Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Kåseri

Golf

Långa Utslag på driving rangen är vad många golfare brukar ägna sig åt. Något jag ägnat minimal tid åt i mitt eget nymornande golfintresse. Sedan några år bor jag granne med en golfbana på norra Öland. På morgnarna kan jag vakna till morgontidiga golfares ”Fore” på andra sidan vägen.

— Nej, personligen gillar jag och föredrar närspelet i golf. Chippar, picth och puttar är min melodi. Bunkrar ser jag överhuvudtaget inte. Jag vill inte säga att jag blivit biten ännu och en sommartorpare har mycket att stå i men visst försöker jag ta några rundor på banan när det blir några timmar över. Grönt kort finnes men jakten på att sänka handikappen får vara. Ibland har jag passat på att hoppa in direkt på banan med start vid hål nummer sex. Vid ett sådant tillfälle prickade jag enbuskar med mina utslag. Golfbollen fastnade bland de stickiga barren.

— Vad göra? Visst det var bara att dundra på med järnfemman - en klenod i den påvra utrustningen. Bakom mig hade fyra förgrymmade herrar dykt upp. Förtörnade över mitt uppträdande på banan och hanterande av järnfemman och behandlingen av enbusken. Fyra golf wanna bees i rätta skor och rätta kläder är dessutom präktigt irriterade på min inbrytning på hål nummer sex. Nej här gäller regelboken och jag blir vederbörligen uppläxad av de fyras ledare om vad som anstår en gentleman på golfbanan.

Sagt och gjort släpper förbi de fyra i de rätta kläderna och förhör mig med nästa grupp om det är okej med en liten inbrytning.

— Bor här på andra sidan vägen är det okej om jag börjar här?

— Visst, inga problem. Börjar om med ett nytt artilleri från tee, provar faktiskt några bollar, då den första inte gick något vidare. Nu är det så att mina fyra golf wanna bees har svårt med närspelet och inte kommit förbi greenen på hål sex när jag utsätter dem för mina spridda utslag. Ny kritik nu från de efterföljande.

— Hörru man måste faktiskt vänta till de framförande är klara vid greenen med sitt spel. Du utsätter dem faktiskt för livsfarligt bollar.

— Vad ska man säga? Det här är trakter med kulturella anor tröstar jag mig med så lär till exempel den verkliga platsen för Neptuni åkrar som Linné namngav 1741 vara kalkflisvallarna precis nedanför golfbanan och platsen vid grindstolpen där dagens bana passerar är beskriven i Linnés Öländska resa.

— Det ni era golfsnobbar!

— Fore förresten!

Nytta och golf

Jag mötte honom vid grindstolpen nära sjätte hålet vid den nyöppnade golfbanan i Enerum. Han var klädd i slät skinnrock, lite uppknäppt i sommarvärmen, och bar en trekantig hatt. I handen höll han en spatserkäpp och i bakgrunden stod hans resesällskap en grupp på sex studenter och diskuterade och antecknade. Han såg trött ut men stötte då och då med käppen och tittade fascinerad på utslagen från sjätte Tee. Jag berättade om mitt projekt att skriva kulturbitar från Järvafältet till Norra Öland. Det ligger i tiden att skriva lättsamt och lite fragmentariskt förklarade jag mig ursäktande och för övrigt har ju ni Herr professor i botanik och medicin redan upptecknat allt nyttigt av värde om trakten i er reseberättelse om Öland.

— Slår de längre än ett bysseskott undrade han och tillägger att han som ung student i Nederländerna hört talas om spelet av en ung studiekamrat från Scotland som roade sig på liknande sätt i sina hemtrakter.

— Visst, men är ryktet sant herr livmedikus att det riktiga Neptuni åkrar ligger här vid strandlinjen nedanför golfbanan? Och inte vid det i dag naturskyddade kalkflisfältet som ni gav namn åt norr om Byxelkrok?

— Kan det vara någon nytta med att slå ut bollar mot en så rar rund gräsmatta med ett hål i utbrister tropliktigeste medicine och botaniske professor innan han skyndar vidare med sitt följe. De ivrigt antecknande och resonerande unga adepterna.Totalt ointresserad av den mycket akademiska frågan om den egentliga platsen för Neptuni åkrar.

Och strängt taget har det ju ingen som helst betydelse tänkte jag när jag såg hans sällskap lösas upp i kvällssolen bortom Enerums alvar.

Thommy Sjöberg

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #11 2003

Stefan Hammarén

Märkliga recensionbojekt, samt The wood book

Mikael Bäckman

Sex år och svensk hora

Thommy Sjöberg

Golf

Limerickar

Brazzaville (av Mikael Bäckman)

Essäer

Lotta Lotass — Aerodynamiska tal

Bruno K. Öijer

George Simenons tänkande kommissarie Maigret

Artiklar

Feminismens många ansikten

Kritik av vägavgift

Kritikern som skriver

Kommentarer

Ankdammen i Sverige och Dr. Phils hyckleri

Dr. Indies politiska kommentarer II

Svensk tilltro på samhället

Konst

Magasin 3

Sven X Erixson på Liljevalchs

Böcker

Ärlans Förlag

Stephen Hawking — Universum i ett nötskal

En kritiker av rang talar

Robert Muchembled — Djävulens historia

Patricia Cornwell — Porträtt av en mördare (Jack Uppskäraren — Fallet avslutat)

Musik

Afrotronic 2

Bad Cash Quartet

Basement Jaxx — Kish Kash

B.B. King

Black Rebel Motorcycle Club

Hot Hot Heat — Make Up the Breakdown

Josh Rouse — Love Vibration

Mad Lee Riot

Memphis Minnie

Pulps sista strid

The Strokes — Room on Fire

The Verve — Remixed 2

Filmer

På TV

Vita Huset

Intervjuer

Presentation av Vänster.nu

Intervju med Vänster.nu

Sport

Karjala Cup — Fiasko