Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Naturscener

Mellan Byxelkrok och Byerum

Blå Jungfrun, Byxelkrok och Byerum tre ortnamn som klingar hembygd för oss sommarboende på Norra Öland. På kvällarna drar vi man ur huse från Byxelkrok till Byerum för att beskåda solnedgången över Kalmarsund.

Sommaren är över och solnedgångarna blir allt rödare över Kalmarsund.

Om du har vägarna förbi, kanske när det är skördefestival i slutet av september, passa på att ta en cykeltur utmed kusten mellan Byxelkrok och Byerum. Bil går också bra men inte hela sträckan.

— Neptuni åkrar får vi lov att kalla ett fält, av ett bysseskotts bredd och några bysseskotts längd. Så precist beskrev Linné strandvallarna norr om Byxelkrok från sin Öländska resa 1741. Strandvallarna är i dag naturvårdsområde och populärt utflyktsmål och startpunkt för vår cykeltur.

Lite söderut har du Haget och Hagskog, ett verkligt smultronställe för ölandskonnässörer. Ett kargt område med betesmark, klungor av enar på vakt, vindpinade oxlar i landborgskanten och ett ständigt brus när vågorna bryter mot strandlinjens kalkflishällar. Under sommaren är det en fantastisk badplats och på hösten är det en utmärkt plats för fiske och björnbärsplockning.

Ute i sundet skimrar Blå Jungfrun, värmd av solglitter efter sommaren, svalkad av vågorna och lugnad av vattnets kluckande. Den röda granitkupolen väller ur den grönklädda barmen och hård men ändå mjuk kittlar hon vår fantasi och gäckar vår horisont. Blå Jungfrun, ständigt berörd av vatten, vind och förstås av människan, nog är hon värd ett besök. Något som även författaren Verner von Heidenstam tyckte 1896 när han i nationalromantikens anda ställde till med ett riktigt kändisbröllop på ön med bland annat Gustaf Fröding och Albert Engström som gäster.

Mellan Hagskog och Byerum cyklar du i stretig sand utmed tallhed, ljung och blåbärsris, varma sommardagar doftar tallkådan och solen strilar mellan trädens stammar och enbärsblått blänker Kalmarsund. Här kan du stanna vid turens högsta punkt och läska dig med medhavda drycker. En rastplats med fina vyer över sundet.

Vid Byerums stengetter, raukar, kikar årsmiljonerna fram; fossil av bläckfiskar, även kallade spikar och stjärtsköldbitar (trilobiter). Väljer du att här trots höst att ta dig ett svalkande dopp efter cykelturen kan du fundera på den mer än 200 miljoner år gamla hälsningar de sänder oss. En som funderat är författaren Lennart Sjögren som bor i Haget.

— Det här är en trakt / som sent flöt upp ur havet /---/ Solnedgångarna är praktfullt hejdlösa / de leder tankarna till Johannes uppenbarelse. (Citat från dikten Kusttrakt ur diktsamlingen Ormens tid.)

Lennart Sjögren har vid Haget en konstnärsateljé som varje sommar och skördefest öppnas för allmänheten i något som traktens konstnärer, Åkerbokonstnärerna, kallar Öppen ateljé. Sjögrens ateljé har en gång i tiden varit ladugård och det är i mogen ålder som Lennart Sjögren förvandlat den till en smakfull utställningslokal och ateljé, där det i ljusa sommarkvällar ges både gladjazz och klassiska konserter. Någon gång har han även visat sin och makan Eva Forsbergs konst på vinden i ladan. Då får man från en sidoingång knalla uppför en trappa och beskåda samlingarna. En konstnärlig upplevelse där Lennarts oljor hänger tillsammans med Evas träsnitt i en dunkel belysning kombinerat med ljuset från ladans sidofönster.

— Här stod jag och mjölkade för hand i ett bås när jag var ung och dräng här på gården berättar Sjögren, som i dag är i sjuttioårsåldern, vid ett annat besök. Det är sannerligen en resa han har gjort sedan dess, i dag firad författare, etablerad kulturskribent och uppskattad målare, det senare i som jag tycker Carl Kylbergs anda, en poetisk målare där färgerna anger ton och rytm.

Många av den svenska litteraturens arbetarförfattare bröt ju upp från sina hemorter, så inte Sjögren som blivit trogen sin hemmiljö, med undantag för något år i ungdomen vid målarskola i Göteborg. Impulser kom istället från konstnärer och författare som var sommargäster på ön.

Miljön är den stora inspirationskällan i hans konstnärliga gärning. Det är aldrig långt till en kärv vardag för fiskare och bönder i hans poesi och han visar stor förståelse för nyttoaspekten i tillvaron.

Kärnkraftverken på andra sidan sundet kan han aldrig riktigt förmå sig till att fördöma. Dock är alltid ljuset, svallet från havet, norra Ölands färger, årstidernas växlingar närvarande i hans diktning. Känslan av att det aldrig är långt mellan liv, växande och förmultning går som en röd tråd för denne diktens ölänning genom hans författarskap.

Strängt taget är det solnedgångarna som drar här utmed kustlinjen. Till stranden vallfärdar vi på kvällarna där vi har en alldeles särskild egen plats.

— Varför inte slå följe med din käresta och dina vänner, tänd utflyktsgrillen, sjunk ned i den bärbara stolen, korka upp en flaska rött, grilla, smaka och dofta på havet. Sök tröst i natursceneriet denna sorgsna höst!

PS — Glöm inte fliströjan!

Thommy Sjöberg

Kultur och natur norra Öland
Natur: Neptuni Åkrar, Haget, Byerums raukar och Böda kronopark med Böda sand
Kultur: Öppen atelje konstnärer som visar sin konst för allmänheten företrädesvis sommarhalvåret och vid skördefesten. Konserter: Böda kyrka och Thujabeståndet även där företrädesvis sommarhalvåret Krukmakeri: Byxelkrok och Caroline Möller i Haget. Bok-Olle i Byxelkrok bokhandel med anknytning till den framlidne författaren Olle Länsberg Ölands skördefest: Skördefest 3-5 oktober med byfester, marknader, torgdagar och Konstnatten
Litteratur: Carl von Linnés Öländska resa 1741 med illustrationer av Gunnar Brusewitz. De flesta av den i Haget boende författaren Lennart Sjögrens diktsamlingar har en ton av landskapets säregenhet. Boken om Kroken av Sveriges radios krönikör Ulf Wickbom med illustrationer av ölandskonstnären Walter Frylestam

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #10 2003

Stefan Hammarén

Av det perfekta recensionsobjektet

Ett knippe udda recensioner

Stefan Whilde — Guide till lidelse & laglöshet

Thommy Sjöberg

Mellan Byxelkrok och Byerum

Michael Ståhlberg

Kompisar från förr

Vikten av korrekt information

Ulf Thorén

Två Fröding för en Selma

Länkar

Rekommenderade hemsidor

Essäer

Ola Hansson — en stor diktare

Verner von Heidenstam

Oscar Levertin

Det kristna budskapet

Människokärlek och humanitet

Kristna kyrkornas budskap

Gud i själva sökandet

James Redfield

Artiklar

Tommy Hansson reaktionär eller?

Hard Rock Café Stockholm

Hard Rock Café

Kåserier

Salomon Schulman

Trängselavgifter & biltullar II

Ålderskrämpor

Journalistik

Tony Parson

Ny bok om DN

Politik

Den underliga kritiken mot demokratin

Den fattiga delen av USA

USA:s fula baksida

Göran Mjöberg — Amerikansk gryning

Arkitektur

Nya Kista Centrum

Rinkeby Torg 2003

Böcker

Arto Paasilinna — Världens bästa by

Thage G. Peterson — Olof Palme som jag minns honom

Böcker om förändringar i livet

Nya noveller med Lars Ardelius och Roy Jacobsen

Tidskrifter

Moore

Musik

Andrew W.K. — Wolf

Barbara Dickson

Bob Dylan — Rolling Thunder Revue

Broder Daniel

CD-priserna sänks i USA

George Jackson & James Carr

Gorky’s Zygotic Mynci — Sleep Holiday

Iron Maiden — Dance of Death

Ken — Inblicken

Kort om musik

Kraftwerk — Tour de France Soundtracks

Marianne Faithful går vilse i det moderna

Moodymans jazzsoul

MTV fyller 20 år

Musik från New York

My Morning Jacket — It Still Moves

Neil Young — Greendale

Om musiklyssning

Peter LeMarc

Rap-musik tortyrredskap i Sydafrika

Raveonettes — Chain Gang of Love

Retro II

Rick Renström — En djävel på gura

Rough Trade Shops — Post Punk 01

Soulguden Smokey Robinson

Tobias Sammet’s — Avantasia — The Metal Opera Part 2

Filmer

På TV

Hundhotellet

Mat & Dryck

Caol Ila

Fläskfilé med ananas och banan

Åkerbärslikör