Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Stockholm Filmfestival 2003

Jaha då är återigen dags för Dr. Indie att anfalla och överskuggas av biomörkret, när Stockholm filmfestival i 14 år pulserat i huvudstaden. Jag tycker att filmerna blivit sämre med åren och man kan minska ned till hundra. Men okej, här kommer en inblick i en del av filmerna

Klicka på länken för att komma till filmen.

Any Way the Wind Blows | Stormy Weather | Ong Bak | Good Bye, Lenin | Free Radicals | Aillen: The Life and Death of a Serial Killer | Alexandras’ Project | The Grudge 1 & 2 | Masked and Anonymous | Prozac Nation | Casa de los Babys | The Education of Gore Vidal | Come Drink With Me | Live Forever | A Decade under the Influence | Wishing Stairs | Party Monster | The Shape of Thing | Bomb the System | American Splendor | The Station Agent | Easy Rider, Ragin’ Bulls | 16 Years of Alcohol | Infernal Affairs | Memories of Murder | The Cooler | Eternal Blood | House of a Thousand Corpses | Undead

Any Way the Wind Blows av Tom Barman Filmindex

Tom Barman till vardags frontfigur i gruppen Deus, gör ett surrealistiskt vardagsdrama som är alldeles konturlös och abstrakt. En rad med människor i Antwerpen drar omkring och gör saker i livet medan dom till slut möter varandra i ett privat jätteparty. Däremot är musiken underbar blandning av tekno, house, rock och ett filter med Miles Davies ljud. Filmen är bitvis rörig, fastän det finns inslag av charm och tanke.

Betyg 3 @@@

Stormy Weather av Solveig Anspasch Filmindex

Filmen är lite gråmelerad och visar upp fantastisk miljö från Island. Havet och dess ljud står för befrielse, längtan bort och kärleken som kanske försvann. Filmens huvudpersoner är franska psykologen unga vackra Cora som får en patient, en tyst kvinna som ingen vet vem hon är i Paris. Men så visar det sig att hon kommer från Island och från ett trist liv. Cora åker även dit för att försöka bota kvinnan. I filmtidningen Cinema jämför man filmen Von Trier och Bergman, lite väl överdrivet, om jag får säga. Utan lagom seg skulle jag skriva.

Betyg 2 @@

Ong Bak av Prachya Pinkaew Filmindex

Jag säger bara om denna fullständigt lysande kampsportfilm, Hollywood kasta Steve Segal och Chuck Norris i sjön. Utan Jet Li och Jackie Chan får sina rötter skärskådade i en vansinnig film. Den unge Ting får i uppdrag att åka till Bangkok för att hämta hem byns Buddha-statys huvud som gangsters stal. En fräck och rolig film, full action nonstop.

Betyg 4 @@@@

Good Bye, Lenin av Wolfgang Becker Filmindex

Att växa upp under kommunisttiden och sedan faller muren och allt ändras. Så dessutom greps sonen Alex precis 1989. Moder som blev deprimerad för att hennes man försvann till väst därför att han inte var medlem i partiet. Modern ljuger för sina barn att han hade en kvinna där. Moder får hjärtinfarkt och hamnar i koma 1989 och vaknar upp när muren faller och Tyskland är återförenade. Modern är svag och får inte utsättas för press. Så sonen Alex tar hem modern och återskapar med fejkade saker, videoband och vänner att Öst fortfarande finns. En lögnens charmiga småtragedi utspelas på många fronter. En genuin bra välspelad film.

Betyg 4 @@@@

Free Radicals av Barbara Albert Filmindex

I filmfestivalens egen tidning Cinema står det mycket pretentiöst dravel om Barbara Alberts usla konstfilm Free Radicals suggestiv osv. Nej, en film som är så tom, mättad av övertydliga försök till obegripliga symboliska långsamma scener, där vi i publiken får sitta med filmböcker och Ljungs teorier, tja, då kanske något gott kan vaskas fram. Dessutom använder sig filmen av kaosteori och fraktaler för att försöka fördjupa tomheten bakom vedervärdig långsamhet: Första timmen fungerar och sedan kommer det pseudointellektuella förfallet.

Betyg 1 @

Aillen: The Life and Death of a Serial Killer av Nick Broomfield Filmindex

Nick Broomfield kontroversiella filmer om Kurt Cobains självmord under Nirvanas storhetstid liksom hans film om de döda rapparna Biggie & Tupac är självklara referenser till hans film om mördaren Aileen som blev vår första kvinnliga seriemördare. Rättväsendet, president Bush vedervärdiga bror Jeb Bush som gör allt för att utnyttja situationen till sin återvalskampanj som guvernör och dödstraffets plågoris. En klar politisk dokumentär som riktas mot USA:s sjuka samhälle. Jag är glad att jag inte bor där, när man ser resultatet av Nick Broomfields skärskådan av människors handlande som får konsekvenser i ett rikt land som utsätter människor för ren fattigdomsalstrande politik. Årets dokumentär i alla kategorier.

Betyg 4 @@@@

Alexandras’ Project av Rolf de Heer Filmindex

Den bästa feministiska film om en man som är så överlägsen och dryg som lever med sina barn och olyckliga fru. Hon slår tillbaka mot sin man när han fyller år. Med hjälp av säkerhetssystem och video gör hon den totala förnedringen av snart forna man. Djävulskt psykologiskt skicklig och tät film. Ett lyckokast från Australien.

Betyg 4 @@@@

The Grudge 1 & 2 av Takashi Shimizus Filmindex

Japansk skräckfilm liksom europeisk bygger på psykologiska effekter och ljus och skuggspelen. Japans skräckfilmer är både visuellt och ljudmässigt överlägsna all amerikansk skräck, med få undantag naturligtvis. Men The Ring, Dark Water och de två delarna i The Grudge är effektfulla och mardrömsliknande filmer som satte min fantasi igång riktigt ordentligt. Ännu ett bevis på att skräckfilm utanför USA fungerar bäst.

Betyg 4 @@@@

Masked and Anonymous av Larry Charles Filmindex

Enda andledningen till att detta verkliga stolpskott får någon att bry sig är att Bob Dylan spelar legenden Jack Slate och son till en diktator i ett framtida land någonstans i Sydamerika. Filmen är mest som en Dylanlåt med udda gestalter som finns runtomkring gudomlige Bob Dylan. En välgörenhetskonsert skall ena folket och Dylan avlossar en rad suveräna låtar i vanlig ordning. Jeff Bridges, Val Kilmer, Mick Rourke, Christian Slater, Luke Wilson, Penelope Cruiz, Jessica Lange Angela Bassett och John Goodman är alla delar i ett konstigt pussel. Gäsp skriver jag om denna egentligen ganska händelselösa film.

Betyg 1 @

Prozac Nation av Erik Skjoldbjaerg Filmindex

Prozac Nation bygger på Elizabeth Wurtzels självbiografiska verk om sig själv som destruktiv intellektuell ung god skribent som är rockinspirerad skribent. Men Christina Ricci gör en suverän lysande roll som Elizabeth och Jessica Lange är bara precis så närvarande och lysande med sin utstrålning som mamman. Filmen är nödvändig för oss alla som lever detta riktiga liv. Starkt jobbat av norske Erik som också gjorde norska originalet till Insomnia.

Betyg 4 @@@@

Casa de los Babys av John Sayles Filmindex

Maggie Gyllenhaal, Lili Taylor, Mary Steenburg, Daryl Hannah med flera spelar med i en film som handlar om amerikanska kvinnor som skall adoptera barn från Mexico. Filmen är som vanligt med mannen från filmerna Lone Star och Sunshine State en vardagsrealistisk film med Hollywoods få socialister. Fast trots angeläget budskap och bra skådespeleri förblir filmen filmad tristess.

Betyg 2 @@

The Education of Gore Vidal av Deborah Dickson Filmindex

Gore Vidal tillhör dom etablerade vänsterliberaler såsom Norman Mailer som är politiska sanningsvittnen som avslöjar amerikanskt mygel. Men som dokumentär var filmen trist och ointressant trots en sån briljant kritiker av vår samtid. Svag film.

Betyg 1 @

Come Drink With Me av Shaw Brothers Filmindex

Shaw Brothers producerade ett flertal kung fu epos med humor under 60- och 70-talet. Tre av deras filmer visas under festivalen medan jag ser en av dessa som handlar om den kvinnliga agenten Golden Swallow och sjungande drinkare som visar sig vara en speciell kung fu-master. Dom får i uppdrag att rädda guvernörens son. Billiga effekter och småcharmiga blodiga scener från 1966. En kul film.

Betyg 2 @@

Live Forever av John Dower Filmindex

John Dowers expose over 90-talets brittpopvåg och modet, filmerna och naturligtvis New labours politiska seger med en ung Tony Blair, markerar ett nytt under som också tog slut i 90-talets sista skälvande år. Bröderna Gallagher, Pulp, Blur osv. Däremot saknades skivbolagen Creation och Factory liksom Primal Scream. Men roligt var det att följa dokumentären.

Betyg 4 @@@@

A Decade under the Influence av Ted Demme & Richard La Gravence Filmindex

Ted Demmes sista film blev dokumentären som också sätter amerikanska 70-talets realistiska filmer och dom nya regissörerna som låg i tiden då 60-talets Vietnamkrig, sexuella revolutionen och 60-talets politiska hippieklimat skapade ett behov som inte det gamla Hollywood orkade med. Just där fanns en guldålder för mycket av amerikansk film som hämtade inspiration från europeiska konstfilmen och våra traditioner som är krigets hemska erfarenheter. Filmen visar upp den tidens regissörer och skådespelare som ville bryta med Paul Newman och Marlon Brandos estetik. Filmen släpar lite i berättartempot från att vara mera flytande i filmens början. Sevärd.

Betyg 3 @@@

Wishing Stairs av Jae-Yeon Yoon Filmindex

"Whispering Corridors" skrämde upp oss på filmfestivalen med sin high scool-skräck i flickskola. Nu kommer den tredje delen i denna suveräna koreanska skräckmiljö i flickskolan. I centrum står det en sorts subtil kärlekslek mellan två flickor som också blir rivaler om skolans satsning på balett. Det finns en trappa som har 28 trappsteg men man kan gå och räkna stegen och önska sig någonting och då kommer det ett 29 trappsteg, ett dödligt sådant. En mycket bra film.

Betyg 4 @@@@

Party Monster av Fenton Baily & Randy Barbato Filmindex

Party Monster är filmen som är ett totalt misslyckande, trots dess ambitiösa försök att fånga in tidiga 80-talets klubbscen då Michael Alig, (spelad av forna barnstjärnan Macaulay Culcins comeback, Ensam hemma-filmerna). Filmen är alltför bögig med dess skildring av begreppet club kids som med hjälp av droger, vitt pulver, glamour och electroclashmusik som är hämtad från modevärlden ekar filmen som ett eko från tiden som var. Filmen är fylld av stereotyper och naturligtvis dyker amerikanska indiefilmens drottning Chloé Sevigny upp i en mindre roll. En riktig flopp i mitt tycke.

Betyg 1 @

The Shape of Thing av Neil Labute Filmindex

En ung man som studerar är också tillfällig museivakt, Adam och möter den unga söta kontroversiella konstnären Evelyn som hela tiden ser sig som artisten som skall göra ett stort projekt om förvandling, dessutom ser livet som en enda konstart. Adam är projektet som innebär en total saktelig förändring av hans personlighet. Filmen berör relevanta frågor om konsten har ett moraliskt ansvar, får man gripa in i en annan människas liv som konstnärlig akt, hur mycket är man själv medskyldig osv. Filmen är intelligent, men alltför pratig, bitvis rent av tråkig och förutsägbar, delvis i alla fall.

Betyg 3 @@@

Bomb the System av Adam Bhala Lough Filmindex

Party Monster handlade om klubbkulturens veka glamourvärld, medan den misslyckade filmen som hyllar andra gatunivån på klubbarnas baksida där hip hop och graffitin hyllas. Jag tröttnar snabbt på filmens försök att få en intellektuell ram om graffiti som samhällsomstörtande bakgrund. Folket emot auktoriteten blir löjeväckande i denna film. Filmen kommer säkert att bli kult i hip hopkretsar men inte hos mig.

Betyg 1 @

American Splendor av Shari Springer Berman & Robert Pulcini Filmindex

American Splendor är till vardags en serie om den urtråkige arkivtjänstemannen med det miserabla livet fyllt av misslyckande äktenskap osv. Harvey Pekar var kompis med Robert Crumb innan han precis slog igenom som undergroundtecknare. Han avskyr sitt liv och funderade mellan sitt arbete och samlingar av serier och skivor att göra ett seriemanusskript om sitt tråkiga liv. Han slog igenom under sena 70-talet och 80-talet. Både tv och teater blev aktuellt med hans självbiografiska liv. Flera olika tecknare illustrerade hans värld. Filmen är en metafilm samtidigt eftersom den riktiga Harvey Pekar pratar om sin film och livet. En av årets mest underhållande filmer jag sett på länge.

Betyg 4 @@@@

The Station Agent av Thom MacCarthy Filmindex

En dvärg vid namn Finbar äger en affär tillsammans med sin svarte vän. Dom säljer modelljärnvägar och ingår i ett sällskap som ser järnvägsfilmer. Vännen dör och Finbar ärver en gammal bangård med en järnvägsvagn stående. Detta plus några osannolika vänner gör allting till en varm ljuv upptäcksfärd i en fullständig udda amerikansk prestation på länge. Filmen är en av årets bästa i alla kategorier.

Betyg 5 @@@@@

Easy Rider, Ragin’ Bulls: How the sex, drugs and rock ’n’ roll generation saved Hollywood av Kenneth Bower Filmindex

Ännu ett dokument over 70-talets kreativa period. Filmen baseras på en klassisk ny bok av Peter Briskind (Läsvärd förresten). Nya generationen drogade och skapade en rad mästerverk, men dimmorna från misslyckande, sprit, kvinnor och droger skapade en dekadent grogrund för 70-talets filmslut så att säga. Men dokumentären är intressant men lite trist stundtals.

Betyg 3 @@@

16 Years of Alcohol av Richard Jobson Filmindex

Vi som växte upp på 70-talet och upplevde punken vet att filmaren Richard Jobson var sångare i Skids, hans debutfilm är skitig och handlar om en våldsam suput till ung man som går klädd i skinheadskläder och lyssnar på punk och ska liksom soul. Pappan notoriskt otrogen och full sviker sin son. Frankie måste ta sig ut ur Edinburghs sunkiga kvarter. En lyckad debut med bra historia om hur en kvinna kan försöka väcka hopp i eländet.

Betyg 3 @@@

Infernal Affairs av Andrew Lau & Alan Mak Filmindex

En skicklig och bra film från Hong Kong om poliser som lever både som mullvad åt triaden och mullvad inom triaden. En positiv överraskning blev filmen verkligen. Och ger en bild av högteknologisk brottbekämpning i Asien. Men frågan är hur mycket och hur länge orkar man att leva utan att kunna bottna i en egen identitet. Hollywood är på gång att göra en remake. Bry er inte om det utan se originalet istället.

Betyg 4 @@@@

Memories of Murder av Bong Joon-Ho Filmindex

Filmen är från Sydkorea och blandar den politiska situationen i 80-talets Sydkorea med en polisjakt på en seriemördare. Humor och allvar blandas liksom livet i moderna Sydkorea. Filmen är lite väl skakig och osäker för att bli riktigt bra. Men underhållande på ett sätt.

Betyg 3 @@@

The Cooler av Wayne Kramer Filmindex

Filmen handlar om Alec Baldwin som cynisk casinoägare Shelly som anställer Bernie (William H. Macy) att ge spelare otur. Shelly skickar dit en kvinna för att hålla Bernie varm. Men tycket uppstår mellan de båda. Shelly uppskattar inte detta då kärlek ger honom tur istället för otur. Välspelad på många fronter. Men trist och klichéfyllda scenarion som lyser igenom. Men framförallt tråkig film.

Betyg 2 @@

Eternal Blood av Jorge Olguin Filmindex

Chile brukar inte vara känt som ett land för skräckfilm. Men detta hypermoderna vampyrdrama om ungdomar som leker och fascineras av vampyrer möter sådana i verkligheten. Blodig och underlig men blir mest tröttsam, rätt så händelselös film.

Betyg 2 @@

House of a Thousand Corpses av Rob Zombie Filmindex

Rob Zombie har gjort en klassisk slasherfilm som både förnyar och förvaltar genren. Filmen är förmodligen en våt dröm för metalsångare, man kanske kan se filmen som en enda lång rockvideo för White Zombie. Jag faller inte alls för filmens utlovade händelser. Men ändå är scenografin och själva miljöerna magnifika och ger verkligen klassiska skräckfilmkänslor. Han har förmodligen skapat en framtida kultklassiker inför framtiden. Filmen är lite stillastående i vissa sekvenser medan den är alldeles förunderlig i andra bildsekvenser. Mera intressant film än bra.

Betyg 2 @@

Undead av Peter Spierig & Michael Spiereig Filmindex

Australien har en god tradition av rena splatterfilmer av de renaste och skönaste slagen. Peter Jackson (Sagan om ringen-filmerna) och Sam Ramis arv vilar över en film fylld av blodiga döda zombies som blivit påverkade av främmande rymdvarelser. Härlig, blodig och slösande med burlesk humor. En av årets roligaste skräckisar.

Betyg 4 @@@@

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #12 2003

Stefan Hammarén

Antika rekordboken

Thommy Sjöberg

Che lives

Ulf Holmén

Yeah Yeah Yeahs — Fever to Tell

Essäer

Nya tankar kring världsbilden

Immanuel Wallerstein

Kosmologings förändring av människan

Artiklar

Avgift för alla som kör med dubbdäck

Systembolaget: Att vara …

Systembolaget: … eller inte vara

Litteraturens vägar i Sverige

Limerickar

Vladivostock (av Mikael Bäckman)

Böcker

Don DeLillo — Kroppskonstnären

Peter Englund — Tystnadens historia och andra essäer

Joyce Carol Oates & Lars Gustafsson

Fantasy

Philip Pullman — Om den mörka materian

Robert Jordan — Drakens återkomst

Niklas Krog

Tidskrifter

The Face & Vanity Fairs

Tecknade Serier

Rocky & Arne Anka

Frans G. Bengtssons Röde Orm

Klas Katt

Musik

A Perfect Circle — Thirteenth Step

Backyard Babies — Stockholm Syndrome

Danko Jones — We Sweat Blood

Dr. Indie ser på musikscenen

Front 242

Joe Strummer & The Mescaleros

Seedling — Let’s Play Boys & Girls

Spearmint — My Missing Days

The Beatles — Let It Be… Naked

Vue — Down for Whatever

Filmer

Filmfestival

Stockholm Filmfestival 2003

På TV

Dark Angel

Reportage

Kyrkans nya roll

Kyrkans framtid

Intervjuer

Presentation av Folkets Nyheter

Intervju med Folkets Nyheter