Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Ibland får en kritiker som han vill hörsammad, förutom Postryttaren

Objekt:
1) Postryttaren 2011
utgivare Postmusei Vänner
21) L-leaves
tillverkare DAVO uitgeverij
3) Universal Booklet Album
tillverkare Stanley Gibbons
4) Blankoblade LB1, LB2, LB7, LB8
tillverkare/märke Leuchtturm, genom Nordfrim A/S
5) T-Blank pages (muster-blad)
tillverkare Lindner


Postryttaren håller stilen även i år, den sedan halva nittonhundratalet årliga boken av Postmusei Vänner. Postmuseum är inte mera utgivare, så föreningen Postmusei Vänner tog även över själva utgivningsansvaret. Skriften i sig känns bekant, med långa och initierade artiklar. Nu är den helt svenskspråkig, vissa år vill jag minnas den också var på engelska översatt, dock har sidantalet varit ganska likt samma i många år redan, så bättre när istället inrymmer fler eller längre artiklar. I årets utgåva fäster jag mig vid den belysande artikeln av Christer Brunström om engelsmannen Higlett, en i tiden högst sackunnig som hade skämtlynne bland alla allvarliga filatelister, raljerade med ett och annat, i skottlinjen t.ex. kungar (som frimärksmotiv), med svenska hemmafruar och annat som raljerade kring, utvann motiv ur frimärksmotiv och sammanställde små egna bisarra rentav snudd på elaka skrifter och skriftserier påfyllt med frimärken. Tror ändå måttskalan är lite brittisk humor, så något torrt rolig, eller är det tydligt och torrt. Men Postryttaren lyfter fram sådant som sedan tider fallit i glömska. En annan bra och läsvärd artikel, den av Arne Forssén om Trädstockholmsutställningen 1930, som med rikt bildmaterial, utgående från t.ex. gamla fina kort belyser denna, och intressant hur omfattande och genomträngande och på sitt sätt modern den var, och om möjligt låg något av den svenska funktionalismens födelsevånda med utställningen? Artikeln lyfter verkligen fram många sidor oavsett. Sture Joevall, med livslång gärning i Posten, blickat tillbaka, Posten som var något annat på den tiden än nu, detta gamla problembarn. Så bra läsning ur perspektiv ur en trotjänares erfarenhet. För det moderna i t.ex. postgång betackar man: Tidningen Kulturen - nyhetstidning med kulturell prägel - Postpakets Finland helt åt helvete nu vansinne II

Och om den vilda Posten en artikel av Leif Ruud, om rån och det olycksbådande under postgång innan 1900-svaret, är läsningen nästan kanské hisnande, men överträffar ändå inte hur det är i modern tid, se närmare länken ut retro. Postryttaren är dock för vem helst, som är intresserad av Posten, en bra årlig läsning.

Ibland får en kritiker nästan som han vill, blir rentav något hörsammad. Det är visserligen sällan, det är nästan aldrig. Kritiker efterlyser och idel efterlyser, aldrig gör ju någon enligt som de hostar ut, vilket i regel är förbannat bra och kritikern ser ju egentligen inte utifrån en process. Här ut infra med en fortsättning på de några recensioner av försättsalbum från ifjol och tidigare. Med dessa försättsalbum, där det finns färdiga illustrerade luckor respektive rutor för vissa märken, egentligen för de vanliga årliga, formbestämt och i regel med en design som gör att allt ytterligare påfyllt och tillagt ser plumpt och designförgörande ut. Försättsalbumen lever om möjligt ut sin tid, mången vill numera vara skapande med albumet, kunna göra sin specifika oppsättning och sin egen komposition.

DAVOs album överträffar kanske i luftig design och layout, eftersom påkostad design även därmed extra svårt för att göra tillägg även om utrymmet kunde möjliggöra något som kläms in. Nu är bot och förbättring gjort med en ny produkt, till kritiker undertecknads tillfredsställelse helt, nästan. Den kallas för DAVO L-leaves, L1 till L8 + L 31, L32 + Assort, kräver nästan minimal fingerfärdighet, fästes på DAVOs blankosidor och därmed blir de således fickförsedda för att fyllas på med allsköns komplettetter, sexemplar, avarter, plåtsprickors, plåtfel, plåtsår, medfödda veck, gravyrfel, tandavvikelser, vattenstämplar, tandskillnader, nyanser, varianter etc eller enligt motiv, hur än. Finns dock endast en handfull olika storlekar att välja bland av dessa L-leaves (liksom även en blandförpackning med dessa olika), så än kanske behöver kritiker undertecknad ännu alltjämt efterlysa fler olika storlekar av/ med dessa L-leaves, nu är de med vanliga standardstorlekar, samma för en hel L-leavesida. Lite problematiskt om man vill kombinera något i stort större format med en rad uppsättning med några i mindre storlek. Fördelen med L-leaves i förhållande till egna andra påklistringar, det blir rakt, kanske aldrig snett (som det alltid blir med många andra arrangemang av eget klistrat) även om ytan blir något plastig över stor del av sidan (fastän inte så farligt).

Vad är då skillnaden med den ledande tillverkaren Leuchtturms nästan, ganska emotsvarande universalsidor/ blanksidor och även jämfört med tyska Lindners dito T-blanka muster-blad, annat än av annan perforering och lite olikt utskurna? DAVOs fyller mindre ut en sida. Lindners förtrycksalbumssidor täcker också alltid hel sida av fickor utmed, inte stor avsevärd skillnad då mot blankosidors grundsystem med inga enskilda fickor för märken, så fickor i rader överallt och fullt kan fyllas, därmed påminner dock DAVOs nu L-bladen i något avseende mer om de luftigare designare förtrycksalbumets, att med breda marginaler i varje fall och något mer spatiöst intryck. Dessa universalsidor, väldigt bra så länge man har många märken av kompletteter, då stör inte skyddsytan, förplastningen äts upp av innehållet, men om av några få varianter på hel sida av fickor, ter det ju överflödigt plastat, en drunkningseffekt. Dock kan man alltid fylla på med text, förklaringar som tar sitt behövliga utrymme, om man vet en bra och exakt text. Leuchtturm har än kanské det allmänt mest breda sortimentet för att kombinera i helheter av förtrycksprodukter i bra format med extra påfyllnadssidor, och många verkar därtill föredra och gilla deras design och urval. Designansvaret och hur det kombineras vilar även mest på den som använder, om man vill ha material utöver vad förtrycksalbumet begär, albumsförlagens stöd här är inte genuint ännu. Tillverkarna vill inte helt inse intresset för varianterna framom det ordinära. Men när var albumen så helt urbota snygga förr heller, knappt aldrig varit strängt taket. Att kunna överträffa fabriksdesignen för varianterna är en idel fråga. Nu ändå av fler möjligheter ändå, och blivit säkert märkbart bättre. Problemet kanské att det hela i produkturval är rätt standardiserat på sitt sätt begränsat emedan samlarna är desto bokigare i sin skara, att hamna välja på ett urval av några tiotal olika tilläggssidor som t.ex. Lindner har kanske fler, och Lindner som även har troligen vissa kombinationer av större och mindre sidor fickrader på en sida, mot att man som samlare kanske ändå skulle behöva upp till ett urval av hundra olika, fler också, och med kombinationer av möjligt kortare rader med längre, och t.o.med sidor gjorda för några enskilda märken, allt möjligt olika, vore chansen/ möjligheten slutligen säkert mycket större att man då vore få just de fickor med den spridning uti märken man vill ha och behöver, enligt sin ultimata design och då ändå av snyggt tillverkat som, men så hörsammad blir inte en kritiker i sitt eviga rop på variation och skillnader uti sortimentet. Romaner och romanspråket är därtill också för ofta en vanlig formyttring, knappt så mycket mer.

Sedan har jag även härtill med glädje och en lika stor proportion nyfikenhet prövat på anrika Stanley Gibbons lösa sidor för deras Universal Booklet Album, som ju är bra t.ex. för kompletterande arkdelar och en del urklipp och brev, inte minst för block, häften, extra sortiment, Stanley Gibbons vilka kan om möjligt ha visst bättre och hur än kompletterande sortimentet av universalblad att kombinera med, att kunna sortera och kombinera med storlekar. Kruxet är emellertid att deras dessa sidor inte är kopplat och anpassat till några förtrycksalbum för exempelvis Norden, utan självt albumet får bli ett bra komplement i sig då att tänka sig saken, men t.ex. däremot i tanke perfekt för just block och idel arkdelar dito, att kombineras i olika storlekar. Och ett Stanley Gibbons gedigna storalbum, ”Philatelic”, passar jag på att förorda en högst ständig vurm fälld, man behöver så kallade photocornerns men är mycket bra till att fästa upp brev/ kuvert och dokument på enligt sin egen valda och inte för inklämda design, sidorna är riktigt stora bra, det ryms ju. Är kanske av marknadens allra bästa i urval, ett i sitt eget slag, på allt sätt mycket rejält att hålla i också.

Man får helst pröva på rätt många olika alternativ, men nu skall jag kanske ändå lyckas albumisera småningom min för brokiga ojämna Sverige-samling, ett bestyr utan like om all sin uppladdning inför.

Universellt, albumsdumt.

Stefan Hammarén

Böcker

C-J Charpentier — Mullah Omars flykt: orsaker att resa (2011-06-19)

José Saramago — Små minnen (2011-04-19)

Mattias Gardell — Islamofobi (2011-03-15)

Mario Vargas Llosa: Nobelpristagare i litteratur (2011-02-17)

Torsten Ekbom — En trädgård av ljud: En bok om John Cage och The Cage Age (2011-02-17)

Musik

Garizim — Fri (2011-07-07)

Friends of Mr. Burns — Release the Hounds (2011-07-07)

Kristina Bennet Westre — Bellman är död, Länge leve Bellman (2011-07-07)

Sator — Under the Radar (2011-07-07)

Beyoncé — 4 & Jill Scott — The Light of the Sun (2011-07-07)

The Cars — Move like This (2011-07-07)

Timbuktu — Sagolandet (2011-07-07)

Black Lips — Arabia Mountain (2011-07-06)

Morbid Angel — Illud Divinum Insanus; Sepultura — Kairos & Autopsy — Macabre Eternal (2011-07-06)

Devin Townsend Project — Deconstruction/Ghost (2011-07-06)

Battles — Gloss Drop & Sons & Daughters — Mirror Mirror (2011-07-06)

Jon Allen — Sweet Defeat (2011-07-06)

Korta metalrecensioner CI (2011-07-06)

Saxon — Call to Arms (2011-06-19)

Swamp Dogg — It’s All Good: A Singles Collection 1963–1989 (2011-06-19)

The Vaccines — What Did You Expect from The Vaccines? (2011-06-19)

Whitesnake — Forevermore (Dr. Indie) (2011-06-19)

Whitesnake — Forevermore (Dr. Rock) (2011-06-19)

Anvil — Juggernaut of Justice (2011-06-19)

Nicke Borg — Homeland: Chapter 2 (2011-06-19)

Maria Rylander — Facing South (2011-06-19)

My Morning Jacket — Circuital (2011-06-19)

Pascal/Mattias Alkberg — Allt det här & Tysta Mari — Blå nätter/Svarta dagar (2011-06-15)

J Mascis — Several Shades of Why (2011-06-15)

Junior Boys — It’s All True (2011-06-15)

Karl Fredrik — Ingenstans man (2011-06-15)

Kate Bush — Director’s Cut (2011-06-15)

Lady Gaga — Born This Way (2011-06-15)

Bon Iver — Bon Iver (2011-06-15)

Death Cab for Cutie — Codes and Keys (2011-06-15)

Vomitory — Opus Mortis VIII (2011-06-15)

Booker T. Jones — The Road from Memphis (2011-06-15)

Vilde — Trollstigen (2011-06-15)

The Wombats — Proudly Present: This Modern Glitch (2011-05-21)

Bootsy Collins — Tha Funk Capital of the World (2011-05-21)

Pentagram — Last Rites & Primordial — Remdemption at the Puritan’s Hand (2011-05-21)

The Poodles — Performocracy; Vains of Jenna — Reverse Tripped & Lake of Tears — Illwill (2011-05-21)

Moby — Destroyed (2011-05-21)

Quit Your Dayjob — World Domination (2011-05-21)

Stevie Nicks — In Your Dreams (2011-05-14)

Gang Gang Dance — Eye Contact (2011-05-14)

Okkervil River — I’m Very Far (2011-05-14)

Holy Ghost! — Holy Ghost! (2011-05-13)

Peter Bjorn and John — Gimme Some (2011-05-13)

Musikkommentarer CI (2011-05-13)

Jon Savage Presents Black Hole: Californian Punk 1977–1980 (2011-05-13)

Hazelius Hedin — Om du ville människa heta (2011-05-13)

Fleet Foxes — Helplessness Blues & Bill Callahan — Apocalypse (2011-05-13)

Adam Tensta — Scared of the Dark; Looptroop Rockers — Professional Dreamers & Beastie Boys — Hot Sauce Committee Part Two (2011-05-13)

Crystal Stilts — In Love with Oblivion (2011-05-13)

Explosions in the Sky — Take Care, Take Care, Take Care (2011-05-13)

Uriah Heep — Into the Wild (2011-04-29)

The Kills — Blood Pressures (2011-04-29)

The Mountain Goats — All Eternals Deck (2011-04-29)

The Strokes — Angles (2011-04-29)

Timber Timbre — Creep On Creppin’ On (2011-04-29)

Thomas Di Leva — Hjärtat vinner alltid (2011-04-29)

Summer Heart — Please Stay EP (2011-04-29)

Robbie Robertson — How to Become Clairvoyant (2011-04-29)

Simone Moreno — Planetas (2011-04-29)

Shy — 4 Clubs & Hearts (2011-04-29)

Roger Miret & The Disasters — Gotta Get Up Now & Agnostic Front — My Life My Way (2011-04-28)

New York Dolls — Dancing Backward in High Heels (2011-04-28)

Paul Simon — So Beautiful or So What (2011-04-28)

Alison Krauss & Union Station — Paper Airplane (2011-04-28)

Eve and the Last Waltz — Turpentine (2011-04-28)

Wiz Khalifa — Rolling Papers; Snoop Dogg — Doggumentary & Kanye West — My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2011-04-28)

TV on the Radio — Nine Types of Light & Vivian Girls — Share the Joy (2011-04-28)

Faust — Dirty Something (2011-04-28)

Joe Bonamassa — Dust Bowl (2011-04-19)

Kajsa Grytt — En kvinna under påverkan (2011-04-19)

Duff McKagan’s Loaded — The Taking & Michael Monroe — Sensory Overdrive (2011-04-19)

Anna Järvinen — Anna själv tredje (2011-04-19)

Foo Fighters — Wasting Light (2011-04-19)

Glasvegas — Euphoric/Heartbreak (2011-04-19)

Frankie & The Heartstring — Hunger (2011-04-19)

Alex Carole & The Crush — Vol. 1 & Hills — Master Sleeps (2011-04-07)

Bob Hund — Det överexponerade gömstället (2011-04-07)

Britney Spears — Femme Fatale (2011-04-07)

Cass McCombs — Wit’s End (2011-04-07)

Elbow — Build a Rocket Boys! (2011-04-07)

Manowar — Battle Hymns MMXI (2011-03-15)

Lustans Lakejer — Elixir (2011-03-15)

Docenterna — Medan vi spelar pop (2011-03-15)

R.E.M. — Collapse into Now (2011-03-15)

Korta musikrecensioner CI (2011-03-15)

Buffalo Tom — Skins (2011-03-15)

Drive-By Truckers — Go-Go Boots; Lucinda Williams — Blessed & Buddy Miller — The Majestic Silver String (2011-03-15)

The Skull Defekts — Peer Amid; Tape — Revelationes; Mogwai — Hardcore Will Never Die but You Will; Syket — With Love & Toro Y Moi — Underneath the Pine (2011-03-15)

Gruff Rhys — Hotel Shampoo (2011-03-15)

Yngwie Malmsteen — Relentless (2011-03-07)

Scheepers — Scheepers (2011-03-07)

Charles Bradley — No Time for Dreaming (2011-02-28)

Andreas Mattsson — Kick Death’s Ass (2011-02-28)

Gang of Four — Content (2011-02-28)

Josh T. Pearson — Last of the Country Gentlemen (2011-02-28)

Radiohead — The King of Limbs (2011-02-28)

The Vaselines — Sex with an X (2011-02-28)

The Man — Lake, Ocean or Sea (2011-02-28)

Cut Copy — Zonoscope (2011-02-19)

Gregg Allman — Low Country Blues (2011-02-19)

Joan as Police Woman — The Deep Field (2011-02-19)

PJ Harvey — Let England Shake (2011-02-19)

The Streets — Computers and Blues (2011-02-19)

Roxette — Charm School (2011-02-19)

Bardo Pond — Bardo Pond (2011-02-17)

British Sea Power — Zeus & Valhalla Dancehall & White Lies — Ritual (2011-02-17)

Carl Barât — Carl Barât & Jenny and Johnny — I’m Having Fun Now (2011-02-17)

Hercules & Love Affair — Blue Songs (2011-02-17)

Iron & Wine — Kiss Each Other Clean (2011-02-17)

Keep Company — Keep Company (2011-02-17)

Klaxons — Surfing the Void (2011-02-17)

Lars Eriksson — Rust and Golden Dust & Apolonia — Lockar och skägg (2011-02-17)

Marianne Faithfull — Horses and High Heels (2011-02-17)

Miklos — Oas (2011-02-17)

Mirror of Deception — A Smouldering Fire & Seventh Void — Heaven Is Gone (2011-02-17)

Mona Nylin — Presence (2011-02-17)

Orange Juice — Coals to Newcastle (2011-02-17)

Salem — King Knight (2011-02-17)

Smith Westerns — Dye It Blonde (2011-02-17)

Social Distortion — Hard Times and Nursery Rhymes (2011-02-17)

Steve Lukather — All’s Well That Ends Well (2011-02-17)

The Decemberists — The King Is Dead (2011-02-17)

Ulla Svensson — A Royal Swedish Goth Wedding (2011-02-17)

Wanda Jackson — The Party Ain’t Over (2011-02-17)