Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musik

John Lennon skulle fyllt 70 år

John Lennon & Yoko Ono.När Paul och Johns relation låg nedfrusen och var som mest frostbiten – så tog John och producenten Phil Spector mer eller mindre över produktionen av sista gemensamma plattan ”Let It Be” från 1970. Det är alltså fyrtio år sedan den plattan kom ut. De slutförde det gemensamma projektet. John Lennon hade redan börjad sin färd till att bli en av musikens främsta fredsfurstar och agitatorer tillsammans med hustrun Yoko Ono. John Lennon & Yoko Ono — Double Fantasy.The Beatles föll sönder och alla medlemmar gick åt olika håll för att pröva vingarna som egna soloartister. Plattan kom ut postumt men blev ändå en klassisk sista The Beatlesplatta. Måhända kanske inte lika starkt som deras tidigare plattor. Men det är ändå plattan som blev spiken i botten. Visserligen kunde man utifrån John Lennons mastertejper finna fragment som hade låtar som var meningen att det skulle kunna ges ut av The Beatles som grupp. Men det blev inget av. Men när man planerade att ge ut material med The Beatles så gav man ut låtarna "Free as a Bird" och "Real Love" som blev två nya lysande vackra poplåtar. Det gav mersmak av att ge ut och remastra The Beatles musik.

John Lennon & Yoko Ono — Double Fantasy Stripped Down.Det har sedan dess kommit ut väldigt mycket relaterad material från The Beatles arkiv och skivor. I Blaskan har Dr Da Capo skrivit om The Beatles historia och Dr Rock recenserad alla skivor som hittills kommit ut med The Beatles material. Undertecknad har inte skrivit direkt om The Beatles utan mest skrivit recensioner på övriga medlemmars soloplattor, som alla de som hittills har kommit ut med Paul eller Ringo.

Nu är det trettio år sedan John Lennon blev mördad 8 december 1980 av Mark David Chapman. John Lennon — Gimme Some Truth.Det var en tisdag, tror jag det hände. Jag hade tidigare det året införskaffat mig John och Yoko Onos sista gemensamma platta ”Double Fantasy” och spelade den väldigt ofta. Det var utan tvekan vid sidan om The Clash och Ebba grön det årets viktigaste platta. Det året 1980 fjärde december som radioprogrammet ”Eldorado” för första gången startades igång i radioetern. Den allra första låten i allra första programmet som spelades var John Lennons magnifika ”(Just Like) Starting Over” och den blev en sång som jag direkt förälskade mig i. Efter den vackra popsången så följdes John Lennon upp av The Beatles ”Girls.” jag blev fast i programmet och John Lennons nya platta den vintern. Men så skedde det ödesdigra händelseförloppet 8 december 1980. John Lennon — Live in New York City.Jag låg och sov och skulle upp till högstadiet. Jag var då en femtonårig punkare. Men så vid frukosten då jag skulle min i köket, grät min moder – hon meddelade att John Lennon hade blivit mördad. radion blev plötsligt mitt epicentrum. Jag blev helt chockad och tagen av det hela som hade skett. Min personliga hjälte från The Beatles var plötsligt död och borta för alltid. Den dagen pratade man överallt om John Lennons död. i skolan och min fader berättade hur han sett vuxna män gå med sänkt blick och få något gråtmilt i blicken.. John Lennons död påverkade ett par generationer på en gång. De som föddes på fyrtiotalet och blev The Beatles fans på 60-talet. John Lennon — Power to the People: The Hits.Min egen som lärt oss att älska The Beatleslåtarna via våra föräldrar. John Lennons död blev en symbol för det nya 80-talets anstormning. Reagan och Thatcher härskade i USA/England. I Sverige hade vi en borglig regering som ledde Sverige fram till deras bortröstning 1982. John Lennons död innebar i praktiken att det långa vänsterdecenniet som 70-talet hade inneburit, att nu n hade decenniet verkligen tagit slut på ett mera definitivt sätt. En klarare symbol kunde vi inte uppleva.

Vilket fall som helst så kom jag hem efter skolan och gick in på mitt rum för att lyssna på John Lennons musik och lyssna på radion. Eldorados nattsändning hade bara John Lennons som tema med rapporter om vad som skulle ske nu efter John Lennons död.

John Lennon — Mind Games.Det var en tid som kändes konstig och satte sina spår under många år hos mig, ungefär samma känsla som jag hade inombords när jag fick besked om mordet på Olof Palme – en vacklande känsla av tomhet. Men det där gick över men minnena kring händelserna sitter kvar i minnet. När man nu skall tänka på att John Lennon faktiskt skulle ha fyllt 70 år i år – så är det en stor tanke att ta in numera.

Det har kommit ut väldigt mycket skivor som hyllar John Lennon.

Power To People: The Hits som är en enkel samling med hans vanliga låtar som vi alla är vana att lyssna på. bara hits och inga konstigheter.

Fyradisc-cd-samlingen ”Give Me Truth” är en bra sammanfattning till John Lennons musik.

Double Fanatasy Stripped Down-versionen som har kommit ut med den remastrade utgåvan plus originalversionerna på samma skiva. Fyndigt gjort.

Live In New York City som är min favoritskiva när det gäller live med John Lennon. Utgivet på lp 1986 och finns att tillgå på cd numera också.

Remstrade utgåvan av ”Mind Games” som utkom 2002 måste jag rekommendera naturligtvis.

Här kommer lite videos med John Lennon:

John Lennon Rare Videos

John Lennon - Woman

Se relaterade länkar i Blaskan:

The Beatles Let It Be… Naked

Ringo Starr — Choose Love

The Beatles — Love

Butchering The Beatles: A Headbashing Tribute

Paul McCartney — Memory Almost Full

Across the Universe (soundtrack + film)

En liten notering kring The Beatles och Ringo Starr

Historien om The Beatles I (IV)

The Beatles — Diskografi

Historien om The Beatles II (IV)

Historien om The Beatles III (IV)

Historien om The Beatles IV (IV)

Ringo Starr — Y Not

The Beatles — The Beatles in Stereo

Musik

100% Blaxploitation: 100 Essential Funky Tracks

Backyard Babies — THEM XX: 20th Anniversary Box

Badly Drawn Boy — It’s What I’m Thinking, Pt 1: Photographing Snowflakes

Black Country Communion — Black Country

Black Mountain — Wilderness Heart

Britta Persson — Current Affair Medium Rare & Säkert — Facit

Bryan Ferry — Olympia

Charlie Persson & Kollektivet — Lejon och lamm

Daniel Norgren — Horrifying Deatheating Bloodspider

Danko Jones — Below the Belt

Deerhunter — Halcyon Digest & The Walkmen — Lisabon

Dimmu Borgir — Abrahadabra

Ed Harcourt — Lustre

Edwyn Collins — Losing Sleep

Elton John/Leon Russell — The Union

Elvis Costello — National Ransom

Håkan Hellström — 2 steg från Paradise

Helmet — Seeing Eye Dog & Black Label Society — Order of the Black

Hion Martell — Will Cure Any Disease

James LaBrie — Static Impulse

Jasmine Kara — Blues Ain’t Nothing but a Good Woman Gone Bad & Hälsa henne att hon skall dö

Jay-Z — Dear Summer & Ice Cube — I Am the West

Jeff Beck — Emotion and Commotion; Joe Bonamassa — Black Rock & Walter Trout — Common Ground

Joe Cocker — Hard Knocks

Junip — Fields

Killing Joke — Absolute Dissent

Kiske/Somerville — Kiske/Somerville & Paul Gilbert — Fuzz Universe

Korta musikrecensioner LIX

LCD Soundsystem — This Is Happening

Manic Street Preachers — Postcard from a Young Man

Mark Ronson and The Business Intl. — Record Collection

Mavis Staples — You Are Not Alone

Monster Magnet — Mastermind

Neil Young — Le Noise; Eric Clapton — Clapton & Phil Collins — Going Back

Nirvana — The Curio Box & Soundgarden — Telephantasm

No Age — Everything in Between & Glasser — Ring

OMD — History of Modern

Ron Wood — I Feel like Playing

Sufjan Stevens — The Age of Adz

The Bear Quartet — Monty Python

The Charlatans — Who We Touch & Kings of Leon — Come Around Sundown

The Posies — Blood/Candy

Therion — Sitra Ahra

Timber Timbre — Timber Timbre & Dylan LeBlanc — Paupers Field

Toby Keith — Bullets in the Gun

Usher — Versus; Macy Gray — The Sellout; Cee-Lo Green — Stray Bullets: The Mixtape Made of Gold; John Legends & The Roots — Wake Up & Danger Mouse & Sparklehorse — Dark Night of the Soul