Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Diverséer

Titel: Militärpostal tidskrift – tidskrift för Sveriges militärpostsällskap. N:r 68.

Titel: Skandinaiven Frimærkekatalog 2011
Utg. Afa-forlaget, Danmark

Direkt titel [produkt]: Philatelic (album)
Utg. Stanley Gibbons, Storbritannien

Titel: German / English philatelic dictionary
Utg. Germany Philatelic Society, i Ämnerika


Trots. Tror detta är nummer 68, hur gammal i gården, vet inte när den börjat? Men man kan alltid kolla deras bra hemsida www.smps.se . Hemsidan är färggrann, opplysande, och det står t.&.med en lathund på franska ambitiöst och behövligt. Tidskriften kommer ut två nummer om året varje år, men om man kan räkna ut begynnelsen vete inte jag, fastän på tiden för / med en recension på Blaskan. Må vi bjuda på den. Jag vet ändå inte heller hur jag skall recensera numret dessvärre, aldrig sett tidigare nummer av tidskriften ifråga, så hur bär teman, hur är linjen? Vad är den hållbara graden av seriöst eller lite skojfriskt?

Detta nummer har hålstansad rygg, alltså vilken annan tidskrift har det? Sällan jag råkat ut för det, tror möjligen jag såg någon tidskrift nyligen från GERMANY PHILATELIC SOCIETY men jag är inte säker mera. Aldrig har dock en litteraturtidskrift det, som tydligen är mer slängvara, de jag oftare anmäler och följer regelbundnare med. Detta betyder, att den skall sparas, nästan samlas. Lite roligt med hemsidan deras, eller snarast föreningens hemsida, det anges först olika samlarspecialområden inom ämnesfältet militärpostalt och underst står MPS som ämne inte minst, alltså tidskriften och länk till denna från. Alltså den kan samlas, med rätta i mapp och pärm. Jag har ju dock bara en emedan femtiotal tomma pärmar och mattar i källaren från någonstansifrån. Orsak att samla på denna? Tja, varför inte. Jo då. Den är lite pragmatisk och katalogiserad på något sätt, opplysande, säger för militärpostsamlaren nyttigt att återgå till. Oppslagsgrej, oppslagsvärdet. Flera sådana i pärm kan vara bra och man behöver inte själv stansa ens, icke perforera igenom hela 60 sidor plus det inte hårda omslaget – fastän då talar jag ju uti om detta enda nummer, andra tunna eller tjockare. Jag såg visserligen en gång på universitet en herr ålänning med knävelborre, kommunsekreterare på någon liten bondvischakommun med några hundra invånare där, som stansade igenom 60 sidor som en jätte med tänder att bita igenom, men det var nu det. Alltid då praktverk.

Vad innehåller den? Bilder, svartvita bilder (i motsats till hemsidan) i stort format, och lite text, (fastän de bästa tidskrifter i litteratur aldrig har bilder, enbart text), den här ibland med puttelite text blott. Min farfar var överste förresten i världskriget bl.a. tills ryska efterkrigstida kontrollkommissionen på hotell Torni krävde hans avsked och då blev han snart fattig som en kyrkråtta och fick sälja sin enorma frimärkssamling, så jag har sett i samma format mängder av fältpost och annat material, men kanské möjligen att han inte hade lika spännande udda material som det finns fotostaschierat svartvitt i denna MPS. Och någon skum har donerat han farfars kärleksbrev och amorisändelser skickade som fältpost till sin dåtida älskarinna någon aldrig nästan nykter krögardotter (som sedermera skänkte en läkarkapsäck åt mig av någon anledning) till Svenska litteratursällskapet i Finland som deponerat dem på universitets något bibliotek, varför i fridens namn riktigt att ge dessa dit för öh, där finns Hammarénska lyxdikter alla gånger sämre än de sedermeradikter av mig i varje fall som finns publicerade i mina diktböcker. Jag tror dock MPS är en helt bra tidskrift, lite spännande att läsa någon morgon någon gång t.&.med på nytt. Blir nyfiken. Skall fråga dem om jag erhåller den en tid och kan återkomma med anmälan, när vete icke mera. På en bild av flera kuriosa finns, t.ex. att någon har i tiden privattandat ett svarsmärke, dessa märken de hurtiga soldatpojkarna fick bifogat på fältposten till hemgården och flickvännen eller till spionerna, att de &:så fick lättare påbjudet tillbakapost, lite glada då blev, alltså svaret var gratis, vilket det inte var i Finland. Försvaret var gratis i Finland istället. Det, tandningen på ett avbildat porto är humor och detalj, den privata tandningen, glöm tandmätaren här, inte ens elektronisk tandmätare duger alls, är mycket skickligt skapat och humörgott initiativ gjort med nagelsax inte helt jämt eller tillfixat efter sicksackssax, sådan jag använde flitigt på min skräddarutbildning i tidens morgon när jag höll på att välja yrke utan författardrömmar. Det som är lite plushumor, att jag inte vet om svarsbrevet är redaktionens efterdaterade, säger att ”afsändaren ansåg att svarsfirmärket skulle ha tandning.” Visst. Eller skrev folk så tafatt till sina pojkar. Kontraspionen som kodade. Tidskriften är lite rolig i sin tillnyktrade stil. Lika med = positiv recension. Så lång recension för att inte få säga just något.

Hörsamma Skandinavien Frimærkekatalog, danskarnas Norden, fick jag inte i tid, försvann någonstans exakt i Finland på stöldPosten eller om agenten Lauri Peltonen sov försakelsen, senare ånyo nytt exemplar levererat försent, frimärkskataloger skall helst anmälas på hösten uttryckligt, istället tjuvstartade vintern och snökaoset, alltså då när de utkommer färdigt för följande år bäst bland andra kataloger, därav får detta objekt den här gången desto kortare tillmäle sagt, ingen recension i år på Blaskan. Jag har alltid hävdat att böcker inte har det, framför allt inte skall ha ett bäst föredatum i våra recensionsammananhang, men för katalorgier är det lite skilt trots allt, de äro gamla eller antingen rykande färska. Men jag skall ändå säga något här. Vet inte om katalogen kan ge mera än Facits stora Norden-katalog som vi är så underbart vana med, AFA listar enbart enligt grundkatalogiserandet, de varianter som finns är &:så ytterst få, lite mer för den danska avdelningen. För Finland finns Zeppelin 1830 knappt några andra, inte direkt tydligt bättre för Sverige-avdelningen heller. Katalogen har dock en något outtalad pluspoäng, för att lyfta fram något, möjligen som komplement till Facit eller för katalog Norma i Finland, att AFA Skandinavien har även baltstaterna, även Mellemlitauen, och inte nog med det, katalogen är svartvit (förmånlig) och har en viss koncentration, bilder sitter tätt utan att bli för kompakt, snarare med viss översiktlighett, finner man snabbt i katalogen, sitt som på hand, den är med viss pedagogisk finess layoutad och designen håller således. Som enda alternativ inte så bra när vi har Facit, men som komplement inte helt bortdömd alls. AFA:s omslag förvisso är så glansig att den ser väldigt svettfingrig ut snart, och då skall man hantera den bara mera och mera förstås.

&:så Album:et Philatelic är inte minst monumentalt, förstklassigt, stort, mycket stilfullt, exklusivt framför allt och förträffligt att vackert kunna läggra fram sina uttryckligt större filateliska dokument, samt stora kuvert, eller breda ut t.ex. sina militärpostrariteter avarter, kompletter sexempel idel på bättre kuvert och tillfoga fastän bästa förklaring och lite text under på sidan eller ovanför även. Det är ett sant nöje att i albumet lägga ut kuverten, vet inte om det kan bli snyggare i något annat album, därav det bästa. Album som man kan göra riktigt vackra, är också de lömska förrädiska, dess blir också om man är lite slarvig och inte direkt fingerfärdig lika fort fula album, eller av personliga album, filatelistens eget präglade album. Och vem kan ha tillräckligt fin handstil någonsin? Men det behövs t.ex. hörnfästare, så kallade photo corners, fästa rakt, matta smyglinjer finns. Bra blir det, tid tar det, vinter snövräk är det länge till ännu, och följande år tillläggsblad mera.

Sist diverséer inte minst German / English philatelic dictionary. Den har stor bästa bläddr ringpärm som omväxling säga. Alla vet vi den internationella på allas läppar katalogförlaget Michels exakta och mycket strikta katalogvärd, ibland engelsk dessutom, många gånger tyskspråkig enbart, och dock ibland kan ju tyskan bli komplicerad och det exakta vilse, då är denna katalogaktigt utformade ordboka specialistiskt bra, unik och enkom i sitt slag, eftersom jag vet sedan tidigare att Snorstedts tyska ordbok dito motsvarande prövade inte duger så alltför bra för ändaändamålet. Specialistordböcker kan vara idel bra överlag, denna rätt så bra, något enda ord har jag inte hittat i tester, värd sitt pris alla gånger. T.ex. är pergamentpapier, klart i svenskan gärna samma, men rätt roligt på engelsk synonyma onionskin, onion skin paper. Men jag skall inte bringa sexempel ur den, fastän lär komma till pass framöver. Och nu begrunda åter lite mera i Michels österrikiska katalog som jag vill recensera någon gång.

Stefan Hammarén

Musik

100% Blaxploitation: 100 Essential Funky Tracks

Backyard Babies — THEM XX: 20th Anniversary Box

Badly Drawn Boy — It’s What I’m Thinking, Pt 1: Photographing Snowflakes

Black Country Communion — Black Country

Black Mountain — Wilderness Heart

Britta Persson — Current Affair Medium Rare & Säkert — Facit

Bryan Ferry — Olympia

Charlie Persson & Kollektivet — Lejon och lamm

Daniel Norgren — Horrifying Deatheating Bloodspider

Danko Jones — Below the Belt

Deerhunter — Halcyon Digest & The Walkmen — Lisabon

Dimmu Borgir — Abrahadabra

Ed Harcourt — Lustre

Edwyn Collins — Losing Sleep

Elton John/Leon Russell — The Union

Elvis Costello — National Ransom

Håkan Hellström — 2 steg från Paradise

Helmet — Seeing Eye Dog & Black Label Society — Order of the Black

Hion Martell — Will Cure Any Disease

James LaBrie — Static Impulse

Jasmine Kara — Blues Ain’t Nothing but a Good Woman Gone Bad & Hälsa henne att hon skall dö

Jay-Z — Dear Summer & Ice Cube — I Am the West

Jeff Beck — Emotion and Commotion; Joe Bonamassa — Black Rock & Walter Trout — Common Ground

Joe Cocker — Hard Knocks

Junip — Fields

Killing Joke — Absolute Dissent

Kiske/Somerville — Kiske/Somerville & Paul Gilbert — Fuzz Universe

Korta musikrecensioner LIX

LCD Soundsystem — This Is Happening

Manic Street Preachers — Postcard from a Young Man

Mark Ronson and The Business Intl. — Record Collection

Mavis Staples — You Are Not Alone

Monster Magnet — Mastermind

Neil Young — Le Noise; Eric Clapton — Clapton & Phil Collins — Going Back

Nirvana — The Curio Box & Soundgarden — Telephantasm

No Age — Everything in Between & Glasser — Ring

OMD — History of Modern

Ron Wood — I Feel like Playing

Sufjan Stevens — The Age of Adz

The Bear Quartet — Monty Python

The Charlatans — Who We Touch & Kings of Leon — Come Around Sundown

The Posies — Blood/Candy

Therion — Sitra Ahra

Timber Timbre — Timber Timbre & Dylan LeBlanc — Paupers Field

Toby Keith — Bullets in the Gun

Usher — Versus; Macy Gray — The Sellout; Cee-Lo Green — Stray Bullets: The Mixtape Made of Gold; John Legends & The Roots — Wake Up & Danger Mouse & Sparklehorse — Dark Night of the Soul