Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Intervju

Intervju med Vänster.nu


Fråga
När jag klickar runt på sajten och läser materialet, så skulle jag vilja veta hur idén till sajten uppkom och vad som driver er motivation att syssla med en politisk sajt?
Svar
Sidan startades några månader innan toppmötet Göteborg 2001 för att vi tyckte att det fanns så mycket splittring i vänstern och att vi skulle kunna bli så oändligt mycket starkare om vi istället samarbetade. Därför skapade vi en sida med forum för att folk ska kunna diskutera och lära sig mer om varandra, med artiklar, nyheter och annan information från många vänstervinklar (och senare community). Om motiviationen så tycker jag snarare det är konstigt att så många väljer att inte engagera sig när världen ser ut som den gör, men Göteborg var inte oviktigt för att vi kom att lägga ner så mycket arbete på vänster.nu.
Fråga
Ni skriver att ni vill vara en mötesplats för vänstern. Fungerar det i dag att samla en oberoende vänster och etablera kontakter för att skapa en motvikt till en borgerlig mediahegemoni?
Svar
Absolut. Indymedia visade redan 1999 i mycket vägen för alla andra gräsrotsmedier — det går att skapa alternativ — och är i dag till stor del ett fungerande alternativ till borgerlig ensidig nyhetsförmedling. Det viktiga är nu är att gå vidare så inte bara vänsteraktivister får del av en mångfacetterad nyhetsbild utan att övertyga allmänheten om att de måste bli mer mediekritiska och ta information från andra ställen än media ägt av stora företag och stater.
Fråga
Sedan tre år tillbaka har folkligt missnöje med rådande livsituationen alltmera börjad höras världen över. Tror ni att man kan mobilisera tillräckligt med opion för att skapa alternativ till dagens samhälle?
Svar
Det är en svår fråga. Om människor visste mer och förstod att dom inte är ensamma i det dom tycker tror jag att mycket skulle hända. Det är därför det inte bara räcker med gräsrotsnyheter utan det behövs mötesplatser där man kan kommunicera med andra. Folkbildning kommer alltid vara grunden för all vänsterpolitik.
Fråga
Musik och nyheter, mest gammal progg. Finns det lite nostalgi hos redaktörerna tro?Det jag undrar är om det behövs en riktig nyhetsbas hos vänstern?
Svar
Att det är så mycket progg beror på att en av sidans grundare är proggfanatiker (vänster.nu var faktiskt från början tänkt att bli en renodlad proggsida). 2000-talets vänster är stark och minst lika intressant som 70-talets, men det är klart att vi ska lära av historien och göra det som gjordes rätt och inte upprepa 70-talsvänsterns misstag.
Vi har också några som skriver om bland annat hardcore och hoppas att kulturdelen kommer bli bredare inom kort.
Att sidan mest skulle vara progg och nyheter håller jag inte med om. Vi har ungefär 300 artiklar i många ämnen, 350 länkar, tusentals bilder och videoklipp, samt ett pågående projekt där vi samlar ihop alternativ musik av alla sorter (vi har idag 130 låtar av många olika artister). Vi tillhandahåller en community och förstås våra forum, fem stycken där alla kan diskutera (även högern) och många medlemsforum som våra användare själva skapar och underhåller.
Fråga
Sista frågan handlar om hur ni ser på vänsterns framtid i Sverige?
Svar
Som det ser ut nu känns inte Sverige intressant, utan de verkliga förändringarna kommer att ske i mer polariserade länder som i Latinamerika. I Sverige finns en stark vänsterpolitisk förankring bland ungdomar, vilket självklart är bra, men vi får se vad som blir av det.
Inom några veckor kommer vi att släppa en uppdatering av sidan, med många nya funktioner och uppfräschad design. Den kommer också att bli mycket snabbare.
Mvh Emil och Johannes

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #11 2003

Stefan Hammarén

Märkliga recensionbojekt, samt The wood book

Mikael Bäckman

Sex år och svensk hora

Thommy Sjöberg

Golf

Limerickar

Brazzaville (av Mikael Bäckman)

Essäer

Lotta Lotass — Aerodynamiska tal

Bruno K. Öijer

George Simenons tänkande kommissarie Maigret

Artiklar

Feminismens många ansikten

Kritik av vägavgift

Kritikern som skriver

Kommentarer

Ankdammen i Sverige och Dr. Phils hyckleri

Dr. Indies politiska kommentarer II

Svensk tilltro på samhället

Konst

Magasin 3

Sven X Erixson på Liljevalchs

Böcker

Ärlans Förlag

Stephen Hawking — Universum i ett nötskal

En kritiker av rang talar

Robert Muchembled — Djävulens historia

Patricia Cornwell — Porträtt av en mördare (Jack Uppskäraren — Fallet avslutat)

Musik

Afrotronic 2

Bad Cash Quartet

Basement Jaxx — Kish Kash

B.B. King

Black Rebel Motorcycle Club

Hot Hot Heat — Make Up the Breakdown

Josh Rouse — Love Vibration

Mad Lee Riot

Memphis Minnie

Pulps sista strid

The Strokes — Room on Fire

The Verve — Remixed 2

Filmer

På TV

Vita Huset

Intervjuer

Presentation av Vänster.nu

Intervju med Vänster.nu

Sport

Karjala Cup — Fiasko