Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Politik

Cristoph Reuter — Med livet som insats — En bok om självbombare

Historisk Media. Förord Jan Hjärpe

Den naturliga frågan är varför det uppstår själmordsbombare främst bland islamiska utövare, även detta fenomen har spritt sig bland folkgrupper som aldrig utövat det förr. En förklaring som Reuter ger ligger i skillnaden till exempel mellan kristendom och islams utbredning. Kristendom fick länge kämpa under förtryck för att bli accepterad medan islam på en gång öppet expanderade till ett imperium. Här finns sambandet mellan religion och maktdoktrin. Det är precis vad jag själv har kritiserat islam för. Att det är ett ideologiskt band mellan stat och religion medan kristendom från början försökte särskilja stat och kyrka, se Augustinus skrifter.

Naturligtvis är det en orsak. Det handlar också om islams vidare utveckling där sunni och shiiter skiljs åt i synen på Muhammeds arvtagare. De tre första kaliferna underkänner shia som vill ha en släkting i nedstigande led som imam. Sunni dominerade och Shiiterna kallade sig Alis parti eftersom som dom tror på en ny islamisk renässans då en dold imam som enligt legenden skall återuppstå. Shiiterna blir förlorarnas gren av islam. Vilket fick konsekvens när shiiterna via Khomeini som mot kriget mot Irak religiöst utnyttjade självmordsbataljoner. Där fanns den grogrund som exporterades av Iran till andra länder med arabiskt folk vilket blev den fattiga människans vapen.

Dessutom ville shiiterna som nu blev islamister tvungna göra våld på Koranen som inte alls är fullständig skrift utan snarare utkast och berättelser till Muhammeds ordningsregler och moraliska hållning. Där finns självmordet fördömt. Vad islamister gör är att tolka vissa begrepp som jihad som egentligen i dess innebörd, betyder ansträngning och kan kallas för heligt krig. Men då var det riktat mot sin egen personliga inre utveckling. Islamister förvränger den tolkningen och vill återgå till den rena islams rötter. Men det är bara frågan om vilken islamisk utveckling i historien då den varierad genom århundraden.

Man kan säga att den radikala islamiska fundamentala riktningen bryter mot den rådande doktrinen i islam. Det handlar också om hur den islamiska självkänslan har förloras i kolonialismens förtryck och att Europa gick om arabvärlden på många fronter. Denna ynkedom är en grogrund bland islamiska krafter och grupper som helt enkelt bekämpade inhemska diktaturer som väst stödde på alla sätt. Det är därför det inte finns någon realistisk utveckling mot en demokratisk utveckling.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #7 2003

Gästskribenter

Apropå ett femtioårsjubileum (av Thommy Sjöberg)

Stefan Hammarén

Torsten Ekbom — Staden med de elva portarna

Latinet och några ordböcker

Artiklar

Situation Stockholm

Bokförlaget Alir

Simons teckningar

Star Wars on Gotland #1

Star Wars on Gotland #2

Star Wars on Gotland #3

Star Wars on Gotland #4

Kåserier

George Orwell II

Debatt

Om Giljotinen

Giljotinen

Politik

Anders Isaksson — Den politiska adeln

Robert W. Fogel

Cristoph Reuter — Med livet som insats

Hanna Kjellgren

Noam Chomsky — Skurkstater

Folke Bernadotte

Per Wirtén — Europas ansikte

Böcker

Läsning

Korta bokanmälningar IV

Musik

David Bowie II

Gang Starr — The Ownerz

In memoriam — Barry White

Jazz

Marvin Gaye & Tammi Terrell

Metallica — St. Anger

Musikalisk skönhet

Musikkommentarer

Musikkrönika V

Musiktidskrift — Sonic

Per Gessle — Mazarin

Postal Service

Retro

Rocktidskrifter

Satirnine — Void of Value

Singlar II

Soulmusik

Tomahawk — Mit Gas

White Hassle

Filmer

På TV

Futurama

Intervjuer

Intervju med Oktobra


Intervju med Anders Carlsson

Mat & Dryck

Restaurangtips

Paulaner Salvator

Nenas Café