Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Antika rekordboken

Allan Klynne & Cecilia Klynne

Wahlström & Widstrand

Att Guinness rekordbok blivit något av en institution, redan något onaturlig, att folk gör märkvärdigheter endast för att hamna där, dels också pådrivet från redaktörernas sida att spåra upp allsköns finurliga tilltag. Men inget nytt härom, förekom på sitt sätt redan i antiken, med romarna, och de gamla grekerna försökte vida överträffa varann, men likafullt var människorna i dåtiden också genuint intresserade av att höra om märkliga tillbud, av sådant som kunde slå ut om all häpnad. Av fakta som delvis finns fortfarande bevarat i många skrifter. Allan & Cecilia Klynne axlade det udda författarskapet, att sammanställa en potpurribok om en massa konstiga omnämnanden från antiken.

Antika rekordboken (ej en ordbok om antika sigill) är nästan pinsamt udda. Paret Klynne har samlat på sig allsköns bråte från antiken, från det mest horribelt narraktiga till sådant som är direkt etnografiskt försvarbart. Det är fråga om oslagbarheter, gamla extremiteter de sträckt ut, vad det hittat bland litteratur som överlevt till våra dagar. Mycket är från anekdoter, men också taget från de mest klassiska, seriösa och resonerande skrifter från den tiden.

Satiren var en utvecklad och mycket omtyckt skriftform borta i dåtiden, därför finns det också mycket bevarat av absurditeterna. Politiska bakdantare och förvridare fanns det likaså gott om, varför mycket blev fantastiskt överdrivet. Ingen skulle skonas. Även imperatorn själv kunde vara ett tacksamt spottplank, när man ville förvränga och kränka. Således också av ”negativa rekord”.

Eftersom överdrifter kan göra sakförhållanden extra roliga har duon Klynne också i sin bok gjort en liten affär av det. Mycket av det som nämns bär på en rolig underton i sig, är frapperande, men är långt ifrån trovärdigt, men de frestas att ständigt påpeka det i en smått raljerande kommentar och gör det ännu tusentalet gånger. De har först annekterat antikens överdrifter, helt skoningslöst önskat relatera dem, men verkar samtidigt smått förlägna, att de måste förlöjliga vad de fått fram. I varje fall ger texten ett sådant intryck, även om de gör det stundom halvt försynt.

Det vill bli tröttsamt för läsaren om samma grundtes så många gånger upprepas. Att läsaren kan gott själv få bedöma om det behövs tas ”cum grano salis”, alltså med saltnypor omtaget. Språkdräkten i boken är inte tillräckligt rolig för annat än återgivning av vad som finns i källan. Om källmaterial redan blygsamt förlöjligas, måste man kanske också själv vara rolig, inte bara tro det. I annat fall vill det lätt slå tillbaka på den egna språkbehandlingen, visar på en viss osäkerhet med avfattningen.

Urvalet är däremot både roligt och mångsidigt. Det mesta av materialet kommer från romarriket, en minoritet från de antika grekernas slavhandelshamnar, dock inkorporeras inte gudarnas än mäktigare prestationer. Här finns om dåtida politik, den eviga och mycket duktiga krigshären allstädes, och kejsarna själva förstås förmer.

Även mycket annat återfinns, om många byggnader med märkliga mått, förödande naturkatastrofer, kaniner som äter bottnar ur en hel spansk stad som ramlar ner i marken, andra farliga djur tillkommer, krokodiler, lejon, ett träd växer och blir stort som ett lusthus där det ordnas fina bjudningar, olyckor händer jämt, den största skosamlingen som mäter sig med en storlek av den avpolletterade filippinska expresidenskan, skönheten och skofetischisten Imaeldadåre Marckoss astronomiskt tilltagna. I Rom var det imperator Heliogabalus som endast gick med ett par en dag, varpå ett nytt par begärdes in, vilket snabbt blev en storsamling skor (formulerat av ett tvivelfullt antagande i boken).

Vi får också veta på samma sida om den finaste parfymen, den dyraste hårtoningen, ett blont hår som ytterligare pudrades med guldstoft. Och av den dyraste resp. lyxigaste kroppslotionen. Men också om mycket annat betänkligt, om det praktfullaste spindelnätet. Som det står på bokens baksida, klister listat nästan 800 fantastiska fakta, makalösa rekord och hårresande berättelser från romartidens tandagnisslan.

Litteraturförteckningen är imponerande, innehåller ett par fel och är ändå inte tillräckligt omfattande. Det finns därtill ett fint bildmaterial efter gamla kopparstick. Som läsanvisning anges, föreslås ströläsningen vara tacksam, att avnjutas i små extremistpartier åt gången. Sådant väcker misstankar och föder skepticism. Således slukade jag den i ett sträck, den praktfullaste dåtida sprattelgubben saknas dock, vilket gjorde mig bedrövad. Lika litet fanns det om deras potensförhöjande medel. Men annars ganska rolig, med ett plus om man annars också är intresserad av det stora romarriket.

Stefan Hammarén

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #12 2003

Stefan Hammarén

Antika rekordboken

Thommy Sjöberg

Che lives

Ulf Holmén

Yeah Yeah Yeahs — Fever to Tell

Essäer

Nya tankar kring världsbilden

Immanuel Wallerstein

Kosmologings förändring av människan

Artiklar

Avgift för alla som kör med dubbdäck

Systembolaget: Att vara …

Systembolaget: … eller inte vara

Litteraturens vägar i Sverige

Limerickar

Vladivostock (av Mikael Bäckman)

Böcker

Don DeLillo — Kroppskonstnären

Peter Englund — Tystnadens historia och andra essäer

Joyce Carol Oates & Lars Gustafsson

Fantasy

Philip Pullman — Om den mörka materian

Robert Jordan — Drakens återkomst

Niklas Krog

Tidskrifter

The Face & Vanity Fairs

Tecknade Serier

Rocky & Arne Anka

Frans G. Bengtssons Röde Orm

Klas Katt

Musik

A Perfect Circle — Thirteenth Step

Backyard Babies — Stockholm Syndrome

Danko Jones — We Sweat Blood

Dr. Indie ser på musikscenen

Front 242

Joe Strummer & The Mescaleros

Seedling — Let’s Play Boys & Girls

Spearmint — My Missing Days

The Beatles — Let It Be… Naked

Vue — Down for Whatever

Filmer

På TV

Dark Angel

Reportage

Kyrkans nya roll

Kyrkans framtid

Intervjuer

Presentation av Folkets Nyheter

Intervju med Folkets Nyheter