Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Politik

Den underliga kritiken mot demokratin

Vår hederliga demokrati som vår välfärd och reformer är underbyggd på har angripits både från extremvänstern, nyliberaler, konservativa och andra kritiker. Men när det gäller viss skeptisk sätt att se på rationell pragmatisk framstegstänkande så har det sin vikt med det.

Extremvänstern som bygger sin kritik av den borgliga demokratin är hyser den kommunistiska Leninismen som orakel. I denna lära vet vi att kompromisser och reformer skjuter oftast upp arbetarnas revolutionära förkastande av borgliga demokratin. Det nya revolutionära medvetandets som skall erövra staten och ge demokratin ett högre värde genom revolutionen. Men det behövs ett elitparti med revolutionärer som driver kampen framåt. Reformer är bara en bisak utan det totala erövrandet kräver en proletär diktatur som ersätter den borgliga diktaturen. Men det är partiet som i egenskap av revolutionärt avantgarde som skall leda makten centralt. Kollektivet överordnas individen. Diktaturen är fastställd. Men demokratin är ett värde som står kvarstår som det enda alternativet till kommunismens politiska terror som blir resultatet i ett system där man misstror människan. Då förblir reformistisk demokrati som det avgörande för både individ och kollektiv.

Konservativa misstrodde massan som kollektiv och ansåg att en stat är organisk och växer tillsammans med seder och normer. Traditioner är avgörande för politisk makt då dom styrande i generationer fått insikt i styrelsens konst. Denna elitiska ideologi som bygger på eliter, monarki, nationalism och traditioner är ett kvävande klassystem där ingen människa får någonting att säga till om. Återigen är vår moderna demokratis perspektiv överlägsen eftersom folksuveräniteten är avgörande för maktens styrelse.

En annan mera sund kritik är den skeptiska kritik mot dagens demokratis rationella vetenskapliga perspektiv med förnuftet. Man ifrågasätter inte förnuftet som sådant utan bara dess övertro på vetenskap utan normer. Den kan jag dela. För demokratins värde ligger inte enbart i vetenskapen utan i dess praktik i politisk mening.

Nyliberaler däremot missar demokratin för dess hat mot staten. Man sätter marknaden som rationellt egenvärde och individen är befriad från alla måsten utan blir ett rationellt subjekt på marknadens spelplats. Milton Friedman, James Buchanan och dess public choice-teoretiker bygger upp utopiska tricks där marknaden är enda värdet och effektivare än staten. Det handlar naturligtvis inte om människans värde som individ fri från stat eller marknad. Utan staten trollas bort och tillslut är det kapitalism som marknadsmått som blir kvar. Människan förvandlas raskt till en egoistisk rationell konsument med obegränsade val. Demokratin är inget större värde i nyliberala utopin. Effektivitetens rationalism med andra ord. Politisk frihet kan bara garanteras av ekonomisk frihet så lyder denna orealistiska devis. Friedman som var emot statlig social politik och ansåg sånt skadligt. Han skulle kunna tänka sig viss minimilön men det skulle kunna skapa dålig social grund. Varje människa är sig själv närmast enligt nyliberala teorin. Nyliberalerna favoritförfattare Hayek och till viss del Von Mises, deras idealsamhälle var den spontana ordningen inom marknaden. Det går inte att dirigera eller göra något åt samhället. Utan marknaden och dess institutioner som kan verka iordningställande med vissa regler. Som uppstår spontant på markanden. Demokratin är inget som riktigt får någon form här. Nyliberalism bygger inte på demokratins utformande utan på att staten skall reduceras för kapitalismens skull. Nozick och nollan Ayn Rand som med sin bedrövliga objektivism bygger på hämningslös kapitalism och egoism som utgör grunden för en individ som måste existera inom detta system. Det är inget demokratin mår bra av.

Med andra ord håller dagens välfärd med reformism som grund.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #10 2003

Stefan Hammarén

Av det perfekta recensionsobjektet

Ett knippe udda recensioner

Stefan Whilde — Guide till lidelse & laglöshet

Thommy Sjöberg

Mellan Byxelkrok och Byerum

Michael Ståhlberg

Kompisar från förr

Vikten av korrekt information

Ulf Thorén

Två Fröding för en Selma

Länkar

Rekommenderade hemsidor

Essäer

Ola Hansson — en stor diktare

Verner von Heidenstam

Oscar Levertin

Det kristna budskapet

Människokärlek och humanitet

Kristna kyrkornas budskap

Gud i själva sökandet

James Redfield

Artiklar

Tommy Hansson reaktionär eller?

Hard Rock Café Stockholm

Hard Rock Café

Kåserier

Salomon Schulman

Trängselavgifter & biltullar II

Ålderskrämpor

Journalistik

Tony Parson

Ny bok om DN

Politik

Den underliga kritiken mot demokratin

Den fattiga delen av USA

USA:s fula baksida

Göran Mjöberg — Amerikansk gryning

Arkitektur

Nya Kista Centrum

Rinkeby Torg 2003

Böcker

Arto Paasilinna — Världens bästa by

Thage G. Peterson — Olof Palme som jag minns honom

Böcker om förändringar i livet

Nya noveller med Lars Ardelius och Roy Jacobsen

Tidskrifter

Moore

Musik

Andrew W.K. — Wolf

Barbara Dickson

Bob Dylan — Rolling Thunder Revue

Broder Daniel

CD-priserna sänks i USA

George Jackson & James Carr

Gorky’s Zygotic Mynci — Sleep Holiday

Iron Maiden — Dance of Death

Ken — Inblicken

Kort om musik

Kraftwerk — Tour de France Soundtracks

Marianne Faithful går vilse i det moderna

Moodymans jazzsoul

MTV fyller 20 år

Musik från New York

My Morning Jacket — It Still Moves

Neil Young — Greendale

Om musiklyssning

Peter LeMarc

Rap-musik tortyrredskap i Sydafrika

Raveonettes — Chain Gang of Love

Retro II

Rick Renström — En djävel på gura

Rough Trade Shops — Post Punk 01

Soulguden Smokey Robinson

Tobias Sammet’s — Avantasia — The Metal Opera Part 2

Filmer

På TV

Hundhotellet

Mat & Dryck

Caol Ila

Fläskfilé med ananas och banan

Åkerbärslikör