Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

NYTT

Om allt går som vi har tänkt, kommer vi att skapa en blogg där recensioner, artiklar, insändare m.m. kommer att publiceras.

Till dess att vi fått till det, rekommenderar vi att ni går till Blaskans Facebook-sida.

Blaskan på Facebook

Vi håller så sakta på med att förändra Blaskan. Artiklarnas länkar har nu begåvats med datum och vartefter nya artiklar publiceras kommer de äldre att flyttas ned för att så småningom hamna under ”tidigare artiklar”-länk.

Artiklar från er kommer att publiceras fortlöpande eftersom vi inte kommer att dela upp Blaskan på olika nummer som tidigare.

Blaskan #2–#12 2011

Avledare


Dr. Indie om några nya artister med aktuella låtar

Först ut är den underbara bandet Les Big Byrd och deras aktuella video:

Eller så går det höra den här:

Les Big Byrd - Zig-Smile Carli Remix by LesBigByrd on SoundCloud - Create, record and share your sounds for free

Blaskan vill också uppmärksamma bandet Be the Bear som består av en duo från Göteborg, Matthias Bolin och danskbrittiska Christina Wehage på skönsång. Deras musik är en mix av vispop, elektronisk indiepop och en mera internationell prägling delvis på arrangemangen. Men det är behaglig och skön pop att ta med sig i sommarens värme. Detta gillar vi på Blaskan:

På den här länken kan du lyssna på musiken:

Be The Bear | Kostnadsfri musik, turnédatum, foton, videos

Blaskan intervjuade bandet via mail och här kan ni läsa den:

Intervju med Be the Bear

Fråga
Baserad i Göteborg och med olika bakgrunder som artister gör ni musik under Be The Bear - hur strålade ni samman och bestämde er för att göra delvis elektronisk alternative pop?
Svar
Vi var rastlösa och musikaliskt olyckliga. Vi var båda med i andra band innan vi hittade varandra, och bägge två hade soloprojekt på sidan av, där vi försökte göra den musik vi längtade efter, men det var ofullständigt. Det är så frustrerande när man vet precis vad man är ute efter, men inte kan få ut det. Christina lagrade lite stämmor a cappella, kallade det Be The Bear efter sina återkommande mardrömmar, fick ett antal erbjudanden om samarbeten med olika producenter men det var hela tiden en kamp om viljor, och det var inte rätt. Mattias hittade musiken på Myspace av en slump, och hörde av sig direkt. Han var entusiastisk, hade energi och massor av grymma idéer, vi tog en kaffe, klickade totalt och började spotta ur oss musik direkt, och det har varit ett konstant flow ändå sedan. Rastlösheten är nu positiv, vi känner den båda och är glada att ses och sedan spelar vi tills det slutar klias i kroppen och ögonen faller ihop. Nu är vi som bror och syster. Det är nästan mystiskt hur rätt det blivit!
Fråga
Hur bygger ni upp texterna till musiken och sammanför det hela till en delikat helhet?
Svar
Den biten är roligast av allt, förutom att spela live! Varenda gång vi ses kommer det nya ljud. Hur vi pusslar ihop det är ren slump. Vi jobbar ljud för ljud, tills det blir helt rätt, och sedan bygger vi runt det. Det är verkligen olika. De flesta av våra låtar börjar med ett riff, en melodi till refräng, och sedan sitter vi i dagar och bara leker fram resten. Låten "My New Glow" till exempel, byggdes på Mattias trollerikonster. Christina kom till ett av repen helt salig om en liten konsert på Underjorden i Gamlestan där en spansk kille hade spelat hängtrumma i totalt mörker medan alla höll andan. Mattias hade aldrig hört talas om instrumentet innan, men samma kväll trillade det ner ett mail i Christinas inbox med en fantastisk melodi av vad som lät som en hängtrumma. Mattias hade trollat. Det är sjukt. En av många gånger. Resten strömmade ut och föll direkt på plats.
Fråga
Hur går till under en dag i skivstudion när Be The Bear skall arbeta fram musiken?
Svar
Vi skrattar, leker och allting flyter fram lätt och ledigt. Det är fantastiskt roligt. Vi känner varandra så väl nu, vi beter oss som barn, skriker och skrattar och bråkar och leker. Vi blir så härligt fåniga och spralliga båda två, och ändå blir det som kommer ut helt fantastiskt. Allt hoppar på plats och låtarna skriver klart sig själva. Vi var så uppspelta om det, och helt förälskade i vårt eget material, vilket var en ny känsla. Varenda gång vi ska gå in i studion tycker vi att vi är helt färdiga med låten, tills vi börjar spela in och helt nya grejer ploppar fram. Christina är japanen i bandet och spelar alltid in allting vi gör. Det finns hundratals nya idéer i inspelningarna, det är aldrig brist på material, bara tid. Vi säger alltid: Tänk om vi kunde få göra det här dygnet runt. Vad underbart det vore. Vi brukar köpa en enorm påse godis, brygga en jädra massa kaffe och sedan kör vi tills det är färdigt.
Fråga
Vad är det som har påverkat er som band och personliga artister?
Svar
Det finns något stort som driver en framåt. Det har alltid funnits, något stort som puttar och ropar och kräver att man sätter sig ner och skriver, spelar. Den fanns där redan när man var liten och kommer alltid finnas, vi kommer alltid skriva låtar. Man växer in i nya roller, och musiken följer med. Det finns hur mycket som helst som har inspirerat oss som band, det kommer nya saker hela tiden. Influensmässigt finns det säkert många små karaktärsdrag från olika band/genrer i vår musik, men vårt sound är vårt eget, vi tycker inte att vi låter som någon annan. Det är lite roligt. Vi är båda förtjusta i det nordiska soundet som finns just nu, som norska Thomas Dybdahl, och Susanne Sundfør (vi kör "The Brothel" live ibland, den är fantastisk), vi båda älskar danska Mew, och hela den isländska indiescenen, Mattias är ett stort Bob Hund-fan, och vi båda har lyssnar mycket på Radiohead. Andra band vi gillar är Arcade Fire, Explosions in the Sky, Christina är ett stort fan av Florence and the Machine. Och Björk. Det finns så sjukt mycket bra musik där ute.
Fråga
My New Glow är den nya plattan - vad kan ni berätta om skivan?
Svar
My New Glow tar upp ett av de centrala teman bakom musiken. Att hela tiden förnya sig själv. Det är vår debut, första gången vi kommer ut och visar upp oss som band, och den symboliserar det så fint. Hur man vecklar ut sig ur sitt skal och visar upp sig i hela sin prakt. Att inte låta någon eller något skugga en utan stråla av egen kraft och stå upp för sig själv, för den man är och det man längtar efter. Den tar också upp det underbara i att riva ner allting man är och har och börja om från början. Att det ibland är viktigt att våga rucka båten. "Heart On A Line" är en av våra lugnare låtar, och handlar om att vi går omkring utan kontakt med oss själva. Den handlar om att landa, våga leva och erkänna vad man känner. Vi hade sådan tur att SAAB bad om att få ha den som soundtrack till deras senaste reklamfilm. Vi har fått så mycket fin respons från detta, från hela världen, det är fantastiskt, och detta var innan vi ens släppt singeln. Kort efter det fick vi en ny chans när vi blev ombedda att göra en cover av Barfotavisan i SVT i en reklam för Blomsterlandet. Den spelas precis nu, Christina har ingen TV så hon har inte ens sett den in action ännu, det är väldigt många som hört av sig. Det har varit så sjukt roligt.
Fråga
Efter skivans tillkomst, vad händer sedan?
Svar
Vi är i studion igen sedan några månader och spelar in en EP. Den är nästan färdig, vi ska släppa den i höst, och sedan åka ut och spela överallt. Vi längtar något fruktansvärt efter att få gå på scen snart.
Fråga
Till sist vad önskar ni av sommaren som Be The Bear?
Svar
Vi ska spela in, och vi ska repa, allt det bara går, och sedan tar vi Jan turnébilen och drar ut på vägarna och spelar! Så håll ögonen öppna för oss!

Blaskan gratulerar Hasse Alfredson 80 år

Chefredaktören Dr. Indie och webbmastern Mr. Snaggus vill gärna ge varsin eloge till den borne mästaren av tidlös intellektuell underhållning.

Hasseåtage blev ett eget begrepp som rörde om svenska folksjälen på ett djupt undanliggande sätt. Nu är Tage Danielsson död sedan 1984 och Hasse Alfredson har själv skapat sig en egen plats inom svenska kulturen. Filmer, teater, böcker och pjäser har flödat ur Hasse Alfredsons penna under många år. Vi har älskat och beundrat mästaren av intellektuell och intelligent humor. Det är en ära att bara att få beskåda hans livsverk. I sommar skall undertecknad åka till Tomelilla och se det museum som finns för att ära Hasseåtage. Så därför säger Dr. Indie grattis på dig, Hasse, åttio år ung.

Vad hade mitt liv varit utan Mosebacke Monarki, Hasseåtage, Svenska Ord ... tomt och innehållslöst som en påse. Funderade på vad i all sina dar jag skulle kunna plita ned för att få dig, Hasse Alfredson, att greppa din betydelse för mig. Skulle jag komma igång skulle jag kunna fortsätta hur länge som helst, så jag nöjer mig med att buga mig, som om jag knäppt ihop västen med gylfen, i den största högaktning. Grattis!

Mr. SnaggusJag diggar en fin och skön grupp som heter Stone Antica som var vänliga tipsa oss om deras musikaliska existens. Deras nya album är just en sort melankolisk mix av rockinfluenser och tidstypiska känslor. Jag hör Red Hot Chili Peppers omkring ”Californication”, Kings Of Leons och The Stroke i deras noter. Det är fin och skön musik, full av känslor, tankar och reflektioner kring livet. Stone Antica har en bra förmåga att trolla med musik. Det här hoppas jag kommer bli något av sommarens höjdpunkter inom musiken.

Stone Antica


Goddag

Jag har fått nog. Jag ger upp. Börjar avträda bokbranschen och avsluta författarskapet. Har närmast i tio år oavbrutet stött på patrull och varit motarbetad på alla håll, ofta genuint, ofta även på nära håll. Och det har bara blivit värre med åren, aldrig någon lättnad i något enda avseende, kan inte mer se något i sikte som lättar, och utdelningen blir ju allt mindre med fler böcker, aldrig tecken på tvärt om heller. Branschen är helt död som jag kan se saken. Finns inga läsare, inga förlag, inga tidskrifter, inga jävla stipendier, inga tidskrifter, ingen bockritik, inga redaktioner, inga reaktioner, inga kanaler utomlands till ävensättning, inget någonstans, inga sidoeffekter, inga inget, bara dött som finska vikens havsbotten, och det som finns något undantag blir bara närmast mindre och mindre. Tar fem år av tid och kräver i regel långtgående personlig insats att bearbeta en läsare att läsa Hammarén och då i regel orkar de med en halv bok. Jag är uthållig, men nu har droppen runnit över bägaren en tid redan. Jag kanske får äta upp min hatt eller mitt ord, om jag verkligen fortsätter, men ser inget som kan ändra på avträdet och tror inte heller det mera kan hända något som får mig på andra tankar än de evigt falska förhoppningar under senare år, för varför skulle det självdöda tillståndet försvinna plötsligt. Visserligen är det en charm att stå utanför, men att stå utanför i ingenting, är meningslöst i längden.

Jag har visserligen en mängd manuskript inedita, avslutningsklara och av färdigt skrivna manuskript, de får förstås komma ut om de gör det med rimligt försök och medelst rimlig ansträngning och inom rimlig tid, kanske föga troligt, för någon större ansträngning eller förväntning att finna det förläggas gör jag inte mer, eller har mer. Av sig själv eller så inte.

När sista boken är ute, lämnar jag aldrig mer ett ord i litterärt sammanhang. Avträder totalt, och när sista boken är utgiven och nuvarande opplagor är slutsålda, blir det aldrig mer några nytryck.

Men en sista bok, fastän i praktiken kanske blott novellett skall jag ändå prestera, fullborda en gammal dröm att på en Burroughsisk skrivmaskin knäppa in världens mest skrivmaskinsaktigaste roman (allt är roman som är över 15 sidor enligt surrealisten Forshage) . På grund av maskinens märke och fabrikat ju, värt att skriva den. Måste bara få tag på den nu, men det gör jag om den så fraktas från Ämnerika. Sådan:

Burroughs typewriter

Och när får tag på sådan, ropar jag ut det på Anletsboka och skriver mitt sista arbete. När denna är publicerad, avträder jag som sagt totalt och oåterkalleligt slutligt, huruvida inget under skett tidigare, men det händer garanterat inte, var så säkra. Och blir den inte utgiven lär det inte heller beröra mig nämnvärt, liksom inte mera något annat i branschen.

I grunden har de flesta bara tänkt att konstigt att han skriver ännu.

Jag har inte heller någon aning om när de återstående delarna i skarabéerbokstrilogien släpps eller om de överhuvud släpps alls. Adam h;ström sa ”som vi alla vet ska ut inom snar framtid” för någon tid sedan, men jag misstänker ändå skarpt att den utgivningen är mer fjärran än någonsin.

Om ni är förmanade att svara på detta i sig personliga brev, absolut inget jag förväntar mig, så ske till att svar kommer endast till mig, förra gången var den en som började genast grina över att mitt brev/ e-mail haft flera mottagare, att någon svarat till alla mottagare och fick således andras svar till mig, vilket är onödigt, varom svara endast till mig.

Adjö lite på förväg. Förstås kan jag bli kvar som personlig vän till några. Totalt meningslös och vilsen i branschen, utan utväg. Mycket trist att det skulle hamna gå så här. Detta är inte sedan depresööön utan förbannelse, besvikelse. Med såväl av infall som moget övervägande, plötsligt så självklart. Ironiskt nog hade jag ännu haft mycket att säga till romans

Stefan Hammarén

fd författare, loser


Bob Dylan 70 år

Bob Dylan.Det har skrivits tusentals artiklar om Bob Dylan och det produceras ständigt nya böcker omkring världen där nya sidor eller gamla sidor analyseras ur alla upptänkliga vinklar och vrår som kan finnas om denna bard och människa. Jag tror att ingen modern rockartist har fåt sådana intellektuella och högkulturell status som just Robert Zimmerman alias Bob Dylan fått under flera decennier, allt sedan han slog igenom för nästan femtio år sedan. Bob Dylan har hållit på att spela alltsedan slutet av 50-talet. men hans poetiska bilder fick världen att se något mera än en vanlig rockartist utan en poet i vardande. Med poeten Dylan Thomas som han tog namnet ifrån, musiken från Woody Guthrie och Peter Seger som hans stora influenser – så skrev Bob Dylan stora sångcykler som fullbordade den finkulturella nimbus som alltid har omgivit Bob Dylan med all rätta, om ni frågar mig. En man som redan vid väldigt unga år gav ut några av musikhistoriens största album genom tiderna – vad förväntar man sig inte av en sådan storhet, jo ännu flera underverk.

Nåväl nu vill Blaskans redaktion fira och hylla människan, konstnären och artisten Bob Dylan.

Hipp hipp hurra!


Gil Scott-Heron 1949–2011

Jag såg honom spela elpiano och berätta historier om sitt liv på Södra Teatern för en del år. Jag lyssnade på honom för fösta gången för minst trettio år sedan då hans långsamma funkiga soul med politisk bas tilltalande mig. De två senaste plattorna har jag i Blaskan varit ytterst kritiskt till men det innebär inte att de han gjort inte skulle tillhöra de alster som gav livet mening och en puls som jag älskade. Det är därför att undertecknad Dr. Indie bara måste hylla det viktiga i livet. Men ändå sörja en av vår tid största politiska kommentatorer fastän i musikens år. En boren berättare är borta.


Nya singlar

Små singlar dök upp på redaktionen med två aktuella kämpande artister eller som i ena fallet, grupp. Fast Anna Ihlis har jag tidigare i vår facebookversion lagt ut videos med. Den nya singeln är klassisk pop som vi kan förvänta oss hur det kan låta när svensk pop sveper över alla arenor och erövra nya marknader. Anna Ihlis singel innehåller titellåten There Will Be Anger och Little Ingi som väcker den ankommande vår/sommartiderna som är på gång. Den nya singeln tycker jag fungera bra och har en skön stil och känsla.

Bandet Twinflower Band spelar en form av popig countryrock som låter lite som Alison Krauss i vissa moment i musiken. Det är två raka och okomplicerade låtar som man knappast behöver analysera speciellt mycket efter man förstår musikens direkthet. Ännu ett bevis på att musik behövs för att läka våra sår i själen.

Kom ihåg att Blaskan finns på Facebook


Usama Bin Ladin död!

Al Qaidas finansiär, ledare och ikoniska symbolbärare numero 1 är död och med det försvinner den mest karismatiske ledarekaraktär. men det innebär nödvändigtvis inte att Al Qaidas organisation är död i sig själv. För den är numera bestående av självständiga celler och sympatiserade delorganisationer. men däremot kan Usama Bin Ladins död innebära att den troende politiska islamismen tappar mark bland folk och förlorar sin status som ett system att rätta sig efter. men det handlar nog om långvariga perspektiv om man skall tala om att den politiska islams tolkningsföreträde tappar rejäl kraft i islamiska världen. Fast i praktiskt betydelse har Usama Bin Ladins död ingenting att göra med att få stopp den fortsatta religiösa terrorismen då Al Qaidas ledare mest var dess ekonomiska maktfaktor. men om man skulle finna den riktiga organisatören bakom terrordåden sägs vara Ayman al-Zawahari från Egypten. Han är mannen troligen bakom terrorattacker mot amerikanska ambassaderna i Tanzania och Kenya. Liksom terrordåden 2001 i USA. Det är han som världen måste gripa eller döda för att störa den politiska islamiska terrorismen. Men ändå måste man backa till 1979 för att förstå hur Usama Bin Ladin och närstående Talibanerna kom till.

USA behövde en motpart när Sovjet invaderade Afghanistan för att försvara dåtidens kommunistiska regim. USA utbildade på 80-talet mujaheddin som motståndsrörelse emot kommunismen och Sovjets invasion. Saudiarabiens kungahus och Pakistans underrättelsetjänst ISI byggde upp själva infrastrukturen för gerillan. Men det var också i kölvattnet av detta som gerillan uträttade som heliga jihadkrigare finansierades av Usama Bin Ladin. Han lade efter kriget upp grunden för Al Qaida. Talibanerna byggdes också upp från grunden av USA och ISI för att bekämpa kommunismen men de blev en extrem islamisk rörelse som samarbete med Al Qaida och gav de utrymme och fristad i Afghanistan för sin verksamhet. USA blev dödsfienden som ersatte den gudlösa kommunismen när den i praktiken var slagen. Den kvinnofientliga och människoovärdiga hatet som den politiska islamismen är lika vidrig som kommunism, nazism och fascism i sin människosyn. Det är ingen direkt skillnad i människosynen mellan en taliban och nazist om skalar ned alla ideologiska skillnader i hur ideologin fungera på ett filosofisk/intellektuellt plan och går ned på den simpla gatunivån så slutar det i förtryck, mord och tortyr trots allt. Att kommunister försvarar talibaner fastän de både ideologierna avskyr varandra i grund och botten handlar om att man ser slutmålet hägra med våldsamma medel som produkt av sina ideologier. Man känner igen sig i varandras speglar helt enkelt. Äntligen är Usama bin Ladin död men kampen fortsätter.


Wide Grounds

Blaskans redaktion vill verkligen rekommendera ett nytt svenskt band som heter Wide Grounds som nyligen släppt en skiva med nio spår.

Musiken är lågmäld, subtil och vacker. Tänk er en svensk version av Leonard Cohen. Det är sådan porös musik som strömmar ut från bandet Wide Grounds.

Ni kan lyssna på musiken på den här sajten — Wide Grounds | Wide Grounds


Blaskan presenterar två nya svenska band

Reaching for One heter ett nytt svenskt band med ett gäng unga människor med sångerskan Sarah Lou i spetsen för detta Stockholmsband. Musikaliskt rör sig musiken kring den nya emorocken spetsat med någon form av punk i botten. När jag tänker efter så är det nog så att jag som lyssnat på musik i nästan 40 år, sedan jag var fyllde fem år, jag upptäckte denna företeelse som kallas för musik. Så blev den viktigaste impulsen framåt. Särskilt när jag som trettonårig punkare 1978 såg The Clash. Då kan jag tänka mig att dessa unga Stockholmare vill ge världen tidens nya ljudbilder.

Reaching for One lyckats dölja de alltför många emoinslagen i deras musik och utvecklar den mera punkiga ådran i stil med The Distillers vilket glädjer mig. Det finns också musikaliska vibrationer av Royal Republic och Dank Jones som tilltalar delar av min hjärna. Ett band som jag tror att de Sverige borde kunna intressera sig för även utanför stadens tullar. Hoppas jag i alla fall.

Barn Swallow är ett annat band som spelar svaga nyanser av subtil indiepop som förenar känslighet och saktmodighet i en fin syntes. Jag blev mycket förtjust i bandet ifråga. Deras video lade jag ut på Blaskans facebooksida tidigare i år. Låtarna har så många referenser till den amerikanska indierocken som man kan plocka in. Men det blir onödigt att nämna en massa namn. Musiken är smått vacker och glider så försiktig omkring i min lägenhet. En klar favoritskiva att plocka fram då och då. Musiken är skön och svävar ovanför taken hemmavid Kallhäll.


Rocklegenden Rock Ragge är död

Rock Ragge.Ragnar Nygren var Rock Ragges riktiga namn men det var när han på Nalen bildade Rock Ragge & His Four Comets. Det var med detta band han på Nalen 1957 lät sina låtar dunka rakt in i folks medvetenhet. Min ädla moder som numera är död sedan tio år tillbaka berättade att hon hade en kort romans med Rock Ragge på 50-talet. Det var väl därför det fanns så många singlar och ep-skivor med Rock Ragge & His Four Comets. På 70-talet bildades Rockfolket med Burken, Bertil Bertilsson, Rock Ragge med flera. Höjdpunkten blev liveplattan från Nalen med Rockfolket som bland annat min fader förälskade sig i och spelade många gånger under min barndom på 70-talet omkring 1973 när jag var åtta år. Då hördes Rockfolket jämt och ständigt på familjens stereo. Även på tv så spelade Rockfolket ofta på diverse underhållningsprogram vilket jag minns att hela familjen satt och diggade till på den tiden. Men det var länge sedan. Nu är han borta och mina minnen av Rockfolket går via min avlidna moders omsorger när det gällde att vi skulle upptäcka hans musik.


Leif ”Burken” Björklund 1943–2011

Leif ”Burken” Björklund.Det jag mest minns från Burkens första visuella uppträdande jag såg på tv var med Rockfolket där man kunde se honom spela dragspel och sjunga ”Hey Baberiba” vilket väckte anklang hos mig. Jag kommer ihåg de bilder min avlidna moder visade på Burken när han var tonåring och spelade rock på dragspel på Nalen omkring 1957. Jodå det var där han blev en av våra mest underfundiga rolighetsministrar med rock som signatur. En begåvad musiker med stort hjärta som slog igenom stort, men blev ännu större på 70-talet, där varje anständigt nöjesprogram, hade med sig Burken och hans Rockfolket. Nu är det slut med sådant. En sann folkhemshjälte har gått bort.


Info

Unga folkmusiker som hittat hem. Gruppen Fjåron har hittat ett sound där melodierna och spelglädjen får ta plats. De blandar svängiga schottisar, fartfylldas längpolskor och driviga hallingar med berättelser om tolvmänner i skoga och giftemål. Mycket fot stamp i publiken utlovas!

Från olika delar av Sverige har de alla hamnat på Sjöviks folkhögskola i södra Dalarna där de tillsammans har studerat folkmusik, såväl svensk som internationell.

Alla hade de skilda erfarenheter och relationer till folkmusiken när de började på Sjövik men har under de två åren vuxit samman som grupp. Den svenska säckpipan fungerar bra i ensemblesammanhanget och tillsammans med gitarristens ”dadgadsound”, rösterna och slagverkarens smakfulla spel bjuder deras musik på spännande oanade riktningar.

Gruppen består av Sara Scharin på nyckelharpa och sång, Anton Olausson på flöjt och svenska säckpipa, Klara Landehag sång, Patrik Ahlberg på fiol och gitarr samt Ida Bergström Forsberg på slagverk. Gruppen har som projekt under deras sista termin på Sjöviks folkhögskola en turné för att utvecklas som grupp.

Fjåron | Kostnadsfri musik, turnédatum, foton, videos

Upplysningar: Klara Landehag 0730545301


Elizabeth Taylor 1932–2011 är avliden

Elizabeth Taylor.Få skådespelare är större i modern tid än Elizabeth Taylor och som hade en rad med roller varav några tillhör filmhistorien och vår kulturhistorias allra största.

Den första film jag minns med henne i en ledande huvudroll var den unga flickan som ägde familjehunden ”Lassie” och som jag som liten minns betydligt eftersom den gav under flera decennier klang åt populärhistorien. Det är hennes tidiga filmer.

Naturligtvis är det hennes svajande äktenskap med karaktärsskådespelaren Richard Burton som jag läst och hört väldigt mycket om som skapade lite av min fascination kring deras äktenskap. Filmen ”Vem är rädd för Virginia Wolf” är deras ultimata filmtriumf – en amerikansk variant av Ingmar Bergmans film ”Scener ur ett äktenskap” fastän med ett gift par på riktigt som spelar ett gift par på film. Det är en av de starkaste filmer jag vet. Men det är bara en av hennes många bra filmer Elizabeth Taylor medverkat i.

R.I.P. hälsar Blaskans redaktion genom Dr. Indie.


Telefonförsäljare, bluffsajter på nätet som inte levererar det man beställt eller så framgår det inte helt tydligt att det kostar pengar på den ”gratissajt” man är inne på. Jag hade en gång en riktigt slemmig och odräglig telefonförsäljare från ett företag som heter Keycode i luren, han ville sälja ett säkerhetspaket som spärrar kreditkort när olyckan är framme, jag var väldigt tveksam till det hela. Han gav sig inte så jag gick med på avtalet för att få slut på samtalet. Man är ju väluppfostrad och fin och slänger inte luren i örat på folk. Och tänkte som så, att jag har ju två veckor på mig från det att papperen/orderbekräftelsen kommer, det var det som sades. Det tog tre – fyra veckor innan beställningsbekräftelsen kom i brevlådan. Jag utnyttjade då ångerköpsrätten, som jag trodde fortfarande var giltig. Då fick jag höra att de två veckorna jag hade på mig var från det datum som telefonförsäljaren hade ringt mig. Betalar jag inte så skickar de kravet till inkasso fick jag till svar. Ridå ner. Jag kände mig helt enkelt lurad och tappade min tilltro till hela systemet. Det var ju bara att betala 400.- och gilla läget. Det är alldeles för lättvindigt att folk hamnar i kläm när det är så lätt att hamna i klorna hos kronofogden, det är alldeles för lätt för sådana här företag som lever på att skörta upp lättrogna kunder. Jag efterlyser regler som gör det svårare för sådana här skojare att skicka inkassokrav. Ett starkare skydd för konsumenten helt enkelt.


NASA — A Human Aventure

Tekniska Museet 5 februari

Solsystemet.Jag blev inspirerad och fascinerad över den här vandringsutställningen över människans strävan att utforska vår omgivning liksom rymden runtomkring oss. Hela utställningen är en enda hyllning till vår fascinerande moderna historik att nå yttre rymden och fortsatta undersöka vad som finns där ute. Lars Linder tyckte vid öppningen av utställningen för någon månad sedan att utställningen andas dyster stämning då vi numera har avstannad hela rymdprogrammet. Det är tack vare fantasilösa politiker och presidenter som inte vågade satsa alls på vidare utforskning genom att skicka ut nya generationer rymdraketer eller bygga visionära rymdstationer. Nej här får vi istället höra att vi istället borde satsa på att rädda vår jord och innevånarna på plats. Vi har råd med båda sakerna. Vi satsar miljarder på dravel och trams som förstör vår hemvärld. Det man inte inser är att satsning på rymdforskning också leder till att vi vidareutvecklar även tekniska nya innovationer som vi kan ha nytta av även i andra ändamål.

Men det blev bara månen och sedan blott ingenting. NASA:s idé om att besöka Mars grusas av fega politiker.

Man blev rädd efter två katastrofer där två rymdfärjor förintades av mänskliga faktorn och möjlig tänkbar sämre teknisk utrustning som orsakade dessa olyckor. Men det trista är hur otroligt roligt det var att se den här välgjorda utställningen medan man vet att fegheten hos världens politiker knappast kommer satsa på drömmarna och visionerna kring nya stora rymdprogram. Sorglig utveckling, verkligen sorglig utveckling.


Gary Moore är död

Gary Moore.Rockscenen mist ännu en stor artist, Gary Moore, en av världens bästa gitarrister har gått ur tiden.

1973 värvades Moore till Thin Lizzy, då gitarristen Eric Bell plötsligt lämnade gruppen i fyra månader.

1978 kom Gary Moore med i Thin Lizzy igen, och var kvar till 1983.

Moore hade en rad hits på 70 och åttiotalet. Han väckte intresset för blues hos de yngre på åttiotalet och nittiotalet, med sin kliniskt rena blues.

Blaskan redaktionen sörjer.


Joey Ramone.Blaskanredaktionen minns

Joey Ramones dödsdag för tio år sedan.

En hjältes död är aldrig rolig att komma ihåg eftersom det är just hjältar som vi alla behöver. Joey Ramone var knappast något dygdemönster men hur många är det. Fast i April försvann Joey Ramones från det levandes värld. Men som sagt var minns vi gärna Joey Ramones musikaliska arv än idag.

Blaskan redaktionens tribut till vår fallna hjälte Joey Ramones


John Barry avliden

Blaskans redaktion sörjer djupt att en av världens bästa kompositörer av riktigt coola film och tv-ledmotiv, John Barry nyligen gick bort. Det känns som om fler och fler legender från vår barndom, där vi kunde formulera ett sätt att se på världen. Blaskans tribut till John Barry:


Lena Nyman avliden

Ännu djupare är vår sorg över Lena Nymans bortgång. En stor förlust för svensk kultur/nöjesliv liksom för oss som från vår födsel på 60-talet och framåt till vuxen ålder haft Lena Nyman med oss hela tiden under uppväxten och fram till vuxen ålder:


Blaskan hyllar och sörjer Charlie Louvin 1927–2011

Charlie Louvin.Charlie Louvin gick bort nyligen i cancer och med detta sorgliga besked förlorar vi en av countrymusikens portalgestalter som sedan femtiotalet spelat musik tillsammans med sin broder Ira i konstellationen ”The Louvin Brothers”. Ira Louvin avled i en bilolycka 1965, samma år som jag föddes. Deras mjuka röster var lite grann som Everly Brothers sköna sångröster. Charlie Louvin släppte många egna soloalbum under flera decennier fram till förra året edfter borderns tragiska död. Nu är denna monumentala artist borta ifrån levande livet. Men hans musik är så stark och så brinnande. Rösten blev kanske skrovligare med årens lopp och märkt efter år av alkohol och kanske inte så vacker. Men manligt strävsam dock ändå. Nu hyllar Blaskans redaktion Charlie Louvin med ett par av hans låtar:


Tribut till Per Oscarsson 1927–2010

Nu har det tragiska angående Per Oscarsson blivit officiellt: Nu har det bekräftats av polisära myndigheter att det var en av Sveriges mest originella och fantasifulla skådespelare som avlidit. Mannen som i stort sett befunnits sig i vår redaktions liv på så många sätt. Alla teateruppsättningar, filmer och tv-serier som han var involverad i. Under flera decennier har Per Oscarsson varit aktiv som skådespelare. Han har alltid varit vid tillsammans med skådespelare såsom Ernst Hugo Gärdegård – varit genier på det som varit deras sätt att spegla konsten. Båda var respekterade men ändå särlingar på så många sätt. Undertecknad. Dr. Indie älskade Per Oscarssons ansikte och de uttryck han förmedlade med sitt ansikte. Han var skådespelaren som verkligen stack ut från mängden. Det är därför med sorg som Blaskans redaktion skriver det här. Men här kommer några favoritögonblick med Per Oscarsson.


Böcker

C-J Charpentier — Mullah Omars flykt: orsaker att resa (2011-06-19)

José Saramago — Små minnen (2011-04-19)

Mattias Gardell — Islamofobi (2011-03-15)

Mario Vargas Llosa: Nobelpristagare i litteratur (2011-02-17)

Torsten Ekbom — En trädgård av ljud: En bok om John Cage och The Cage Age (2011-02-17)

Musik

Garizim — Fri (2011-07-07)

Friends of Mr. Burns — Release the Hounds (2011-07-07)

Kristina Bennet Westre — Bellman är död, Länge leve Bellman (2011-07-07)

Sator — Under the Radar (2011-07-07)

Beyoncé — 4 & Jill Scott — The Light of the Sun (2011-07-07)

The Cars — Move like This (2011-07-07)

Timbuktu — Sagolandet (2011-07-07)

Black Lips — Arabia Mountain (2011-07-06)

Morbid Angel — Illud Divinum Insanus; Sepultura — Kairos & Autopsy — Macabre Eternal (2011-07-06)

Devin Townsend Project — Deconstruction/Ghost (2011-07-06)

Battles — Gloss Drop & Sons & Daughters — Mirror Mirror (2011-07-06)

Jon Allen — Sweet Defeat (2011-07-06)

Korta metalrecensioner CI (2011-07-06)

Saxon — Call to Arms (2011-06-19)

Swamp Dogg — It’s All Good: A Singles Collection 1963–1989 (2011-06-19)

The Vaccines — What Did You Expect from The Vaccines? (2011-06-19)

Whitesnake — Forevermore (Dr. Indie) (2011-06-19)

Whitesnake — Forevermore (Dr. Rock) (2011-06-19)

Anvil — Juggernaut of Justice (2011-06-19)

Nicke Borg — Homeland: Chapter 2 (2011-06-19)

Maria Rylander — Facing South (2011-06-19)

My Morning Jacket — Circuital (2011-06-19)

Pascal/Mattias Alkberg — Allt det här & Tysta Mari — Blå nätter/Svarta dagar (2011-06-15)

J Mascis — Several Shades of Why (2011-06-15)

Junior Boys — It’s All True (2011-06-15)

Karl Fredrik — Ingenstans man (2011-06-15)

Kate Bush — Director’s Cut (2011-06-15)

Lady Gaga — Born This Way (2011-06-15)

Bon Iver — Bon Iver (2011-06-15)

Death Cab for Cutie — Codes and Keys (2011-06-15)

Vomitory — Opus Mortis VIII (2011-06-15)

Booker T. Jones — The Road from Memphis (2011-06-15)

Vilde — Trollstigen (2011-06-15)

The Wombats — Proudly Present: This Modern Glitch (2011-05-21)

Bootsy Collins — Tha Funk Capital of the World (2011-05-21)

Pentagram — Last Rites & Primordial — Remdemption at the Puritan’s Hand (2011-05-21)

The Poodles — Performocracy; Vains of Jenna — Reverse Tripped & Lake of Tears — Illwill (2011-05-21)

Moby — Destroyed (2011-05-21)

Quit Your Dayjob — World Domination (2011-05-21)

Stevie Nicks — In Your Dreams (2011-05-14)

Gang Gang Dance — Eye Contact (2011-05-14)

Okkervil River — I’m Very Far (2011-05-14)

Holy Ghost! — Holy Ghost! (2011-05-13)

Peter Bjorn and John — Gimme Some (2011-05-13)

Musikkommentarer CI (2011-05-13)

Jon Savage Presents Black Hole: Californian Punk 1977–1980 (2011-05-13)

Hazelius Hedin — Om du ville människa heta (2011-05-13)

Fleet Foxes — Helplessness Blues & Bill Callahan — Apocalypse (2011-05-13)

Adam Tensta — Scared of the Dark; Looptroop Rockers — Professional Dreamers & Beastie Boys — Hot Sauce Committee Part Two (2011-05-13)

Crystal Stilts — In Love with Oblivion (2011-05-13)

Explosions in the Sky — Take Care, Take Care, Take Care (2011-05-13)

Uriah Heep — Into the Wild (2011-04-29)

The Kills — Blood Pressures (2011-04-29)

The Mountain Goats — All Eternals Deck (2011-04-29)

The Strokes — Angles (2011-04-29)

Timber Timbre — Creep On Creppin’ On (2011-04-29)

Thomas Di Leva — Hjärtat vinner alltid (2011-04-29)

Summer Heart — Please Stay EP (2011-04-29)

Robbie Robertson — How to Become Clairvoyant (2011-04-29)

Simone Moreno — Planetas (2011-04-29)

Shy — 4 Clubs & Hearts (2011-04-29)

Roger Miret & The Disasters — Gotta Get Up Now & Agnostic Front — My Life My Way (2011-04-28)

New York Dolls — Dancing Backward in High Heels (2011-04-28)

Paul Simon — So Beautiful or So What (2011-04-28)

Alison Krauss & Union Station — Paper Airplane (2011-04-28)

Eve and the Last Waltz — Turpentine (2011-04-28)

Wiz Khalifa — Rolling Papers; Snoop Dogg — Doggumentary & Kanye West — My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2011-04-28)

TV on the Radio — Nine Types of Light & Vivian Girls — Share the Joy (2011-04-28)

Faust — Dirty Something (2011-04-28)

Joe Bonamassa — Dust Bowl (2011-04-19)

Kajsa Grytt — En kvinna under påverkan (2011-04-19)

Duff McKagan’s Loaded — The Taking & Michael Monroe — Sensory Overdrive (2011-04-19)

Anna Järvinen — Anna själv tredje (2011-04-19)

Foo Fighters — Wasting Light (2011-04-19)

Glasvegas — Euphoric/Heartbreak (2011-04-19)

Frankie & The Heartstring — Hunger (2011-04-19)

Alex Carole & The Crush — Vol. 1 & Hills — Master Sleeps (2011-04-07)

Bob Hund — Det överexponerade gömstället (2011-04-07)

Britney Spears — Femme Fatale (2011-04-07)

Cass McCombs — Wit’s End (2011-04-07)

Elbow — Build a Rocket Boys! (2011-04-07)

Manowar — Battle Hymns MMXI (2011-03-15)

Lustans Lakejer — Elixir (2011-03-15)

Docenterna — Medan vi spelar pop (2011-03-15)

R.E.M. — Collapse into Now (2011-03-15)

Korta musikrecensioner CI (2011-03-15)

Buffalo Tom — Skins (2011-03-15)

Drive-By Truckers — Go-Go Boots; Lucinda Williams — Blessed & Buddy Miller — The Majestic Silver String (2011-03-15)

The Skull Defekts — Peer Amid; Tape — Revelationes; Mogwai — Hardcore Will Never Die but You Will; Syket — With Love & Toro Y Moi — Underneath the Pine (2011-03-15)

Gruff Rhys — Hotel Shampoo (2011-03-15)

Yngwie Malmsteen — Relentless (2011-03-07)

Scheepers — Scheepers (2011-03-07)

Charles Bradley — No Time for Dreaming (2011-02-28)

Andreas Mattsson — Kick Death’s Ass (2011-02-28)

Gang of Four — Content (2011-02-28)

Josh T. Pearson — Last of the Country Gentlemen (2011-02-28)

Radiohead — The King of Limbs (2011-02-28)

The Vaselines — Sex with an X (2011-02-28)

The Man — Lake, Ocean or Sea (2011-02-28)

Cut Copy — Zonoscope (2011-02-19)

Gregg Allman — Low Country Blues (2011-02-19)

Joan as Police Woman — The Deep Field (2011-02-19)

PJ Harvey — Let England Shake (2011-02-19)

The Streets — Computers and Blues (2011-02-19)

Roxette — Charm School (2011-02-19)

Bardo Pond — Bardo Pond (2011-02-17)

British Sea Power — Zeus & Valhalla Dancehall & White Lies — Ritual (2011-02-17)

Carl Barât — Carl Barât & Jenny and Johnny — I’m Having Fun Now (2011-02-17)

Hercules & Love Affair — Blue Songs (2011-02-17)

Iron & Wine — Kiss Each Other Clean (2011-02-17)

Keep Company — Keep Company (2011-02-17)

Klaxons — Surfing the Void (2011-02-17)

Lars Eriksson — Rust and Golden Dust & Apolonia — Lockar och skägg (2011-02-17)

Marianne Faithfull — Horses and High Heels (2011-02-17)

Miklos — Oas (2011-02-17)

Mirror of Deception — A Smouldering Fire & Seventh Void — Heaven Is Gone (2011-02-17)

Mona Nylin — Presence (2011-02-17)

Orange Juice — Coals to Newcastle (2011-02-17)

Salem — King Knight (2011-02-17)

Smith Westerns — Dye It Blonde (2011-02-17)

Social Distortion — Hard Times and Nursery Rhymes (2011-02-17)

Steve Lukather — All’s Well That Ends Well (2011-02-17)

The Decemberists — The King Is Dead (2011-02-17)

Ulla Svensson — A Royal Swedish Goth Wedding (2011-02-17)

Wanda Jackson — The Party Ain’t Over (2011-02-17)