Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Blaskan #9 2003

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Blaskan fyller 1 år!

Ledare

Blaskan har nåtts av den tragiska nyheten att Charles Bronson dött.
Se länk nedan

Blaskan dyker upp i september och nu är det exakt ett år sedan vi slog upp första nätnumret av vår tidning. Det har blivit mycket bättre än vad vi kunnat föreställa oss. Jag vill passa på och tacka alla våra gästskribenter vi har haft och förhoppningsvis kommer få. Alltifrån Stefan Hammarén, Berra, Lubbe Ferrysson, Christian Gergils, Thommy Sjöberg, Bill Persson, Mikael von Knorring m.fl.

Men tjejerna då? Kom igen. För att locka kvinnor kan jag Dr. Indie rekommendera Tuva Korsströms fina genomgång av kvinnliga intellektuella i verket Kan kvinnor tänka?. En lite tillspetsad titel, men det handlar om att ta fram Blaskans älsklingsämne — Kvinnor. (Symposion 2002) och Helen Forsås — Scotts urval av Elin Wägners texter om feminism och miljö från sekelskiftet fram till andra världskriget. Vad tänker du, mänsklighet? (Nortstedts 1999) Två briljanta verk att läsa.

Mr. Snaggus kommentar till uppropet — Stefan Whilde — Nationellt upprop mot förtrycket av konsten

Tänkte för mig själv ”Jag ger mig fasen på att … ” Och mycket riktigt — inte ett ord om konstarten Tecknade Serier! Blev en smula deprimerad så jag läste ånyo om ToTS och Bild & Bubbla (jag ska bli medlem i SeF igen). Sen tog jag fram snorfanan och slog mig ned med Epix, Pox, Tung Metall och Maxx och riktigt njöt av nostalgin.

Jag instämmer med Dr. Indie ovan: Var är brudarna??

Det är märkligt att det är så svårt att få kvinnor att skriva för Blaskan. ”Nä, men inte ska jag … ”, ”Nä, men jag kan inte skriva … ”, ”Usch, det känns så pinsamt … ”. Snälla! Sätt er ned och skriv. Inspirationen kommer, jag lovar. Var inte så självkritiska — titta på det vi plitat ned. Kom ihåg! Blaskan refuserar ingen p.g.a. stilistiska skäl, stavfel eller liknande. Inte heller behöver ni ha politiskt korrekta åsikter — snarare tvärtom.

Skriv om det som intresserar er och skicka det till oss.

Ett p.s. till Dig, du Sköna, Härliga Kvinna — (med ny frisyr) — Skriv till oss! Jag vet att du kan.

Tack för det gångna året och välkomna till nästa.

Mr. Snaggus

Dr. Rock kommenterar

Hipp hipp Hurra vi fyller 1 år. Aldrig kunde jag tro att det skulle bli så här roligt att vara med och driva en ”Blaska”. Men det vore kul om vi fick in fler som skickade in lite kåserier, recept, eller varför inte lite sport eller dylikt. Apropå sport så skulle jag vilja hylla Carolina Klüft som gjorde en stor bragd, när hon kom över 7000 poäng i trekamp i årets VM. Det var verkligen spännande.

Dr. Indie kommenterar vissa frågor:

Ni har säkert läst om tumultet på radion om chefskapet då Joachim Berner fick sparken utan att ens ha tillsatts. Om det var bra eller dåligt vet jag inte men vi vet vad som hände med Expressen när han lyckades bli stämd av Gudrun Schyman för förtal. Nu ha den före detta folkpartisten Peter Örn blivit chef. Många kommer säker muttra om att det är bara en avdankad politiker. Men det är fel. Peter Örn är känd som humanist inom kultursektorn. Han kan bli en bra radiochef.

Vår Arnold tänker göra en Reagan och bli Californiens guvernör. Men om man skall hylla Terminator eller inte som politiker vet jag inte riktigt. Men karln är republikan och jag gillar inte deras politik. Men vi får se vad hasta la vista vill med sin politiska image.

Israel bygger en mur runt befolkningen för att hindra terrordåd. Men det får man inte säga högt att det är på gränsen till apartheid som lever i mellanöstern. Och om judiska medborgare kritiserar Israel då blir dom kallade för självföraktande judar. Med den logiken kan vi säga att om man kritiserar Sverige är vi självföraktande svenskar.

Legendariska engelska journalisten Robert Fisk som vid sidan av John Pilger och Noam Chomsky har han kritiserat både mellanöstern och nu Irakkrigets lögnaktiga efterspel. Robert Fisk var nyligen i Sverige och tyvärr vad jag inte där för att se honom. Men av intervjuer och döma gick han hård åt Blairs politik i Irakfrågan. Vill du läsa hans artiklar kan dom ses på hemsidan — A collection of Articles & Reports by Mr. Robert Fisk + Audio & Video

Ugandas förra blodtörstiga massmördare och diktator Idi Amin är död. Något att fira.

Latinamerikanska presidenterna Hugo Chavez och Lulu är några som Dr. Indie anser försöker göra något gott i nyliberalernas IMF tvångsvälde.

Till sist vill jag bara kommentera att det en korkad vänster i Sverige som faller för diktaturer bara dom är emot USA. Ta Mugabe till exempel. Diktator på heltid och använder sina veteraner för att mörda den fackliga och politiska oppositionen. Han bekämpar imperialismen tycker KPML och andra vänstermänniskor. Vita förtrycker osv. Tja, visserligen var kolonialism men det förklarar inte en politisk farlig idiot som Mugabe.

Restaurang tips: Om du marcherar på Drottninggatan i Stockholm emot Strindbergs museet och svänger lite kort höger så ligger hypermoderna Rolfs Kök. God mat i fin klass och lite dyr öl. Men allt detta är värt det.

Restaurang tips 2: Dr. Indie brukar då och då i Sundbyberg besöka lunchrestaurangen ILPIAZZO. Den finns vid Sundbybergs torg. Priserna är ordinär lunchpris och inredningen väldigt enkel design. Men utmärkt och populär att besöka.

Ett litet ps: Ibland kan man på märkliga ställen finna skojiga skivor. Själv fick jag tag på en dubbelcd för 59 spänn i Solna. Absolut country gold Med en blandning av alltifrån underbara Bobby Bares Detriot City till Merle Haggards Okie From Muskogee, The Everly Brothers, Patsy Cline och The Kendalls. En bra och lite udda delvis superkommersiell country men ack så bra.

Jag publicerar här två satirbilder som är aktuella i USA:s misslyckade krig mot terrorismen. Någon kommer säkert att tycka att jag tar ställning för USA och Israels vedervärdiga ockupation på palestinskt område. Nej säger Dr. Indie. Men ändå som motvikt mot mina kritiska artiklar kring USA och Israels agerande, måste jag ändå visa andra sidan. För det är två bra satirteckningar.

What time is it?

It’s been hell!

Kommunomröstningar

Trängselavgifter & biltullar

Mr. Snaggus Dr. Indie Dr. Rock

Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #9 2003

Stefan Hammarén

Dålig struktur

Engelsk ordimport och några ordböcker

Thommy Sjöberg

Sandemose, Öppen ateljé och Åkerbokonstnärerna på norra Öland

Opinions-
undersökning eller visst är det skönt med läder

Mikael Bäckman

En adopterad flicka

Likriktningen fortsätter

Michael Ståhlberg

Feministerna har segrat

Den överspelade feminismen

IQ plus Ras är en realitet

Moist and Moaning

EU är ett hot mot demokratin

Mina politiska memoarer del 1

Nätdeckare

Jan Eric Arvastson

Artiklar

Rasismen i USA

Reportage

Svensk-Kubanska Föreningen

Essäer

Charles Dickens — en konservativ betraktare av samhället

Barbara Voors författarskap

Kåserier

Gångtunnlar

Hastighets-
övervakning II

Konst

Eddie Figge

Konstutställning på Solna bibliotek

Stefan Whilde — Nationellt upprop mot förtrycket av konsten (extern länk)

Kultur

Utställningar på Kulturhuset

Politik

Michael Moore

Terrorism

Benny Carlson — Ouvertyr till folkhemmet — Wagnerska tongångar i förra sekelskiftets Sverige

Jan Linder

Böcker

Oscar Hemer & Lasse Berg

Dennis Ernst — I ensamhetens land

Hjalmar Söderberg

Festival

Trewetha Records Goes Bananas

Musik

Devin Townsend Band — Accelerated Evolution

Dionysus

Joe Jackson

Killer Mike

Kort om Blur

Musikkrönika — The Four Tops

Nya svenska skivor

Om Sam Phillips gärning

Radiohead — Hail to the Thief

Soul och House

Super Furry Animals — Phantom Power

The Detroit Cobras

The Raveonettes

The Thrills

The Warlocks & Kings of Leon

Turbonegro — Scandinavian Leather

Van Morrison — Philosopher’s Stone

Wire — Send

Filmer

På TV

Dokumentär — Sergio Leone — Once Upon a Time

The Agency

Virus i paradiset

Livet, universum och Douglas Adams

Trinity — Djävulens högra hand

Mat & Dryck

Köttfärs på vårat vis