Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Musikkrönika

Uriah Heep — The Story

Här är historien om ett band som betytt väldigt mycket för mig, och även för hårdrocks-vågen som kom i slutet av 70 talet och början på 80 talet.

Det började med att Mick Box en kille i tjugoårsåldern som gillade fotboll, men han gillade musiken mer och startade 1967 ett band som hette The Stalkers. Ett lokalt band som spelade på pubar och små ställen. Efter ett tag så la de ner bandet och bestämde sig för att starta ett nytt band, och satsa på musiken på heltid, de gav bandet namnet Spice. Bandets medlemmar hette Mick Box, David Byron, Paul Newton och Alex Napier.

Deras manager Gerry Bron ville att de ändrade namnet till Uriah Heep 1969. När de spelade in Very ’eavy Very ’umble så blev trummisen Alex Napier utbytt mot Nigel ”Ollie” Olsson.Uriah Heep — Very ’eavy Very ’umble. David Byron hade fått ett tips av Elton John att det var en bra trummis. David Byron kände Elton John sedan de båda jobbade på Avenue Records. De slutförde inspelningen av Very ’eavy och den släpptes 19 juni, 1970, producerad av Gerry Bron. Med ett omslag som censurerades av USA där det fick en annan bild och titel på omslaget. (I USA hette skivan Uriah Heep se bild) Skivan innehöll låtar som Gypsy, och Dreammare bl.a. Låtarna hade tunga gitarriff och Tidningen Rolling Stone tyckte att de lät som ett tredje gradens Jethro Tull, Mick Box svarade genast med att ingen i Uriah Heep hade någonsin spelat flöjt och ingen i bandet var kapabel till att stå på ett ben.Uriah Heep — Uriah Heep. Musikaliskt så var den här tiden väldigt experimentell och de sökte ett eget sound och vänskapen mellan Byron, Box och Hensley växte. Och de började spela in deras andra platta Salisbury. (Lady in Black från den skivan släpptes som singel och blev en stor hit i Tyskland, Den låg etta på topplistan i tretton veckor.) När Look at Yourself släpptes 1971 så hade de hittat sitt sound och låtar som Look at Yourself, Tears in My Eyes och July Morning detta var deras första skiva som kom in på försäljningslistorna i England på 39:e plats. Framgången i Tyskland hade öppnat större delen av Europa för dom. I slutet av 1971 så slutade trummisen och han ersattes av Lee Kerslake och basisten ersattes av Gary Thain mitt under en USA turné. Och alla pusselbitar föll nu på plats, och nu började den gyllene eran i Uriah Heep’s historia. (Mk.6)

Bandet bestod nu av: David Byron på sång, Mick Box på gitarr, Ken Hensley på keyboards, Lee Kerslake på trummor och Gary Thain på bas.

Nu hade Ken Hensley fått fart på låtskrivandet, man spelade in Demons and Wizards som många anser vara deras absolut bästa album, med låtar som The Wizard, Traveller in Time och Easy Livin’; hela skivan är ett mästerverk.Uriah Heep — Demons and Wizards. Nu kom man in på försäljningslistorna i USA också, och det var mycket tack vare låten Easy Livin’. Ett halvår senare släpptes Magicians Birthday och den tillhör också epitetet mästerverk. Titelspåret och Sweet Lorraine är två helt underbara låtar. 1973 släpptes en live skiva som borde finnas hos varje skivsamlare, den innehöll bl.a. ett rockpotpurri med 50 tals rock. Den 17 maj 1974 var de i Sverige och spelade på Gröna Lund och brorsan lyckades plåta när David Byron var så berusad på scen att han ramlade ner i orkesterdiket och håller på att ta sig upp på scen igen.Uriah Heep på Grönan 17 maj 1974.

På hösten 1973 släpptes Sweet Freedom och återigen släpper Uriah Heep ett bra album. Ken Hensley släpper samma år ett solo album Proud Words on a Dusty Shelf. 1974 släppte de Wonderworld. I februari 1975 började diskussionerna om att sparka den briljante basisten, gruppen var oroade över Gary Thains hälsa, han missbrukade narkotika och på en spelning i Dallas fick Gary Thain en kraftig elstöt när han gick till förstärkaren och skulle ställa in ljudet, han fick föras till sjukhus och de fick ställa in resten av konserterna i USA och tre konserter i England. Bron var inte särskilt glad över det. Och Gary Thains dagar i gruppen var räknade. Han ersattes av John Wetton. Den åttonde december 1975 dog Gary Thain 27 år gammal, av en överdos heroin. Sommaren 1975 släppte de Return to Fantasy och det albumet kom in på sjunde plats i försäljningslistorna, och så kom de ut på en årslång världsturné. Men återigen hade de otur för Mick Box ramlade ner från scenen och bröt armen. Och nu började deras popularitet att dala. 1976 kom High and Mighty och det blev David Byrons sista album med Uriah Heep, han hade stora alkoholproblem och på en konsert i USA springer Byron upp på scen och råkar sätta foten på ett ben på mikrofonstativet som naturligtvis träffar honom över munnen, publiken skriker till, men David missförstår och skriker åt publiken att ”You can go and fuck off if you don’t like it”. Hensley flög tillbaks till England efter det och det var bara Managern Bron som kunde övertala honom att stanna kvar i bandet. Det var i och med den incidenten problemen började med David Byron. Han gjorde sig mer och mer impopulär och fick sparken i juli 1976. Han försökte sig på en solo karriär men det blev inte så lyckat. I februari 1985 fick han en hjärtattack och dog 38 år gammal. Vem skulle ersätta David Byron? David Coverdale, Ian Hunter eller Gary Holton, många spekulationer men det blev John Lawton som fick jobbet. Han kom närmast från Lucifer’s Friend och hade också medverkat i Les Humphries Singers. 1980 slutar Ken Hensley och ersätts av Gregg Dechert, och nu är det bara Mick Box kvar från originaluppsättningen. Uriah Heep spelar fortfarande ihop och nu består bandet av: Bernie Shaw, Phil Lanson, Mick Box, Lee Kerslake och Trevor Bolder. Uriah Heep är på turné och de är ”Special Guest” till konserterna med Deep Purple i Skandinavien i November -03.

Andra musikkrönikor av Dr. Rock
Hjärnblod | Mountain | Budgie | Nektar | Historien om Journey | Blue Öyster Cult — The Story | Hawkwind — The Story | Pink Cream 69 — The Story So Far … | Nazareth | Deep Purple — The Story | Gamma Ray — historien så här långt | Historien om Steeleye Span

Information om bilderna
Uriah Heep på Grönan 17 maj 1974

Om Dr. Rock |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #10 2003

Stefan Hammarén

Av det perfekta recensionsobjektet

Ett knippe udda recensioner

Stefan Whilde — Guide till lidelse & laglöshet

Thommy Sjöberg

Mellan Byxelkrok och Byerum

Michael Ståhlberg

Kompisar från förr

Vikten av korrekt information

Ulf Thorén

Två Fröding för en Selma

Länkar

Rekommenderade hemsidor

Essäer

Ola Hansson — en stor diktare

Verner von Heidenstam

Oscar Levertin

Det kristna budskapet

Människokärlek och humanitet

Kristna kyrkornas budskap

Gud i själva sökandet

James Redfield

Artiklar

Tommy Hansson reaktionär eller?

Hard Rock Café Stockholm

Hard Rock Café

Kåserier

Salomon Schulman

Trängselavgifter & biltullar II

Ålderskrämpor

Journalistik

Tony Parson

Ny bok om DN

Politik

Den underliga kritiken mot demokratin

Den fattiga delen av USA

USA:s fula baksida

Göran Mjöberg — Amerikansk gryning

Arkitektur

Nya Kista Centrum

Rinkeby Torg 2003

Böcker

Arto Paasilinna — Världens bästa by

Thage G. Peterson — Olof Palme som jag minns honom

Böcker om förändringar i livet

Nya noveller med Lars Ardelius och Roy Jacobsen

Tidskrifter

Moore

Musik

Musikkrönika

Uriah Heep — The Story

Andrew W.K. — Wolf

Barbara Dickson

Bob Dylan — Rolling Thunder Revue

Broder Daniel

CD-priserna sänks i USA

George Jackson & James Carr

Gorky’s Zygotic Mynci — Sleep Holiday

Iron Maiden — Dance of Death

Ken — Inblicken

Kort om musik

Kraftwerk — Tour de France Soundtracks

Marianne Faithful går vilse i det moderna

Moodymans jazzsoul

MTV fyller 20 år

Musik från New York

My Morning Jacket — It Still Moves

Neil Young — Greendale

Om musiklyssning

Peter LeMarc

Rap-musik tortyrredskap i Sydafrika

Raveonettes — Chain Gang of Love

Retro II

Rick Renström — En djävel på gura

Rough Trade Shops — Post Punk 01

Soulguden Smokey Robinson

Tobias Sammet’s — Avantasia — The Metal Opera Part 2

Filmer

På TV

Hundhotellet

Mat & Dryck

Caol Ila

Fläskfilé med ananas och banan

Åkerbärslikör