Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Artikel

Kommunism och antikommunism

Werner Schmidt avslöjar en del myter kring begreppet kommunism och antikommunism i sin storartade bok Antikommunism och kommunism under korta nittonhundratalet (Nordic Academic Press 2002). Antikommunismen är nazismens lockbete som hela borgerligheten och de adliga kretsarna som det givna medlet för att vrida tillbaka radikalismen. Just därför stöder många finanskretsar och militärer som tillhörde samma gemenskap Hitlers korståg. Även om det fanns konsekvenser med lite obehagliga tendenser, svalde borgerligheten antikommunismen. Werner Schmidt analyserar även kommunismens utveckling som leder till Stalins obegripliga reaktionära politik som faktum både vid slutet och efter kriget leder till att Stalin inte fullt ut stöder dom radikala krafterna runt om i Europa. Även efter kalla kriget så var inte Sovjet en stark stormakt utan snarare förödd och ekonomiskt svag. När George Kennan talade om Sovjet som ett ekonomiskt hot och militärt, fastnade USA för den militära retoriken. Därmed så ville dom och måste enligt den logiken bekämpa alla radikala sociala rörelser världen över, därför att den rika superstaten vill omforma världen enligt ett ekonomiskt mönster där USA kontrollerade alla stora institutioner.

Kennan såg inte Sovjets militära hot utan dess kapacitet att vara ett ekonomiskt alternativ till de fattiga och utsugna. Samtidigt såg Sovjet som sitt kall att omforma öst till deras politiska diktatoriska hemisfär.

Nazismen eller kalla kriget är två storheter som ingick i kampen emot kommunismens eventuella inflytande med olika resultat visserligen. Men Werner Schmidt gör rent hus med många förlegade myter som odlas bland vänster såsom höger.

P.S. Läs även revolutionären Boris Savinkovs En terrorists memoarer Utgiven och översatt av Kjell Johansson på förlaget Murbräckan. Savinkov som tillhörde dom tidiga revolutionärerna med enskilda terrorangrepp som politisk ideologi i det efterblivna Tzarens Ryssland. Han kom senare i konflikt med kommunisterna och gick i dom vitas tjänst.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #8 2003

Gästskribenter

Göta Kanal (av Thommy Sjöberg)

Artiklar

Kommunism och antikommunism

USA öppnar vidderna inför världen

Kåserier

Glesbygd II

Kulturreportage

Irrfärder i Roslagen

Politik

I maktens värld

Con Coughlin — Saddam — The Secret Life

Den svenska modellen

Latinamerika och Cuba

USAs policy

Vad är terrorism?

Böcker

Korta bokanmälningar V

Kafka skriver brev medan Breton talar om surrealism

Musik

Audio Bully — Ego War

Bluesmusiken

Country

José González

Los Lobos

Michael Schenker Group — Arachnophobiac

Musikkrönika — Ryan Adams

Musiktidskrift Sonic II

Otis Redding

The Flicker — Phases

The State Of Floral Beings

Washington Square Memoirs

Filmer

På TV

The Job

I narkotikans spår

Mat & Dryck

Fläskkarré i tomatsås på Evas vis