Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Essä

Philip Roth och den amerikanska samtiden

Philip Roth.Philip Roth är min drömförfattare på många sätt. Jag har länge velat skriva om hans samtida författarskap som precis som Norman Mailer — Norman Mailer 80 år.

Philip Roth är den judiska helyllegrabben som använder sin födelseort Newark som huvudpunkt i många romaner. Roths alterego Nathan Zuckerman, författaren som bland annat i trilogin om vår tids Usa — 1900-talets utveckling i landet på andra sidan som blev den dominerade nationen. Roth skärskådar tre versioner av USA i dessa tre romaner.

Hans mästerverk inleds med Amerikansk Pastoral. Där handlar romanen om Zuckermans barndomsväns storebror Seymor Levov. Idrottshjälten och mannen med det perfekta livet som vill att Zuckerman skall skriva om hans fader skinnhandskemakaren. Men Seymor dör och lillbrorsan berättar den riktige versionen om broderns olyckliga familjesituation med en dotter som förvandlas till terrorist i 60-talets konvulsioner med Vietnam och rasismens bakgator.

En stark mästerlig roman som också fortsätter med Gift med en kommunist som berättar om den unge Zuckermans möte med kommunistparanoida USA:s tidiga 50-tal och hans vänskap med radiohjälten och arbetaren Iron Rinns prägel av kommunistpartiet i USA. En briljant närstudie av USA som efter andra världskriget inleder kalla kriget. Även förföljelsen av politiska motståndare, i detta fall kommunister berättar Roth övertygande och sätter samtida diskursen på vad som var viktigt bland människors relationer.

Sista delen av trilogin Skamfläcken får Zuckerman leta efter sanningen om sin gamle vän dekanus och universitetsläraren Coleman Silks hemlighet efter hans död. Silk hade bland annat en kärleksaffär med 34 årig städerska och blev i vanära anklagad för rasism samtidigt 1998 som republikaner som älskar dubbelmoral angriper Clintons sexmoralism. Med dessa tre romaner lyckas Philip Roth med utgångspunkt med minnen från Newark iscensätta dåtida och framtida Amerikas samhällsförändringar på ett utmärkt sätt.

Philip Rohts alterego Zuckerman figurerar också i de tidiga romanerna Spökskrivaren och Zuckerman fri där den unge ganska nyblivna författaren och kvinnokarlen får smaka på framgång men likväl stöter han 60-talets politiska situationer och försöker ta sig fram inom erotikens område som är minst lika komplicerade som hans politiska förståelse av USA:s utveckling inom olika områden.

Hela Philip Roths författarskap är en mänsklig granskning av dessa intellektuella grundvalar som byggde nationen USA. Philip Roth kan verkligen beskriva hur den storslagna visionen kunde förverkligas och misslyckas, sagan om USA:s sanna framgångssaga.

Jag har sällan läst en större romanförfattare som kan få oss att förstå sammanhangen kring den intellektuella elits uppgång och fall, han påminner om lite grann om Woody Allens filmer. En sanningssägare vilken ser USA ur sin vänsterliberala världsbild.

Hans nya roman Operation Shylock — en bekännelse (Bonniers 2003) är en halsbrytande roman om en man som stjäl författaren Philip Roths identitet och befinner sig i Israel för att predika en tvärtom-sionism som innebär att judarna från Europa skall återvända till sina rötter. Fascinerande och kanske en av hans mera fantasifulla berättelser som tar ut svängarna ordentligt. En stark thriller-liknande bok som leker med genrer och olika litterära sidor av kulturen, brett upplagt och alltmera överraskande än vad man kunde tro. Philip Roth är hos mig en övertygande propagandist för den stora politiska erotiska romanens återfödelse.

Det är bara så det skall vara.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #1 2004

Stefan Hammarén

Om spökskrivarens egenrecension, eller om en reflexion

Mikael Bäckman

Rättsystemet ett felsystem

Jordbävningsoffer

Kristian Einarsson

Och solen har sin gång

Fredrik Runebert

Antifeministiska manifestet — Startskottet för utmaningen av feminist- och socialisthegemonin

Thommy Sjöberg

Ondskan

Essäer

Litteraturens gränssvindlande vägar

Philip Roth och den amerikanska samtiden

Kåserier

Remakes

Limerickar

Taiwan (av Mikael Bäckman)

Artiklar

Radikala behövliga politiska tankars sötma

Muhammeds tidevarv

Kommersiella tv:n ett fiasko?

Konst

Margareta Renberg på Konstakademien

Magasin 3 — Henry Darger

Böcker

Andrzej Stasiuk & Günter Grass

Stephen King & Ken Follett

Tecknade Serier

Mike Conroy — 500 Great Comicbook Action Heroes

Musik

Avlyssnat 2003

Broder Daniel — Cruel Town

Creedence Clearwater Revival — Platinum

David Bowie — Reality

Dr. Indie ser på musiken

DS-13 — Killed By the Kids

Evanescence — Fallen

Jay-Z — The Black Album

José González — Veneer

Kylie Minogue — Body Language

Mark Ronson

Mauro Scocco — Beat Hotel

Mikael Wiehe & Lars Winnerbäck

Missy Elliott — This Is Not a Test

New Deutsch

Pavilion

Peter LeMarc — Det som håller oss vid liv

Pugh Rogefeldt — Pughs bästa

Punk and New Wave 1976–1979

Punkens 25 år

Ryan Adams — Rock ’n’ Roll

Störst i världen — The Hives

The Cricket

The Darkness — Permission to Land

The Offspring — Splinter

The Radio Dept. — Pulling Our Weight

The Rapture — Echoes

The Temptations 1966–1969

Tiamat — Prey

Trans Am — Liberation Advance

Xploding Plastix — Donca Matic Singalong

Dr. Indies årsbästa 2003

Filmer

På TV

Saraband

Corto Maltese

Konsert med David Bowie

Intervjuer

Presentation av Niklas Krog

Intervju med Niklas Krog

Tips

Dr. Indies vintertips