Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Musik

Country

Country är Amerikas berättelser eller man kanske skall se dom som sånger som görs som noveller ur bakgården i den stora amerikanska romanen. Många känner sig kallade, men få kan till exempel som Willie Nelson, Johnny Cash eller avlidna Waylon Jennings skriva mörka dramatiska känslofyllda sånger kring sina tillkortakommanden.

Countryn brukar ibland anklagas för vara reaktionär, kyrklig, kvinnoförnedrande. Visst det kan vara sant på många sätt att countryn uppvisar sådana drag. Men den kritiken förtar inte storheten i den musik som är grunden i amerikanska sångskatten. Jag köpte en billig Classic countrysamling med suveräna George Jones. Enligt Frank Sinatra och countryräven Waylon Jennings, den främste sångare i sin generation. Gift tre gånger med bland annat Tammy Waynett. Hans sånger bottnar i Hank Williams stora sångbok. Det var hans sånger och möjligen Bill Monroe med flera som influerade och inspirerade George Jones musik. Starka klassiska låtar med traditionell countrysammansättning kompar ofta Jones. Sånger så som I’m One Woman Man eller Sweet Dream vittnar om känslan i hans säregna skimrande melodier.

Frozen Heart tycker jag att man känner spritdoften och ensamheten då drogerna förstör allt. Det gäller också Merle Haggards kanske vackraste inspelningar på cd:n If I Could Only Fly. Även här finns det både en livstrött 65-åring som spelar en skön country som lugnt flödar fram trots en lite svårmodig bitter text. Men det finns stunder då hans musik står stilla och vädjar om förståelse inför oss lyssnare. Det är såna stunder jag blir förbannad när jag tänker på att det finns töntar i Sverige i dansbandträsket som hävdar att det finns likheter mellan Amerikansk country och dansband. ÖHH … har dessa patetiska figurer hört Graham Parson eller kanske den senaste skivan med Hank Williams sonson Hank Williams III. Skivan Lovesick Broke & Driftin’ är både modern och klassisk i texter och komp. Men herregud, vilka sånger karln presterar. Musikerna finner nerven och Hank sjunger gudomligt bra.

Så kan någon då med seriöst allvar påstå att Berts musik skulle vara i närheten av en kulturskatt. Skulle inte tro det.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #8 2003

Gästskribenter

Göta Kanal (av Thommy Sjöberg)

Artiklar

Kommunism och antikommunism

USA öppnar vidderna inför världen

Kåserier

Glesbygd II

Kulturreportage

Irrfärder i Roslagen

Politik

I maktens värld

Con Coughlin — Saddam — The Secret Life

Den svenska modellen

Latinamerika och Cuba

USAs policy

Vad är terrorism?

Böcker

Korta bokanmälningar V

Kafka skriver brev medan Breton talar om surrealism

Musik

Audio Bully — Ego War

Bluesmusiken

Country

José González

Los Lobos

Michael Schenker Group — Arachnophobiac

Musikkrönika — Ryan Adams

Musiktidskrift Sonic II

Otis Redding

The Flicker — Phases

The State Of Floral Beings

Washington Square Memoirs

Filmer

På TV

The Job

I narkotikans spår

Mat & Dryck

Fläskkarré i tomatsås på Evas vis