Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikintervju

Kristina Westin


Fråga
För undertecknad är du en artist som jag inte kände till förrän nu. Kan du berätta något om din väg till musiken?
Svar
Åh, musiken har betytt mycket för mig och jag har väl hållit på sedan barnsben med allt från sång, piano och låtskrivande. Har nåt gammalt kassettband sparat med lite samlade alster från när jag var sisådär 10 år. Kanske nåt som kan ge inspiration till tredje skivan :-)
Sjung o spelade i många konstellationer uppe i Östersund där jag är uppväxt. Under en längre tid var det jag och mitt piano. När jag sedan flyttade till Eskilstuna så startade en mer melankolisk del av mitt musikaliska liv i form av "The Valets". Jag känner att det inte är förrän nu som jag egentligen rent musikaliskt har hittat hem.
Fråga
Jag undrar givetvis om den här skivan med sina texter är din personliga betraktelse över vad som hänt dig under åren som människa.?
Svar
Absolut, om inte bara mina, så även nära vänners upplevelser och betraktelser. Men visst kan jag erkänna att skivan är utelämnande av egna känslor och tankar som jag har inom mig.
Fråga
På något sätt känner jag att du närmar dig dina texter på ett lite mera litterärt sätt? Det kulle kanske kunna bli en bok istället för skiva - varför ville du göra den här skivan?
Svar
Det måste jag få säga Tack till. Jag har alltid älskat att skriva men har då författat noveller på svenska. Att sedan få god respons på mina engelska texter är underbart. Jag har väl frångått mitt gamla sett att ta till mig musik, då jag i första hand lyssnade till musiken och dess uppbyggnad. Texten kom i andra hand för mig som lyssnare på den tiden. Numera har jag funnit att uttrycket i en bra låt inte bara sitter i musikaliteten, det sitter i helheten och vad låten vill berätta även i ord. Jag har inspirerats av många bra låtskrivare och fått ett bättre självförtroende i mitt låtskriveri vilket har gjort mig mycket friare och på så vis har jag nog utvecklats inte bara som artist utan som låtskrivare också.
Fråga
Många artister har sina förebilder - vilka hade du och fanns det någon artist som du till den här skivan kände dig nära relaterad till?
Svar
Jag kan inte direkt säga att jag hade någon artist som jag relaterade till under skivans uppkomst. Jag har nog snarare haft flera artister som omedvetet har inspirerat mig, då låtarna på albumet skiljer sig lite ifrån varandra både stilmässigt och produktionsmässigt. Skulle jag nämna några namn så blir det en hel Ipod-lista :-)
Fråga
Det finns en liten berättelse att läsa i pressmaterialet - om att du skrev noveller, skriver du fortfarande och kommer du göra något av den delen av skrivandet?
Svar
Ja, det är verkligen nåt som jag skulle vilja göra. Skriva en roman eller liknande. Problemet är väl att jag inte riktigt har haft ron och tålamodet för det i den fasen av livet som jag befinner mig i just nu, men det ligger och gnager lite i bakhuvudet.
Fråga
Jag känner att skiva känns viktig för dig att ge ut. Kan man säga att det var en sorts befrielse, rent andligt att ge ifrån sig material och gå in i studion och bara spela in plattan, vilka processer rörde sig i tanken kring skivan?
Svar
Ja, förlösande är nog rätt ord. Sen är det klart att det finns en otrolig spänning i det och en sorts tomhet som kan uppstå då skivan är färdig och släppt på marknaden. För mig är det väl just det att nå ut som är så otroligt svårt. Jag har lagt ner min själ, hjärta, engagemang, tid och en massa pengar på detta projekt och som såklart har varit en dröm sedan barnsben. Det blir då en självklar besvikelse om ingenting händer i samband med eller efter skivsläppet. En bra recension ger en styrka och den belöning som behövs efter det hårda, tuffa men fantastiskt roliga arbetet. Speciellt som oetablerad så blir ju det en liten push åt rätt riktning och med uppmärksamhet kan du få spelningar. Att stå på scen och möta publiken i nuet är nog det allra bästa.
Det har varit en härlig process hela tiden och på nåt sätt är känslan än mer stark just för att jag faktiskt gjort allt jobb själv tillsammans med mitt fantastiska band. Sen vill jag lyfta fram Niklas Carlsson som har agerat ljudtekniker/producent på de flesta av låtarna. Vilket fantastiskt jobb han har gjort och som dessutom har stått ut med en självkritiker som jag :-)
Fråga
Som sista fråga: Vad spelas hemma hos dig just nu?
Svar
Kathleen Edwards "Asking for flowers" är en underbar platta.

Tack för svaren säger vi på Blaskan.


Musik

100% Blaxploitation: 100 Essential Funky Tracks

Backyard Babies — THEM XX: 20th Anniversary Box

Badly Drawn Boy — It’s What I’m Thinking, Pt 1: Photographing Snowflakes

Black Country Communion — Black Country

Black Mountain — Wilderness Heart

Britta Persson — Current Affair Medium Rare & Säkert — Facit

Bryan Ferry — Olympia

Charlie Persson & Kollektivet — Lejon och lamm

Daniel Norgren — Horrifying Deatheating Bloodspider

Danko Jones — Below the Belt

Deerhunter — Halcyon Digest & The Walkmen — Lisabon

Dimmu Borgir — Abrahadabra

Ed Harcourt — Lustre

Edwyn Collins — Losing Sleep

Elton John/Leon Russell — The Union

Elvis Costello — National Ransom

Håkan Hellström — 2 steg från Paradise

Helmet — Seeing Eye Dog & Black Label Society — Order of the Black

Hion Martell — Will Cure Any Disease

James LaBrie — Static Impulse

Jasmine Kara — Blues Ain’t Nothing but a Good Woman Gone Bad & Hälsa henne att hon skall dö

Jay-Z — Dear Summer & Ice Cube — I Am the West

Jeff Beck — Emotion and Commotion; Joe Bonamassa — Black Rock & Walter Trout — Common Ground

Joe Cocker — Hard Knocks

Junip — Fields

Killing Joke — Absolute Dissent

Kiske/Somerville — Kiske/Somerville & Paul Gilbert — Fuzz Universe

Korta musikrecensioner LIX

LCD Soundsystem — This Is Happening

Manic Street Preachers — Postcard from a Young Man

Mark Ronson and The Business Intl. — Record Collection

Mavis Staples — You Are Not Alone

Monster Magnet — Mastermind

Neil Young — Le Noise; Eric Clapton — Clapton & Phil Collins — Going Back

Nirvana — The Curio Box & Soundgarden — Telephantasm

No Age — Everything in Between & Glasser — Ring

OMD — History of Modern

Ron Wood — I Feel like Playing

Sufjan Stevens — The Age of Adz

The Bear Quartet — Monty Python

The Charlatans — Who We Touch & Kings of Leon — Come Around Sundown

The Posies — Blood/Candy

Therion — Sitra Ahra

Timber Timbre — Timber Timbre & Dylan LeBlanc — Paupers Field

Toby Keith — Bullets in the Gun

Usher — Versus; Macy Gray — The Sellout; Cee-Lo Green — Stray Bullets: The Mixtape Made of Gold; John Legends & The Roots — Wake Up & Danger Mouse & Sparklehorse — Dark Night of the Soul