Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Globalisering

Hardt & Negri — Imperiet

Michael Hardt & Antonio Negri — Imperiet.Den som har följt den samhällsdebatt som frodas sedan 2001 angående Michael Hardt och marxisten Antonio Negris omtalade bok Imperiet (Vertigo Gänta) som gör upp med den vanliga vänsterns syn på globalisering. Så öppnar dom för alternativet att nationalstaten vars existens av ondo eller godo inte är relevanta då kapitalet går utöver alla gränser i rummet och spränger den vanliga logiken i bitar. Dom menar att ett nytt imperium utan specifika centrum utan flera centrum existerar parallellt med varandra. Kapitalismen är gränsöverskridande och modernismen som blir till postmodernism är bejakande av det nutida kapitalistiska världsordningen. Boken utgår från ny maktkritik som inte fastnar i dagens modernitetskritik utan är en sorts annorlunda berättelse som visserligen utnyttjar Michel Foucault klassiska kritik av hur institutioner alltmera intog en sorts härskande position gentemot medborgarna. Det är inledningen till hur postmodernister som Lyotard, Baudrillard och Derrida började ifrågasätta modernismen och västvärldens berättelse genom att hävda att det finns flera olika arenor och alternativa berättelser till världen och moderniteten i sig själv. Hegels gamla världsande som leder historien mot en ett lineär slutmål i form av rättstaten i konservativ eller i liberal slutfas som många trodde idag. Immanuel Wallerstein trodde på att kapitalism/liberalismen gick mot en förfallande tendens till sönderfall — Immanuel Wallerstein — en ny tänkare

Francis Fukuyama var den som efter kommunismens kollaps ansåg att den liberala fredliga nya tiden var här för att stanna. Historiens slut menar författarna till boken är slutet på modernismens kris — slutet för den agenda som kalla kriget utgjorde som hållpunkt. I ren marxistisk och dialektisk mening så har en annan mindre konfliktdrabbad värld, inte mindre farligt men kapitalismen tror på sin egen kraft även om man i sann dialektisk anda ser motkrafter som utgör globalt motstånd emot den gränsöverskridna kapitalet som utgör en grundpelare.

Fredric Jameson som jag läste under 90-talet menar också att dagens moderniseringsprocess är slut och postmoderna tron övertar samhällstänkandet. Men postmodernismen som jag själv trodde på är egentligen en återvändsgränd som ersätter politik med estetik. Utan boken utgör en ny sorts förklaring att imperiet utan gränser som kan sägas vara en form ekonomisk imperium med flera deltagare och center. Det kan vara motståndets stora chans också att verka globalt utan gränser. Samhällets modernisering går ihop med postmodern verklighet och utgör flera dimensioner på civilisationen så att inga ideologier helt kan täcka in fältet i dagens globala samhälle. Hela boken både analyserar och försöker få oss att förstå att möjligheterna i dag är större än att enbart hålla oss till nationalstatens begränsade visioner. Jag är övertygad om att författarna kan ha rätt men bara delvis eftersom nationalstaten är fortfarande en realitet att räkna med. Framtidens motstånd måste både vara lokal och global samtidigt för att täcka in det rumsliga fältet.

För ytterligare läsning om finansvärlden finns det två aktuella bra böcker — Ralph C. Bryants Turbulent Waters — Cross-Border Finance and International Governance Brookings Institution Press 2003 och Barry Eichengreen Capital Flows and Crises The MIT Press.

Hardt & Negri — Imperiet

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #2 2004

Stefan Hammarén

Öppet (och slutet) brev om ljud och poesi

Berith Eliasson

Israel = konflikt?

Ms. Uzie

Upprop mot det moraliska förfallet på Stockholm Central!

Thommy Sjöberg

En film och skolans läroplaner

Limerickar

Kabul (av Gert Forsström)

Tasjkent (av Gert Forsström)

Hamburgsund (av Gert Forsström)

Mora (av Gert Forsström)

Lovikka (av Mikael Bäckman)

Artiklar

Globalisering

Hardt & Negri — Imperiet

Bra skrivet om EU

Rörelsernas tid

Essäer

Populärkulturella författare

Jack London — Stor socialistisk författare

Och så bläddrar vi i mänsklighetens drama

Svensk filmpolitik

Konst

Björn Albelin på Jakobsberg konsthall

Christer Holmberg utställer på Ensta Krog

Böcker

Tintin

Redaktionen hyllar Hergés Tintin som fyller 75 år

Tintins äventyr

Karl-Alfred

Karl-Alfred fyller 75 år

Musik

Blur — Thank Tank

Fattaru — Jordnära

Iced Earth — The Glorius Burden

Iggy Pop — Skull Ring

Josh Rouse — 1972

Joss Stone

Komeda — Kokomemedada

Kort om Fria Proteatern

Led Zeppelin — How West Was Won

Mary J. Blige — Love & Life

Mattias Alkberg BD

Orättvist om David Gahan

Patti Smith — Land

Pink Cream 69 — Thunderdome

Rufus Wainwright — Want One

Svensk bra pop

Symphorce — Twice Second

The Concretes & The Bear Quartet

The Mars Volta — De-Loused in the Comatorium

Tidskrifter om musik

Tiger Lou — Trouble and Desire

Tomas Andersson Wij — Stjärnorna i oss

Filmer

På TV

Simma lugnt Larry

Six Feet Under

Tips

Några februaritips