Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Kåseri

Apropå ett femtioårsjubileum!

Mount Everest ligger inte i Hjulsta och Himalayas sluttningar är inte Granholmstoppen men ibland kan osannolika vägar korsas.

Under några vintermånader traskade min dotter Järvafältet runt på helgerna iförd vandrarkängor och ryggsäcken full med vattenflaskor. Vissa helger, när hon inte var ute med tjejkompisarna och dansade, vandrade hon upp och ner på Granholmstoppen med utrustningen. I veckorna jobbade hon på posten och levererade brev och paket i ett snömoddigt Husby. Målet var en resa till Nepal och att vandra upp till foten av Mount Everest. Inspirationen kom från pojkvännen som hade läst Göran Kropps bok om Mount Everest.

En vacker aprildag försvann de upp i skyn med Thai Air mot Bangkok och Kathmandu. I en tutande taxi nådde de sitt mål Jiri i Nepal där vandringen kunde starta. Jiri är den klassiska startplatsen för den väglösa vandringen upp till Khumbuglaciären där Everestexpeditionerna har sina basläger. Härifrån gick de första som nådde toppen 1953, årets jubilarer Sir Edmund Hillary och Norgay Tengzing, hit cyklade även Göran Kropp innan han fortsatte med apostlahästarna och all sin utrustning upp emot Everest.

Vandringen bjuder på hisnande utsikter och svängande hängbroar medan Milky River försvinner allt djupare ner i sin vårflod i ravinerna. Efter en veckas vandring når man sherpaland och dess centrum Namche Bazar. Hemorten för det tibetanska folk som hör ihop med alla Everestexpeditioner. Här går man även in i Sagarmatha nationalpark.

Mount Everest ligger inte i Hjulsta… Evelina Sjöberg och Bahman på Kalla Pathar 5545 m.ö.h. med böneflaggor och granitpyramiden Everest i bakgrunden! Bild Evelina Sjöberg.

Mount Everest ligger inte i Hjulsta… Evelina Sjöberg och Bahman på Kalla Pathar 5545 m.ö.h. med böneflaggor och granitpyramiden Everest i bakgrunden! Bild Evelina Sjöberg.

Efter Namche Bazar fick våra Kistaungdomar uppleva några av världens vackraste berg, Ama Dablam som blev en favorit, Lhotse och det högsta av dem alla granitpyramiden Mount Everest. Vandringens högsta punkt blev Kalla Pathar med sina böneflaggor och en toppbestigning i sig på 5545 meter. I Everests base camp blev de bjudna på vandringens höjdarlunch, persisk mat, av en iransk expedition.

Andra bemärkta platser på deras vandring var besök på ett av världens högt belägna kloster, buddistiskt, Tengboche och en skola i Khumjung som Sir Hillary har bekostat genom åren och där han i år, jubileumsåret, hyllats av sherpabefolkningen.

I Lukla på 2850 meter avslutades vandringen. Här finns ett litet flygfält inrymt mellan Himalayas bergssidor. På en minimal airstrip tog de ett ilsket litet surrande plan. Det gäller att ge järnet för piloten för att komma upp i luften mellan bergssluttningarna.

Magsjuka besökte de Apornas tempel i Katmandu. Bara några dagar senare stod de på Arlanda välbehållna hemma efter en osannolik prestation. En stolt och lycklig fader tog emot dottern Evelina som trots ett flitigt ätande av den vitlöksdoftande linsrätten Dahl Bath förlorat ett antal kilon. Men med en vacker orkidé från Thai Air uppsatt i håret och vandringsstavar från Nepal så vad gjorde det?

Men frågar jag mig:
— Vad är egentligen mest riskfyllt; illa underhållna hängbroar, hisnande stup, höghöjdssjuka, Delly belly, den maoistiska gerillan i Nepal eller en fredagskväll på Stureplan?

Thommy Sjöberg

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #7 2003

Gästskribenter

Apropå ett femtioårsjubileum (av Thommy Sjöberg)

Stefan Hammarén

Torsten Ekbom — Staden med de elva portarna

Latinet och några ordböcker

Artiklar

Situation Stockholm

Bokförlaget Alir

Simons teckningar

Star Wars on Gotland #1

Star Wars on Gotland #2

Star Wars on Gotland #3

Star Wars on Gotland #4

Kåserier

George Orwell II

Debatt

Om Giljotinen

Giljotinen

Politik

Anders Isaksson — Den politiska adeln

Robert W. Fogel

Cristoph Reuter — Med livet som insats

Hanna Kjellgren

Noam Chomsky — Skurkstater

Folke Bernadotte

Per Wirtén — Europas ansikte

Böcker

Läsning

Korta bokanmälningar IV

Musik

David Bowie II

Gang Starr — The Ownerz

In memoriam — Barry White

Jazz

Marvin Gaye & Tammi Terrell

Metallica — St. Anger

Musikalisk skönhet

Musikkommentarer

Musikkrönika V

Musiktidskrift — Sonic

Per Gessle — Mazarin

Postal Service

Retro

Rocktidskrifter

Satirnine — Void of Value

Singlar II

Soulmusik

Tomahawk — Mit Gas

White Hassle

Filmer

På TV

Futurama

Intervjuer

Intervju med Oktobra


Intervju med Anders Carlsson

Mat & Dryck

Restaurangtips

Paulaner Salvator

Nenas Café