Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Essä

Nya tankar kring världsbilden

Göran Brusewitzs fina bok En ny världsbild växer fram (Om parapsykologi och biomagnetism) 1999 ICA-Bokförlag. Boken beskriver hur den fascinerande kvantfysiken, nya insikter inom biologin och psykologin som öppnar tankar kring medvetenheten och människans utveckling. Hur förhåller sig medvetenheten till kropp och själ? Just detta perspektiv öppnar sig att det finns en intressant öppning till parapsykologins domäner. Han har liksom naturforskaren Harald Schjelderup psykologiska bok Den dolda människan (Nyutgåva 1984 från originalet 1961- Forum) menar att Freuds undermedvetna strömningar inom psykologin öppnar för ett inre universum, även om Brusewitz i sin bok menar att dagens forskning faktiskt menar att det finns ett inre och yttre som förenas i ett, man får den holistiska världssynen, som innebär att man får helheten och inte bara detaljerna om sin medvetna eller omedvetna omgivning som vi erfar.

Filosofiskt kommer frågan om det är flera sinnen än de vanliga 5 som vi kan erfara omvärlden med. Det är precis vad som händer i dessa två böcker, vi har mera att utforska inom oss som hänger ihop med kosmos skapelse skulle vi kunna säga. Jag är nyfiken på denna nya världsbild och vad den innebär för oss som individer och kollektivt.

Framförallt beskriver Göran Brusewitz en värld där rader av intressanta parafenomen kan kopplas till psykologin och den nya fysikens världar, detta gör tanken alltmera större och kan till och med bevisa att vårt universum har många fler dimensioner i sin storhet. Vilket Stephen Hawkins nya bok som jag recenserade i förra numret redan visar.

Även den rena psykologin öppnar för ett ständigt nytt tänkande och kan vara just den öppning vi behöver för att förstå vårt inre, liksom hur vi upplever med medvetandet vår omvärld. Det finns en kausal verklig naturvetenskaplig modell för hur vår hjärna ser på ett kvantfysikaliskt universum. Läser man böcker som Robert Ornsteins Medveten om medvetandet (Natur och Kultur 1996) och Daniel L. Schacter Sökandet efter minnet (Brain Books 1997) tydliggör forskningen kring människans hjärna detta, och det är intressant forskning som också kan ge oss förklaringar till vad som möjligen händer med oss. Kanske kan vara öppningen till det holistiska paradigmet? Anthony Stevens bok Privata myter — Om drömmar och drömmande (Gedins 1997) beskriver drömtydningen och drömmandets förmåga att hela människan. Bara det ser jag som exempel på att vårt mänskliga inre psykologiska universum som verkligen sträcker ut vår kapacitet till större vyer. Med andra ord är det verkligen dags för att se över vår dimensionella tillvaro på allvar.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #12 2003

Stefan Hammarén

Antika rekordboken

Thommy Sjöberg

Che lives

Ulf Holmén

Yeah Yeah Yeahs — Fever to Tell

Essäer

Nya tankar kring världsbilden

Immanuel Wallerstein

Kosmologings förändring av människan

Artiklar

Avgift för alla som kör med dubbdäck

Systembolaget: Att vara …

Systembolaget: … eller inte vara

Litteraturens vägar i Sverige

Limerickar

Vladivostock (av Mikael Bäckman)

Böcker

Don DeLillo — Kroppskonstnären

Peter Englund — Tystnadens historia och andra essäer

Joyce Carol Oates & Lars Gustafsson

Fantasy

Philip Pullman — Om den mörka materian

Robert Jordan — Drakens återkomst

Niklas Krog

Tidskrifter

The Face & Vanity Fairs

Tecknade Serier

Rocky & Arne Anka

Frans G. Bengtssons Röde Orm

Klas Katt

Musik

A Perfect Circle — Thirteenth Step

Backyard Babies — Stockholm Syndrome

Danko Jones — We Sweat Blood

Dr. Indie ser på musikscenen

Front 242

Joe Strummer & The Mescaleros

Seedling — Let’s Play Boys & Girls

Spearmint — My Missing Days

The Beatles — Let It Be… Naked

Vue — Down for Whatever

Filmer

På TV

Dark Angel

Reportage

Kyrkans nya roll

Kyrkans framtid

Intervjuer

Presentation av Folkets Nyheter

Intervju med Folkets Nyheter