Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Musik

Soulmusik

Soulmusikens mest besjälade historia kan utläsas först och främst i musiken. Det är här jag förstår vilken sexighet, värme och utstrålning som manifesteras i skivorna som lever och kommer överleva. Ibland finns det folk i världen som tror på vit överhet och försöker förstöra min heliga punk med en fruktansvärd usel musik utan skönhet eller form.

Det är då man vid en lyssning på en Curtis Mayfieldlåt snart förstår skönheten och den andliga kraft många svarta hämtar ur det bästa av Amerikas musiktraditioner. På Cd kan du lyssna på en dubbel sändning musik från en av soulens allra största namn — Otis Redding The Very Best of Otis Redding. Här finns det sånger som bara slår mig hårt i hjärtat. Det trista i sammanhanget är att Otis dog i en flygolycka 1967 medan hans band The Bar-Kays inte var på det privata flygplanet.

Jag läser vad hans låtskrivare och gitarristen Steve Cropper minns om den store sonen av söderns bästa soul. ”Otis was King — King of Soul, King of Stax — King of Everything”. Steve Cropper som dessutom ingår i världens bästa kompgrupp i studion — Booker T & The MGs. Dom tillhörde Staxbolaget som förenade rå blues med en speciell skön soul. Allt finns förenade i denna cd. Naturligtvis finns hans största hits med såsom (Sittin’ on) The Dock of the Bay, Fa fa fa fa (Sad Song) och Stones’ Satisfaction. På skivan finns Eddie Floyds och Booker T Jones I Love You More Than Words Can Say som i Otis version lyfter verkligen låten till ännu högre höjder. Efter att i två veckor lyssnat på hans musik ändrade jag mig och plockade fram nyutgåvan på Marvin Gaye Whats Going On. Först finns givetvis hans politiska satsning i titellåten. Skivan som är originallåtar har också alternativa tagningar som jag personligen inte anser tillför alltför mycket. Ändå är skivan en av världens allra bästa skivor som någonsin spelats in. Musiken bara fortsätter och jag plockar fram skiva nummer 2 som är en liveplatta Live at the Kennedy Center (Maj 1972). En strålande tagning som verkligen visar upp Marvin Gaye när han med band är solen själv.

Tycker ni om detta så vill jag även rekommendera Lightning Hopkins berömda The Herald Session med titeln Lightning and the Blues. Inspelningar är gjorda 1954 och är enkla stenhårda råa bluesberättelser från Hopkins verklighet. Han dog 1982.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #7 2003

Gästskribenter

Apropå ett femtioårsjubileum (av Thommy Sjöberg)

Stefan Hammarén

Torsten Ekbom — Staden med de elva portarna

Latinet och några ordböcker

Artiklar

Situation Stockholm

Bokförlaget Alir

Simons teckningar

Star Wars on Gotland #1

Star Wars on Gotland #2

Star Wars on Gotland #3

Star Wars on Gotland #4

Kåserier

George Orwell II

Debatt

Om Giljotinen

Giljotinen

Politik

Anders Isaksson — Den politiska adeln

Robert W. Fogel

Cristoph Reuter — Med livet som insats

Hanna Kjellgren

Noam Chomsky — Skurkstater

Folke Bernadotte

Per Wirtén — Europas ansikte

Böcker

Läsning

Korta bokanmälningar IV

Musik

David Bowie II

Gang Starr — The Ownerz

In memoriam — Barry White

Jazz

Marvin Gaye & Tammi Terrell

Metallica — St. Anger

Musikalisk skönhet

Musikkommentarer

Musikkrönika V

Musiktidskrift — Sonic

Per Gessle — Mazarin

Postal Service

Retro

Rocktidskrifter

Satirnine — Void of Value

Singlar II

Soulmusik

Tomahawk — Mit Gas

White Hassle

Filmer

På TV

Futurama

Intervjuer

Intervju med Oktobra


Intervju med Anders Carlsson

Mat & Dryck

Restaurangtips

Paulaner Salvator

Nenas Café