Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Kommentarer

Dr. Indies allmänna kommentarer

I Sverige ville man inte diskutera och avslöja främlingsfientliga partier medan Expressen i en liberal nit mot Nej-sidan i EMU valet släppte fram Sverigedemokraternas hyllning till Maud Olofsson. Klantig artikel, men jag tror att det är dags att demokratiska partier angriper Sverigedemokraternas grumliga nationalism och tar fram deras gamla nazistursprung. Avslöja partiet så att dom inte kan gömma sig bakom attityden stackars utsatta oss. Jag vill framtida debatter med Sverigedemokraterna. Dessutom har extremisterna Nationaldemokraterna plockat fram sitt fula tryne här och där. Min gissning är att deras ungdomsgrupp alltmera kommer närma sig nazisterna. Resten av partiet kommer förmodligen drabba oss medlemsflykt eller avhopp. Jag hoppas att dessa partier försvinner till nästa val.

EMU-valets lågvattenmärken var många. Som till exempel Maud Olofsson jämförelse med EMU och Hitler. Ett annat var tv 1 emu-rättegång där fjanten Jens Orback angrepp America Vera Zavalas demokratisyn som inte hade ett smack med EMU att göra. Dessutom hävdar han att folkrörelsen Attac var demokratisk tveksam. En bedragare är han och förklädd borgare i sosseform.

Ett annat fiasko var LO-ordförandes artikel för EMU och senare hävdade hon att det var en neutral artikel. Ingen trodde henne förutom Wanja själv möjligtvis.

Renässansen har påverkat mycket av mitt intellektuella synsätt på skillnaden mellan medeltiden och renässansen. Men idag har jag ändrat om själva förhållandena kring dessa två epoker, så olika men sammanhållna i en kontinuitet. Jacob Burckhardts ljusa syn från 1800-talet är i dag kraftigt modifierad. Jag läste William J Bouwsmas verk The Waning of the Renaissance 1550–1640 (Yale University Press 2000). Verket är imponerande med sin intellektuella styrka och bildade pedagogiska ansatser. Det är sådana böcker skolan skulle behöva idag för att öka kunskapen.

Svenska folket röstade i majoritet nej till EMU, men jag tror inte ett dugg på tesen att det handlade om ett klassval i större utsträckning. Och inte heller att det var folket mot eliten helt och hållet. Men däremot blir vissa fåntrattar på ja-sidan upprörda över dumma folket på landsbygden särskilt som inte förstod bättre. Särskilt töntig är DN-liberalen och filmkritikern Johan Croneman som i elitistisk hat vill kasta bort Jämtland för att dom hade mage att inte lyssna på Cronemans direktörskompisars locktoner. Han vill kapa av Jämtlands förtöjningar och önskar dom åt skogen. Själv anser jag via Blaskan att herr Croneman önskas till varmare ställe.

I torsdags (25/9) meddelades att den fine humanisten och politiske tänkaren Edward Said avlidit. Han var mannen som kristen palestinier hamnade i exilparlamentet och PLO innersta kretsar. Men efter 1993 års fredsföredrag kritiserade han ett föredrag som även jag trodde på. Jag förstod då inte hans invändningar. Men i dag visade de sig att Said hade rätt. Arafat fick en del av ockuperad mark att delvis styra, och dessutom mitt i bedrägeriet så blev han diktator. Edward Said bröt med Arafat. Said skrev böcker om den intellektuelles ansvar och avslöjade oreintalismen som rasistisk typologi. När han inte kritiserade islamiska fundametalismen för sina ställningstagande blev han inte populär. Men han var en visonär som komponerade musik i sin lägenhet i New York. Edvard Said var en de största kritiker som jag varmt beundrade.

Putin har mer eller mindre tagit över hela politiska scenen och slagit ut sina politiska motståndare genom att äga all media och press. Ryssland håller på att bli auktoritär. Varken kommunistpartiet eller Zjirinovskijs högerextrema nationalistparti Nationalliberalerna hotar Putins roll på makten. Tjetjenien fortsätter Putin att terrorisera med sin militärmakt. Dags för att kritisera Putins politik.

Israel som alltid även av mig setts som mellanösterns enda demokrati har stora skavanker när det gäller demokrati. Judar, som konverterat eller levt i diasporan är alltid välkommen till Israel, men inte palestinier som levt i exil får komma tillbaks. I de israeliska passen står det stämplat om man är jude eller icke-judisk medborgare. Det finns i dom araber som är israeliska medborgare olika färger så att soldater lätt kan se vad dom kommer ifrån för område. Om en palestinier från ett område gifter sig med en palestinier från ett annat område får dom inte leva ihop eller alternativt flytta från Israel. FN har dömt lagen som rasistisk men Israel struntar i det.

Israel hotade med att deportera eller döda Arafat för att Israel inte kunde krossa intifadan. Arafat har vägrat gå med att Israel får all mark som utgör 78 % och palestiniernas 22 % naggas alltmera i kanterna. Israel betraktar all mark som dom erövrar som frälst mark som endast judar bör bo på. Sanningen om vissa delar av Israels odemokratiska politik.

När det gäller USA:s administration kring Irak som dom utan FN eller Iraks nya regering sköter utan tidtabell när Irak får sköta sig själv innebär miljarder i förlust för USA. Plus att USA börjar utveckla mindre kärnvapen för att kunna hota ännu flera misshagliga regimer. Frankrike och Tyskland närmar sig Bush för att få vara med och leka om oljepengarna. Irak är sönderslagen och nära kollaps. Men USA vandrar glatt vidare i krigets nya tidsålder.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #10 2003

Stefan Hammarén

Av det perfekta recensionsobjektet

Ett knippe udda recensioner

Stefan Whilde — Guide till lidelse & laglöshet

Thommy Sjöberg

Mellan Byxelkrok och Byerum

Michael Ståhlberg

Kompisar från förr

Vikten av korrekt information

Ulf Thorén

Två Fröding för en Selma

Länkar

Rekommenderade hemsidor

Essäer

Ola Hansson — en stor diktare

Verner von Heidenstam

Oscar Levertin

Det kristna budskapet

Människokärlek och humanitet

Kristna kyrkornas budskap

Gud i själva sökandet

James Redfield

Artiklar

Tommy Hansson reaktionär eller?

Hard Rock Café Stockholm

Hard Rock Café

Kåserier

Salomon Schulman

Trängselavgifter & biltullar II

Ålderskrämpor

Journalistik

Tony Parson

Ny bok om DN

Politik

Den underliga kritiken mot demokratin

Den fattiga delen av USA

USA:s fula baksida

Göran Mjöberg — Amerikansk gryning

Arkitektur

Nya Kista Centrum

Rinkeby Torg 2003

Böcker

Arto Paasilinna — Världens bästa by

Thage G. Peterson — Olof Palme som jag minns honom

Böcker om förändringar i livet

Nya noveller med Lars Ardelius och Roy Jacobsen

Tidskrifter

Moore

Musik

Andrew W.K. — Wolf

Barbara Dickson

Bob Dylan — Rolling Thunder Revue

Broder Daniel

CD-priserna sänks i USA

George Jackson & James Carr

Gorky’s Zygotic Mynci — Sleep Holiday

Iron Maiden — Dance of Death

Ken — Inblicken

Kort om musik

Kraftwerk — Tour de France Soundtracks

Marianne Faithful går vilse i det moderna

Moodymans jazzsoul

MTV fyller 20 år

Musik från New York

My Morning Jacket — It Still Moves

Neil Young — Greendale

Om musiklyssning

Peter LeMarc

Rap-musik tortyrredskap i Sydafrika

Raveonettes — Chain Gang of Love

Retro II

Rick Renström — En djävel på gura

Rough Trade Shops — Post Punk 01

Soulguden Smokey Robinson

Tobias Sammet’s — Avantasia — The Metal Opera Part 2

Filmer

På TV

Hundhotellet

Mat & Dryck

Caol Ila

Fläskfilé med ananas och banan

Åkerbärslikör