It’s What I’m Thinking, Pt 1: Photographing Snowflakes

Black Country Communion — Black Country

Black Mountain — Wilderness Heart

Britta Persson — Current Affair Medium Rare & Säkert — Facit

Bryan Ferry — Olympia

Charlie Persson & Kollektivet — Lejon och lamm

Daniel Norgren — Horrifying Deatheating Bloodspider

Danko Jones — Below the Belt

Deerhunter — Halcyon Digest & The Walkmen — Lisabon

Dimmu Borgir — Abrahadabra

Ed Harcourt — Lustre

Edwyn Collins — Losing Sleep

Elton John/Leon Russell — The Union

Elvis Costello — National Ransom

Håkan Hellström — 2 steg från Paradise

Helmet — Seeing Eye Dog & Black Label Society — Order of the Black

Hion Martell — Will Cure Any Disease

James LaBrie — Static Impulse

Jasmine Kara — Blues Ain’t Nothing but a Good Woman Gone Bad & Hälsa henne att hon skall dö

Jay-Z — Dear Summer & Ice Cube — I Am the West

Jeff Beck — Emotion and Commotion; Joe Bonamassa — Black Rock & Walter Trout — Common Ground

Joe Cocker — Hard Knocks

Junip — Fields

Killing Joke — Absolute Dissent

Kiske/Somerville — Kiske/Somerville & Paul Gilbert — Fuzz Universe

Korta musikrecensioner LIX

LCD Soundsystem — This Is Happening

Manic Street Preachers — Postcard from a Young Man

Mark Ronson and The Business Intl. — Record Collection

Mavis Staples — You Are Not Alone

Monster Magnet — Mastermind

Neil Young — Le Noise; Eric Clapton — Clapton & Phil Collins — Going Back

Nirvana — The Curio Box & Soundgarden — Telephantasm

No Age — Everything in Between & Glasser — Ring

OMD — History of Modern

Ron Wood — I Feel like Playing

Sufjan Stevens — The Age of Adz

The Bear Quartet — Monty Python

The Charlatans — Who We Touch & Kings of Leon — Come Around Sundown

The Posies — Blood/Candy

Therion — Sitra Ahra

Timber Timbre — Timber Timbre & Dylan LeBlanc — Paupers Field

Toby Keith — Bullets in the Gun

Usher — Versus; Macy Gray — The Sellout; Cee-Lo Green — Stray Bullets: The Mixtape Made of Gold; John Legends & The Roots — Wake Up & Danger Mouse & Sparklehorse — Dark Night of the Soul