Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Politik

Anders Isaksson — Den politiska adeln

Det är inte en särskilt positiv bild Anders Isaksson i sin nya bok Den politiska adeln (W & W 2002) berättar om. Men jag delar hans kritik mot ett system där via kommunsammanslagningar som gjorde att bandet mellan fritidspolitikern och väljarna försvann över en natt. En idiotisk vandring mot yrkespolitikern kom på en gång. Anders Isaksson ser det som ett politiskt/demokratiskt misstag och problem då folk inte känner igen sig då all politik idag är ett ovanifrånperspektiv ned mot väljarna. Genom politiska historien vilken Anders Isaksson går igenom från grunden finner han att det måste kunna gå att hämta lärdomar från demokratins införande. Jag tror också att det måste bli ett slut på yrkespolitiken och tjänstemännens expertisvälde och få in vanliga människor i den engagerande politiken i dess grund. Samtalet från grekiska demokratidebatten under antiken är ett intressant fall. För att få människor att kunna engagera sig i dagliga samtalet få tillträdde till massmedias arenor eller egna publikationer. Blaskan kommer vara den vanliga människans publikation där man får skriva hur man vill och långt utan censur och experttänkande. Det är ett sätt att bryta den dåraktiga politiska tystnaden. Däremot så dras många till sociala rörelserna där man slipper partipolitikens ofta förlamade verksamhet som inte inger något hopp att man kan förändra utan att bli del av systemet.

Per Molander och Hannu Nurmi som på SNS förlags uppdrag gav ut boken På spaning efter folkviljan gör en genomgång ur statsvetenskaplig synvinkel ett försök att förstå varför väljarna sviker dom politiska partierna. Det finns förklaringar ur sociologiska eller ekonomiska varför dom som verkligen behöver rösta ser det som meningslöst. Därför är det vänsterns uppgift att få folk att rösta för deras bästa.

Framför allt gäller det frågor som offentliga sektorn och välfärdsstaten som många bekymrar sig för när politiker oavsett politisk färg tävlar om att reducera av svepskäl vi kan kalla ekonomiska. Sådant gör att människor ute i landet väljer att misstro politiken. Särskilt nu efter kommunals strejk som blev ett fiasko skärper avstånden. LO-ekonomen Morgan Johansson och Christer Persson har skrivit en bra debattbok som har titeln Skatter — förtryck eller befrielse Bilda förlag. Där försöker dom förklara hur skatterna används och går igenom kritiken mot skattesystemet. Där finns just det som gjort att folk stöder välfärden politisk. Om den urholkas så kommer vi lätt att förlora den. Återigen handlar det om politikens val.

Författaren och översättaren Lars Holger Holm är tvättäkta reaktionär som i sin senaste Helvetets förgård (Leo förlag) ger sin bild av en ganska patetisk, barbarisk och uselt Sverige. Tja, man tycker nästan synd om honom. Men föraktet sprutar ur hans mun och man blir lätt trött på klagovisan. Men han säger något bra om att dagens politik är i stort sett kulturfientligt. Avståndet har ökats mellan väljare och valda. Det är således dags för en reformering av svenska politiska landskapet.

Annat läsvärt:
Anfall eller försvar högern i svensk politik under 1900-talet. Redaktör Torbjörn Nilsson Santérus förlag 2002
Maskrosbarn — Miljöpartiets första 20 år. Redaktör Mikael H Nyberg Gröna böcker 2001.
Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #7 2003

Gästskribenter

Apropå ett femtioårsjubileum (av Thommy Sjöberg)

Stefan Hammarén

Torsten Ekbom — Staden med de elva portarna

Latinet och några ordböcker

Artiklar

Situation Stockholm

Bokförlaget Alir

Simons teckningar

Star Wars on Gotland #1

Star Wars on Gotland #2

Star Wars on Gotland #3

Star Wars on Gotland #4

Kåserier

George Orwell II

Debatt

Om Giljotinen

Giljotinen

Politik

Anders Isaksson — Den politiska adeln

Robert W. Fogel

Cristoph Reuter — Med livet som insats

Hanna Kjellgren

Noam Chomsky — Skurkstater

Folke Bernadotte

Per Wirtén — Europas ansikte

Böcker

Läsning

Korta bokanmälningar IV

Musik

David Bowie II

Gang Starr — The Ownerz

In memoriam — Barry White

Jazz

Marvin Gaye & Tammi Terrell

Metallica — St. Anger

Musikalisk skönhet

Musikkommentarer

Musikkrönika V

Musiktidskrift — Sonic

Per Gessle — Mazarin

Postal Service

Retro

Rocktidskrifter

Satirnine — Void of Value

Singlar II

Soulmusik

Tomahawk — Mit Gas

White Hassle

Filmer

På TV

Futurama

Intervjuer

Intervju med Oktobra


Intervju med Anders Carlsson

Mat & Dryck

Restaurangtips

Paulaner Salvator

Nenas Café