Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Korta musikrecensioner CI

Me and My Army — Thank God for Sending Demons @@@

Anders Kleerup och medlemmar från Timo Räisanens band får housekillen Anders Kleerup ägna sig åt att spela lite mer indiepop med små doser av dansant soul i låtarnas struktur. Fin, välpolerad skiva med små sköna nära sånger som Ander Kleerup har ägnat sig mycket åt att finpolera ett bra tag, vilket märks. Men jag föredrar ändå Anders KLeerups houselåtar framför det här. Även om jag gillar skivan anda och tycker om dess mening. Men det är lättviktig indiepop som varken stör eller retar upp någonting. bra men oberörbar musik trots allt.

Ron Sexsmith — Long Player Late Bloomer @@@

Ron Sexsmith — Long Player Late Bloomer.Lustigt att hårdrockens favoritproducent Bob Rock som med sina meriter har producerad Metallica, Mötley Crüe och Aerosmith, nu ligger bakom en skön lagom platta med Ron Sexsmith. Min favorittrubadur gör en popplatta som har en fetare ljuduppläggning bakom sig men det stör föga helhetsintrycket. Plattan är precis lagom och håller sig inom rimlighetens fält och som lyssnare får man en enorm trygghetskänsla. Men åt andra sidan sticker inga låtar ut ur mängden av musik. Det blir en sådan där mellanplatta som jag kommer tappa bort när året har gått.

Bright Eyes — The People’s Key @@

Bright Eyes — The People’s Key.Musiken som Conor Oberst på sin nya skiva spelar blir lite småkantig och avig rock. Jag föredrar personligen folkrocktrubaduren Conor Oberst när han uppträder under bandnamnet Bright Eyes. han får gärna lägga in små elektroniska ljud i sin musik. Bright Eyes är alltid intressant förutom på den nya skivan när han lånar in dubstep eller låter den kritvita arenarocken ta över då blir det bara tråkigt och träaktig. Bright Eyes skulle tjäna på att flödet gick med sina energier satsades på musik som är känslig och känns adekvat för en artist som jag alltid tidigare tyckt om. Nu blev det bara gröt av alltihopa.

Julianna Barwick — The Magic Place @@@@

Julianna Barwick — The Magic Place.Hon är ljudets främste inspiratör som skulpterar fram ljudets behagliga urformer och får transformeras i svävande abstrakta struktur, vi anar deras existens men ser dem inte med blotta ögat. Vi kan scanna med vår inre radar och låta våra sinnen känna dess omfång av ljudets hela härlighet. Julianna Barwick verkar nästan trolla fram ljuden för att få dem att bara finnas där för sin egen skull. konst för konstens egen skull. Jag gillar när hennes röst förvandlas till en sort löslig feminin älva som låter rösten viska fram några fraser i vinden som sakta blåser lite i trädens toppar och låten röstens behaglighet virvla över den gröna heden. Det finns små pianoslingor som strax kan få mig att tänka på långsamma Erik Satiestycken eller Harold Budds mera skimrande melodiska pianonotationer. En vacker platta i Enyas anda fast bättre och mera folkmusikaliskt uppbyggt. Skivan är sval och vacker som den lättsamma sommarbrisen.

Beady Eye — Different Gear, Still Speeding @@

Beady Eye — Different Gear, Still Speeding.Det här rockmonstret borde jag antagligen älska men det gör jag inte. För det är träaktig, kritvit tråkig rock och okänslig otrevlig rock. Nu förhåller det sig att jag gillade den första singeln till Beady Eyes kommande platta – men det var allt. Jag lade ut material om skivan i facebookupplagan av blaskan. Men livet efter Oasis blev det här bandet. Den mera finkänsliga Noel Gallagher lämnade allting och Oasis blev till intet. Bandet som jag från början verkligen älskade då deras musik krossade allt jag kunde tänka mig då. Men för ett par år sedan omvärderade jag allting och jag insåg att Oasis var ett trött, trött överreklamerad rockband med sina bra stunder, en del singlar. Snacka om kovändning. Sångaren/brodern Liam och de andra fortsätter under Beady Eye. Första debutplattan lämnar mig totalt oberörd. Det finns inga bra låtar som skapar något bra med skivan. Detta är ingenting jag vill vara del av.

Papercuts — Fading Parade @@@

Papercuts — Fading Parade.Jason Quever kallar sig för Papercuts sedan länge. En av många indieartister som gör sockersöt indiepop med elektroniska instrument och vanliga naturligtvis. Men hans röst sveper, svävar nästan med feminim känsla i fraseringen. Jason Quever sjunger lågmäld och viskar nästan lite fint i våra öron. Musiken är smal och sublim och rösten verkar befinna sig ovanför mig som lyssnare. Det blir nästan så att allting bara finns där och man anar vagt skivans konturer, någonstans där inne i dimmans hemliga tomhet. Synbarheten är som sagt var vagt men inte abstrakt på något sätt. Papercuts bara fortsätter med honungslen pop. Bra så. Lite enformigt blir det i bland men inte tillräckligt så att det stör mig som lyssnare på Papercuts musik.

Rumer — Seasons of My Soul @@@

Rumer — Seasons of My Soul.Sarah Joyce heter som artist Rumer och har blivit årets snackis med sin svala soulpop som utan tvekan hör hemma hos en stor hjälte såsom Burt Bacharach låtskrivarstall. Rumer har även fått höra att hon är direkt arvtagare till Dusty Springfield, Joni Mitchell, Laura Nyro eller folkrocksångare som Judee Sill, Men allt det är ändå bara referenspunkter och jämförelser som man kan ha nytta av när man vill placera in en artist och dess status. Rumer gör en sval framtonad med nedtonad popsoul som mest glider lyxigt omkring på ett såpahalt golv. Det blir lite för mycket marmor och dunkudde när jag lyssnar på skivan. Jag läser både Sonic och Mojo för att fånga in det största musikaliska fenomenet vid den här tidiga våren eller vintervåren, om man hellre ser till det. Men skivan tilltalar mig och den är vacker på sitt sätt. Men dock blir det lite tråkigt och musiken fångar inte in några märkbara känslor förutom coolheten som skivan har i sig själv. Bra musik men för sval och saknar den där inre värmen. Mer kan jag inte säga om plattan.

Böcker

C-J Charpentier — Mullah Omars flykt: orsaker att resa (2011-06-19)

José Saramago — Små minnen (2011-04-19)

Mattias Gardell — Islamofobi (2011-03-15)

Mario Vargas Llosa: Nobelpristagare i litteratur (2011-02-17)

Torsten Ekbom — En trädgård av ljud: En bok om John Cage och The Cage Age (2011-02-17)

Musik

Garizim — Fri (2011-07-07)

Friends of Mr. Burns — Release the Hounds (2011-07-07)

Kristina Bennet Westre — Bellman är död, Länge leve Bellman (2011-07-07)

Sator — Under the Radar (2011-07-07)

Beyoncé — 4 & Jill Scott — The Light of the Sun (2011-07-07)

The Cars — Move like This (2011-07-07)

Timbuktu — Sagolandet (2011-07-07)

Black Lips — Arabia Mountain (2011-07-06)

Morbid Angel — Illud Divinum Insanus; Sepultura — Kairos & Autopsy — Macabre Eternal (2011-07-06)

Devin Townsend Project — Deconstruction/Ghost (2011-07-06)

Battles — Gloss Drop & Sons & Daughters — Mirror Mirror (2011-07-06)

Jon Allen — Sweet Defeat (2011-07-06)

Korta metalrecensioner CI (2011-07-06)

Saxon — Call to Arms (2011-06-19)

Swamp Dogg — It’s All Good: A Singles Collection 1963–1989 (2011-06-19)

The Vaccines — What Did You Expect from The Vaccines? (2011-06-19)

Whitesnake — Forevermore (Dr. Indie) (2011-06-19)

Whitesnake — Forevermore (Dr. Rock) (2011-06-19)

Anvil — Juggernaut of Justice (2011-06-19)

Nicke Borg — Homeland: Chapter 2 (2011-06-19)

Maria Rylander — Facing South (2011-06-19)

My Morning Jacket — Circuital (2011-06-19)

Pascal/Mattias Alkberg — Allt det här & Tysta Mari — Blå nätter/Svarta dagar (2011-06-15)

J Mascis — Several Shades of Why (2011-06-15)

Junior Boys — It’s All True (2011-06-15)

Karl Fredrik — Ingenstans man (2011-06-15)

Kate Bush — Director’s Cut (2011-06-15)

Lady Gaga — Born This Way (2011-06-15)

Bon Iver — Bon Iver (2011-06-15)

Death Cab for Cutie — Codes and Keys (2011-06-15)

Vomitory — Opus Mortis VIII (2011-06-15)

Booker T. Jones — The Road from Memphis (2011-06-15)

Vilde — Trollstigen (2011-06-15)

The Wombats — Proudly Present: This Modern Glitch (2011-05-21)

Bootsy Collins — Tha Funk Capital of the World (2011-05-21)

Pentagram — Last Rites & Primordial — Remdemption at the Puritan’s Hand (2011-05-21)

The Poodles — Performocracy; Vains of Jenna — Reverse Tripped & Lake of Tears — Illwill (2011-05-21)

Moby — Destroyed (2011-05-21)

Quit Your Dayjob — World Domination (2011-05-21)

Stevie Nicks — In Your Dreams (2011-05-14)

Gang Gang Dance — Eye Contact (2011-05-14)

Okkervil River — I’m Very Far (2011-05-14)

Holy Ghost! — Holy Ghost! (2011-05-13)

Peter Bjorn and John — Gimme Some (2011-05-13)

Musikkommentarer CI (2011-05-13)

Jon Savage Presents Black Hole: Californian Punk 1977–1980 (2011-05-13)

Hazelius Hedin — Om du ville människa heta (2011-05-13)

Fleet Foxes — Helplessness Blues & Bill Callahan — Apocalypse (2011-05-13)

Adam Tensta — Scared of the Dark; Looptroop Rockers — Professional Dreamers & Beastie Boys — Hot Sauce Committee Part Two (2011-05-13)

Crystal Stilts — In Love with Oblivion (2011-05-13)

Explosions in the Sky — Take Care, Take Care, Take Care (2011-05-13)

Uriah Heep — Into the Wild (2011-04-29)

The Kills — Blood Pressures (2011-04-29)

The Mountain Goats — All Eternals Deck (2011-04-29)

The Strokes — Angles (2011-04-29)

Timber Timbre — Creep On Creppin’ On (2011-04-29)

Thomas Di Leva — Hjärtat vinner alltid (2011-04-29)

Summer Heart — Please Stay EP (2011-04-29)

Robbie Robertson — How to Become Clairvoyant (2011-04-29)

Simone Moreno — Planetas (2011-04-29)

Shy — 4 Clubs & Hearts (2011-04-29)

Roger Miret & The Disasters — Gotta Get Up Now & Agnostic Front — My Life My Way (2011-04-28)

New York Dolls — Dancing Backward in High Heels (2011-04-28)

Paul Simon — So Beautiful or So What (2011-04-28)

Alison Krauss & Union Station — Paper Airplane (2011-04-28)

Eve and the Last Waltz — Turpentine (2011-04-28)

Wiz Khalifa — Rolling Papers; Snoop Dogg — Doggumentary & Kanye West — My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2011-04-28)

TV on the Radio — Nine Types of Light & Vivian Girls — Share the Joy (2011-04-28)

Faust — Dirty Something (2011-04-28)

Joe Bonamassa — Dust Bowl (2011-04-19)

Kajsa Grytt — En kvinna under påverkan (2011-04-19)

Duff McKagan’s Loaded — The Taking & Michael Monroe — Sensory Overdrive (2011-04-19)

Anna Järvinen — Anna själv tredje (2011-04-19)

Foo Fighters — Wasting Light (2011-04-19)

Glasvegas — Euphoric/Heartbreak (2011-04-19)

Frankie & The Heartstring — Hunger (2011-04-19)

Alex Carole & The Crush — Vol. 1 & Hills — Master Sleeps (2011-04-07)

Bob Hund — Det överexponerade gömstället (2011-04-07)

Britney Spears — Femme Fatale (2011-04-07)

Cass McCombs — Wit’s End (2011-04-07)

Elbow — Build a Rocket Boys! (2011-04-07)

Manowar — Battle Hymns MMXI (2011-03-15)

Lustans Lakejer — Elixir (2011-03-15)

Docenterna — Medan vi spelar pop (2011-03-15)

R.E.M. — Collapse into Now (2011-03-15)

Korta musikrecensioner CI (2011-03-15)

Buffalo Tom — Skins (2011-03-15)

Drive-By Truckers — Go-Go Boots; Lucinda Williams — Blessed & Buddy Miller — The Majestic Silver String (2011-03-15)

The Skull Defekts — Peer Amid; Tape — Revelationes; Mogwai — Hardcore Will Never Die but You Will; Syket — With Love & Toro Y Moi — Underneath the Pine (2011-03-15)

Gruff Rhys — Hotel Shampoo (2011-03-15)

Yngwie Malmsteen — Relentless (2011-03-07)

Scheepers — Scheepers (2011-03-07)

Charles Bradley — No Time for Dreaming (2011-02-28)

Andreas Mattsson — Kick Death’s Ass (2011-02-28)

Gang of Four — Content (2011-02-28)

Josh T. Pearson — Last of the Country Gentlemen (2011-02-28)

Radiohead — The King of Limbs (2011-02-28)

The Vaselines — Sex with an X (2011-02-28)

The Man — Lake, Ocean or Sea (2011-02-28)

Cut Copy — Zonoscope (2011-02-19)

Gregg Allman — Low Country Blues (2011-02-19)

Joan as Police Woman — The Deep Field (2011-02-19)

PJ Harvey — Let England Shake (2011-02-19)

The Streets — Computers and Blues (2011-02-19)

Roxette — Charm School (2011-02-19)

Bardo Pond — Bardo Pond (2011-02-17)

British Sea Power — Zeus & Valhalla Dancehall & White Lies — Ritual (2011-02-17)

Carl Barât — Carl Barât & Jenny and Johnny — I’m Having Fun Now (2011-02-17)

Hercules & Love Affair — Blue Songs (2011-02-17)

Iron & Wine — Kiss Each Other Clean (2011-02-17)

Keep Company — Keep Company (2011-02-17)

Klaxons — Surfing the Void (2011-02-17)

Lars Eriksson — Rust and Golden Dust & Apolonia — Lockar och skägg (2011-02-17)

Marianne Faithfull — Horses and High Heels (2011-02-17)

Miklos — Oas (2011-02-17)

Mirror of Deception — A Smouldering Fire & Seventh Void — Heaven Is Gone (2011-02-17)

Mona Nylin — Presence (2011-02-17)

Orange Juice — Coals to Newcastle (2011-02-17)

Salem — King Knight (2011-02-17)

Smith Westerns — Dye It Blonde (2011-02-17)

Social Distortion — Hard Times and Nursery Rhymes (2011-02-17)

Steve Lukather — All’s Well That Ends Well (2011-02-17)

The Decemberists — The King Is Dead (2011-02-17)

Ulla Svensson — A Royal Swedish Goth Wedding (2011-02-17)

Wanda Jackson — The Party Ain’t Over (2011-02-17)