Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikintervju

Tystnad

Blaskans chefredaktör Micheles Kindh/Dr. Indie ställer frågor till ”Tystnad”


Fråga
När du efter gjort så mycket olika projekt med film, teater, tv, Grotesco och annat. Nu släpper du en egen skiva under artistnamnet "Tystnad. " Min frågan blir om du kände ett behov att uttrycka egna tankar och egna melodier som bara var till för dig?
Svar
Bra fråga. Och svaret är nog ja. Dels ett behov av att uttrycka mig ärligt, rakt och ocensurerat i texterna. Dels ett behov av en annan frihet i skapandet. Det är till exempel fantastiskt skönt att slippa det sedvanliga kommersiella tänket kring hitsinglar och vad som skulle göra sig bäst på radio. Jag har bara gjort låtar rakt från hjärtat utan någon annans påverkan.
Fråga
Melankoli och vemodig kan knappast vara vackrare än din nya skiva. Enkla och subtila låtar. En karg stämning vill du ha i dina sånger, sade du pressmaterialet. Fann du den stämningen i studion eller var denna karghet redan inom dig så det blev bara naturligt att plocka fram den vid skapelseprocessen?
Svar
Den stämningen fanns redan i mig, och i arbetet med den här skivan fick jag möjlighet att ge utlopp för det. Har alltid gillat när det skaver lite i musiken, när det är lite opolerat och avskalat. Det finns ett vemod även i det, i den tomheten, ödsligheten och kargheten. Dessutom finns det ofta en alldeles speciell magi i förstatagningar, man liksom trevar sig fram och provar saker i stunden. Jag ville behålla allt det.
Fråga
Har det varit svårt att skilja din egen musik från dina andra projekt inom kulturella fältet?
Svar
Nej, det har det inte. Min smak och min stil kan nog kännas igen i det mesta jag gör, men varje projekt har sin egen identitet.
Fråga
Den här förmågan eller längtan efter enkelhet något som var minimalistiskt, ungefär som när man ser på konstnären Donald Judds minimalistiska upprepande former, fastän din minimalism är varierad i känslor och toner, vad är det som lockade dig med en mera avskalad klangvärld?
Svar
Dels att varje detalj får större vikt när man skalar av ingredienser och då måste varje ingrediens fylla sitt syfte. Sen också att allting blir lite tydligare, tystnaden blir mer framträdande. Om man bara har en gitarr och en röst kan man lättare höra alla de subtila småsakerna – andetagen och när rösten spricker, knakandet i träet i gitarren och så.
Fråga
Tystnad är för mig den mest höstliga platta jag hört på länge; då kan man undrar över artistnamnet Tystnad - är det en form av tystnad du vill uppnå med din musik, en sorts paus i verkligheten?
Svar
Namnet speglar dels lite känslan i musiken och produktionen, det långsamma, avskalade, mjuka, vemodiga. Men annars har du helt rätt, jag vill gärna att den som lyssnar ska kliva in i den här ”världen” och vilja stanna kvar. Kanske lite som en stunds meditation, sådana plattor gillar jag själv väldigt mycket.
Fråga
Du skriver i pressmaterialet att denna skiva var ett terapiarbete som kanske inte skulle ge ut överhuvudtaget. Jag är tacksam att den kom ut. Att förlora en far liksom undertecknad förlorade modern för flera år sedan skapar ibland mekanismer inom sig. Hur gick själva arbetsprocessen till under de två åren du arbetade med skivan?
Svar
Tack så mycket! Fint att höra att du gillar den. Jag började med att skriva några låtar mest som ett test, dels för att se om jag klarade av att skriva på svenska, dels för att jag behövde ha ett musikprojekt som var helt och hållet mitt. Och sedan gick allting ganska snabbt, låtarna fortsatte att komma. Jag tror att nyckeln är att jag tog beslutet att skriva rakt och ärligt, om egna upplevelser och känslor. Det gav mig ett språk, och det gav mig också en massa uppslag och inspiration. Och sedan när jag spelade upp låtarna för lite folk blev responsen bra, och då började vi prata om att släppa låtarna. Så då skrev jag ytterligare några låtar, spelade in det sista och mixade blixtsnabbt, vi mixade 14 låtar på tre dagar.
Fråga
Vad kommer att ske nu i höst/vinter när plattan har släpps?
Svar
Dels hoppas jag på att få spela lite. Dels kommer jag fortsätta skriva låtar och se vad som kommer ut. Kanske finns det material till ytterligare en skiva någonstans där inne… Annars jobbar jag just nu en del med musik till tv-serien Grotesco som börjar sändas snart.

Blaskan tackar för svaren.


Musik

100% Blaxploitation: 100 Essential Funky Tracks

Backyard Babies — THEM XX: 20th Anniversary Box

Badly Drawn Boy — It’s What I’m Thinking, Pt 1: Photographing Snowflakes

Black Country Communion — Black Country

Black Mountain — Wilderness Heart

Britta Persson — Current Affair Medium Rare & Säkert — Facit

Bryan Ferry — Olympia

Charlie Persson & Kollektivet — Lejon och lamm

Daniel Norgren — Horrifying Deatheating Bloodspider

Danko Jones — Below the Belt

Deerhunter — Halcyon Digest & The Walkmen — Lisabon

Dimmu Borgir — Abrahadabra

Ed Harcourt — Lustre

Edwyn Collins — Losing Sleep

Elton John/Leon Russell — The Union

Elvis Costello — National Ransom

Håkan Hellström — 2 steg från Paradise

Helmet — Seeing Eye Dog & Black Label Society — Order of the Black

Hion Martell — Will Cure Any Disease

James LaBrie — Static Impulse

Jasmine Kara — Blues Ain’t Nothing but a Good Woman Gone Bad & Hälsa henne att hon skall dö

Jay-Z — Dear Summer & Ice Cube — I Am the West

Jeff Beck — Emotion and Commotion; Joe Bonamassa — Black Rock & Walter Trout — Common Ground

Joe Cocker — Hard Knocks

Junip — Fields

Killing Joke — Absolute Dissent

Kiske/Somerville — Kiske/Somerville & Paul Gilbert — Fuzz Universe

Korta musikrecensioner LIX

LCD Soundsystem — This Is Happening

Manic Street Preachers — Postcard from a Young Man

Mark Ronson and The Business Intl. — Record Collection

Mavis Staples — You Are Not Alone

Monster Magnet — Mastermind

Neil Young — Le Noise; Eric Clapton — Clapton & Phil Collins — Going Back

Nirvana — The Curio Box & Soundgarden — Telephantasm

No Age — Everything in Between & Glasser — Ring

OMD — History of Modern

Ron Wood — I Feel like Playing

Sufjan Stevens — The Age of Adz

The Bear Quartet — Monty Python

The Charlatans — Who We Touch & Kings of Leon — Come Around Sundown

The Posies — Blood/Candy

Therion — Sitra Ahra

Timber Timbre — Timber Timbre & Dylan LeBlanc — Paupers Field

Toby Keith — Bullets in the Gun

Usher — Versus; Macy Gray — The Sellout; Cee-Lo Green — Stray Bullets: The Mixtape Made of Gold; John Legends & The Roots — Wake Up & Danger Mouse & Sparklehorse — Dark Night of the Soul