Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Kåseri

IQ plus Ras är en realitet

Ingress: Hoppa till slutet där jag bevisar att raser finns!

När jag var nio insinuerade en lärarinna att jag var efterbliven.

Min ursäkt var att hon talade så bred skånska att jag av det skälet inte förstod henne.

Min mor tog mig till en psykolog som testade mig och lämnade beskedet att jag tvärtom låg före mina jämnåriga med cirka tre år i mognadshänseende (intellektuellt).

Ytterligare stöd för att jag inte var helt tappad bakom en vagn visar två saker:
1) Jag fick ta över undervisningen i geografi och historia när vi avhandlade USA i sjätte klass;
2) Jag hade i samma veva alla rätt i slutomgången i Kvitt eller dubbelt i ämnet Vilda västern.

Det senare en prestation som jag återupprepade när en ny omgång i programmet sändes 1973.

Jag brukar likna intelligens vid tio tårtbitar. Hos den optimala individen är samtliga bitar lika näringsrika, men hos de flesta av oss har näringen hamnat ojämnt mellan de olika bitarna.

Det vill säga, vissa bitar innehåller mer näring än andra bitar och en del bitar kanske är helt tomma på näring.

Hos en autistisk person som t ex Raymond i filmen Rainman, så kanske två bitar fått all näring, medan de övriga åtta ingen alls.

De bitar som fått all näring har i Raymonds fall uppenbart med sifferminne och synminne att göra. Raymond kan på bråkdelen av en sekund uppfatta det exakta antalet tandpetare som råkar spridas ut på ett golv när någon välter ut dem, utan att ha räknat dem i förväg.

Han kan även alla resultaten i den amerikanska baseballigan från 20-talet och framåt. Ändå är han helt klart efterbliven.

Så det förhållandet att jag har lätt att ta till mig fakta och utan ansträngning komma ihåg dem, är inte nödvändigtvis liktydigt med en hög IQ. Det verkliga intelligenstestet är hur jag använder mina kunskaper för att analysera politiska problem. Min förmåga att resonera i orsak och verkan. Min logiska förmåga helt enkelt.

Jag har tänkt igenom t ex narkotikafrågan och abortfrågan rent logiskt, och kommit fram till att lagstiftningen inte vilar på strikt logiska resonemang.

De illegala drogernas illegalitet utgör ett större socialt och medicinskt problem än drogernas farmakologiska egenskaper. I och med att de förvisas till en illegal marknad, så trissar det upp pris och leder till skiftande kvalitet.

Sen abortfrågan:

Logiskt sett börjar människolivet i och med befruktningen, men samhället tillämpar en juridisk definition av när livet börjar.

Helt i strid med vad alla vet.

Detta som inledning till ett resonemang om IQ och etnicitet.

Frågan har ju en förmåga att sticka upp huvudet i debattens prydliga rabatt till och från, en kort stund, innan den bankas ner av åsiktspolisen.

Den fråga som förföljer mig är ärftlighetens betydelse. Ingen förnekar att vi kan ärva musikalitet, mattesinne, konstnärlighet, humör, och även fysiska egenskaper.

Nej, normalt förnekar ingen sambandet arv och IQ. Utom när det blir tal om ras och IQ.

Jag finner detta inkonsekvent. Antingen säger vi farväl till tron på IQ som enda mätare av intelligens eller så accepterar vi resultaten av IQ-forskningen.

Jag för min del röstar på farväl till IQ som en mätare. Förmodligen för att jag aldrig orkat slutföra ett IQ-test. (Eller ens fattat vitsen med det.)

Men ni andra, som håller fast vid IQ som en relevant mätare på intelligens, dvs. logisk sådan. Borde inte ni ta hänsyn till att det naturliga urvalet kan av miljömässiga orsaker ge skiftande spridning på individer med hög IQ inom olika befolkningsgrupper?

Tänk er en miljö där samhällsmedlemmar måste vara fysiskt starka och uthålliga, dels för att förse kvinnor och barn med krubb, dels för att skydda dem från fientliga, ”imperialistiska” samhällen.

I en sån miljö borde väl fysisk styrka hos männen ses som värdefullare än t ex skicklighet att skriva dikter på haiku eller spekulera om universums uppkomst (nåt som jag är en fena på)?

I en annan miljö kanske praktisk problemlösning har ett högre överlevnadsvärde än snabbhet i benen och starka armar. Ergo: ägghuvuden får då ett högre värde på äktenskapsmarknaden, emedan de stora hunkarna i bästa fall får bli soldater och toyboys åt uttråkade hemmafruar i grottorna.

Ni förstår på ett ungefär tankegången, även om den här är kryddad med taskig humor.

Möjligtvis är mitt resonemang helt korkat och en förklaring till varför jag aldrig ”orkat” slutföra ett IQ-test (eller knappt ens påbörja ett).

Å andra sidan är det inte värre än det påstådda sambandet mellan hjärnans storlek och IQ. Om det existerar ett sådant samband, så skulle man utifrån en människas mösstorlek kunna avgöra hennes IQ (min mösstorlek: 60-61).

Jag vill inte förtala min hund, men hon har större huvud än min dotters lilla blandras, och det är ingen tvekan om vem av jyckarna som är smartast.

Den med minst huvud. (Betackar mig för alla skämt på temat sådan-herre-sådan-hund!)

Logiskt finns inga skillnader mellan hundar och människor om sambandet huvudstorlek och hjärnstorlek skall vara giltigt.

Vänsterliberala viktigpettrar och halvbildade brukar knäppa alla som hävdar att ras är en realitet på näsan med att DNA bevisar motsatsen.

Men som professor Gunnar Adler-Karlsson skriver i Aftonbladet:

”Vi är alla afrikaner, Hitler såväl som Idi Amin, Sharon såväl som Nelson Mandela och du såväl som jag. Den saken är nu helt klarlagd.

Att somliga bor kvar i Afrika medan andra flyttat till Peking och Rinkeby ändrar något, men inte mycket, i vårt afrikanska arv.

Till 99,8 procent har Göran Persson och Kofi Annan samma arvsmassa. Det är bara en eller två tusendelar av vårt DNA som skiljer oss åt. Detta är dock mer än det låter. Vår arvsmassa består av drygt tre miljarder DNA-byggstenar. En tusendel därav är tre miljoner. Mellan vilka två icke besläktade individer som helst finns det alltså mellan tre och sex miljoner genvariationer eller så kallade alleler. Ju närmare släkt man är, desto färre blir dessa alleler eller skillnader i de ’genkort’ vi fått med födseln.

Vi vet också att ingifte ökar riskerna för vissa sjukdomar. Om risken för att drabbas av någon viss sjukdomsallele är, säg, tre på hundra, ökar risken vid kusingifte till kanske fem på hundra. Samma kan gälla goda egenskaper, till exempel intelligens. Ashkenaze-judar exempelvis har såväl en större risk att drabbas av en viss form av bröstcancer som något högre resultat än svenskar på IQ-test.”

Ländernas framtid avgörs av medborgarnas IQ

Ett än mer pregnant BEVIS att raser finns, utgör denna artikel om en seriemördare, som polisen i South Carolina kunde fånga tack vare kvinnomördarens DNA fastställde att mannen man jagade var 85 procent svart afrikan och 15 procent indian. ”85 percent sub-Saharan African and 15 percent Native American.”

DNA pointed hunt for serial killer to black men

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #9 2003

Stefan Hammarén

Dålig struktur

Engelsk ordimport och några ordböcker

Thommy Sjöberg

Sandemose, Öppen ateljé och Åkerbokonstnärerna på norra Öland

Opinions-
undersökning eller visst är det skönt med läder

Mikael Bäckman

En adopterad flicka

Likriktningen fortsätter

Michael Ståhlberg

Feministerna har segrat

Den överspelade feminismen

IQ plus Ras är en realitet

Moist and Moaning

EU är ett hot mot demokratin

Mina politiska memoarer del 1

Nätdeckare

Jan Eric Arvastson

Artiklar

Rasismen i USA

Reportage

Svensk-Kubanska Föreningen

Essäer

Charles Dickens — en konservativ betraktare av samhället

Barbara Voors författarskap

Kåserier

Gångtunnlar

Hastighets-
övervakning II

Konst

Eddie Figge

Konstutställning på Solna bibliotek

Stefan Whilde — Nationellt upprop mot förtrycket av konsten (extern länk)

Kultur

Utställningar på Kulturhuset

Politik

Michael Moore

Terrorism

Benny Carlson — Ouvertyr till folkhemmet — Wagnerska tongångar i förra sekelskiftets Sverige

Jan Linder

Böcker

Oscar Hemer & Lasse Berg

Dennis Ernst — I ensamhetens land

Hjalmar Söderberg

Festival

Trewetha Records Goes Bananas

Musik

Devin Townsend Band — Accelerated Evolution

Dionysus

Joe Jackson

Killer Mike

Kort om Blur

Musikkrönika — The Four Tops

Nya svenska skivor

Om Sam Phillips gärning

Radiohead — Hail to the Thief

Soul och House

Super Furry Animals — Phantom Power

The Detroit Cobras

The Raveonettes

The Thrills

The Warlocks & Kings of Leon

Turbonegro — Scandinavian Leather

Van Morrison — Philosopher’s Stone

Wire — Send

Filmer

På TV

Dokumentär — Sergio Leone — Once Upon a Time

The Agency

Virus i paradiset

Livet, universum och Douglas Adams

Trinity — Djävulens högra hand

Mat & Dryck

Köttfärs på vårat vis