Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Politik

Latinamerika och Cuba

USA:s förhållande till Sydamerika är av den mera destruktiva slaget. USA har störtat lagliga regimer och tillsatt blodiga mördarregimer och fortsätter att se militära auktoritära militäregimer med mordpatruller på programmet. USA tog över Latinamerika från den spanska makten och 1823 lanserade presidenten Monroe sin doktrin att inga militära makter förutom USA har rätt att härska i Sydamerika. Theodore Roosevelt lade till ett tillägg 1904 som påtalade USA:s roll som ordningspolis för att hålla ekonomin under amerikansk kontroll mer eller mindre. Naturligtvis har kommunismen fått USA att vilja förinta alla demokratiska eller reformistiska försök att förbättra massornas livsstil. Läser man Tulio Halperin Donghis klassiska bok Latinamerikas historia (1972 översättning Åke Smedberg) så får du till livs ett bedrövligt historiskt kapitel där människor mördas därför att stora landet USA anser att deras politik — antikommunism är enda raka. Särskilt Cuba är hotet och hatobjektet hos USA. Cuba är en diktatur på så sätt att inga politiska alternativ är tillåtna förutom kommunistpartiet. Men samtidigt har landet en välfärd som i decennier gynnat människorna som bor i landet. Den suveräne socialistiske tänkaren Leo Huberman och Paul M. Sweezy skriver i sin bok Socialismen på Cuba (Raben & Sjögren 1970) om 60-talets utveckling med lite för devot inställning men kanske berättigad beröm när det gäller vissa delar av politiken i Cuba. Men det går inte undkomma bristen på demokrati i vår gängse mening. Naturligtvis skulle vänner av Cuba tala om en högre demokratisk essens i Lenins anda. Men diktatur är diktatur. Pierre Schori skrev boken I orkanens skugga (Tiden 1981) där fastslår han hur de olika brutala regimerna i Karibien och Centralamerika med glädje låter paramilitära högergrupper och militär slakta bönder, indianer, fackföreningsmedlemmar och politiska motståndare på löpande band. När katolska kyrkan fick nog av mördandet, då inriktade sig regimerna även på präster osv. Det intressanta var att Jimmy Carter lade vikt vid mänskliga rättigheter och frös kontakterna med många av USA:s envåldshärskarkompisar, Ronald Reagan gjorde tvärtom. Hans regering älskade varenda mördare och utbildade bödlar i rasande fart.

Särskilt FN-ambassadören Jeane Kirkpactricks som var Reagans älskling passade på att kärleksförklara både Pinochett, Somoza och faktiskt också Pol Pot fick en kärleksförklaring. Alla mördardiktaturer var bättre än kommunistiska. Cuba var och är USA:s speciella hatobjekt. Det är Cubas eventuella idéer som hotar USA:s dominans. Det värsta är just att Latinamerika skulle få för sig att bryta med USA:s ekonomiska dominans som utgör hotet i regionen. USA har inget emot diktaturer — bara dom följer Pax Americana, så är allt i sin politiska ordning.

Till slut vill jag slå ett slag för Carters gamle medarbetare Peter G. Bournes biografi över Fidel från 1984. (Dodd, Mead & Company)

P.S.
Det kommer kommer troligtvis en intervjuv med Eva Björklund i nästa nummer av Blaskan. Hon är ordförande för Svensk-Cubanska föreningen i Sverige.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #8 2003

Gästskribenter

Göta Kanal (av Thommy Sjöberg)

Artiklar

Kommunism och antikommunism

USA öppnar vidderna inför världen

Kåserier

Glesbygd II

Kulturreportage

Irrfärder i Roslagen

Politik

I maktens värld

Con Coughlin — Saddam — The Secret Life

Den svenska modellen

Latinamerika och Cuba

USAs policy

Vad är terrorism?

Böcker

Korta bokanmälningar V

Kafka skriver brev medan Breton talar om surrealism

Musik

Audio Bully — Ego War

Bluesmusiken

Country

José González

Los Lobos

Michael Schenker Group — Arachnophobiac

Musikkrönika — Ryan Adams

Musiktidskrift Sonic II

Otis Redding

The Flicker — Phases

The State Of Floral Beings

Washington Square Memoirs

Filmer

På TV

The Job

I narkotikans spår

Mat & Dryck

Fläskkarré i tomatsås på Evas vis