Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

In memoriam V

EWK — En stor satirtecknare är död

EWK.Redaktionen kan inte låta bli att sörja en stor sann humanist och konstnär som skapade med så enkla begrepp en sorts förklaring till världen och hur den kunde fungera. Jag läste gärna hans böcker som var både charmiga och strålande ut energi av godhet.

Ewert Karlsson blev centerpartisten som ung skrev och tecknade i både lantbrukarpressen och fick ett stadigt hem på Aftonbladets ledar och kultursidor.Mao Tse-tung.Teckning av EWK. Ewert Karlssons teckningar har rättvisepatoset och han tecknar med ömsint hand sina verk. Ända upp i åttioårsåldern var han aktiv som tecknare. Med just denna aktiva ålder hade EWK sin blick alltid på det utsattas sida. Tidningar världen runt stod på kö för att få tillgång till ett sant geni inom svensk och internationell karikatyrteckning.

Ingrid Thulin död 1926–2004

Ingrid Thulin.Viskningar och rop.Ingrid Thulin skriver Leif Zern var ansiktet som levde med i rollen. På ett sätt kan jag förstå varför Ingmar Bergman lät henne bli en av hovskådespelarna i många av hans filmer. Med ett vackert ansikte men ändå vardagligt så gled hon in sina roller. Jag vet inte hur många gånger jag sett hennes på film eller hur många filmer. Fast ändå fanns hon som ett självklart avtryck i vår moderna kulturhistoria. En av Sveriges skönaste och starkaste skådespelare högt uppe i åldern har avlidit. Med detta hyllar Blaskan en av Sveriges främsta skådespelare genom tiderna.

Modernismens främste uttolkare Erik Mesterton är död

Erik Mesterton var Sveriges främsta dolda litteraturkritiker och modernismens främste essäist någonsin. Han översatte Pär Lagerkvist på engelska. Såg till att Gunnar Ekelöf debutsamling Sent på jorden kom ut. Han översatte vännen Harry Martinssons romaner på utländska språk under sena 30-talet. Erik Blomberg och Erik Lindegren började skriva poesi och översätta surrealism och annan avantgardelitteratur. Han läste T. S. Eliot och Franz Kafka innan någon annan gjorde det. Han upptäckte och frigjorde alltifrån Karin Boyes till många författare som tog modernismen i anspråk.Kalevi Sorsa. Nu är denna store man död vid hundra års ålder. Med honom förlorar vi sista länken till modernismen.

Finlands före detta president Kalevi Sorsa är död

Kalevi Sorsa har avlidit 73 år gammal. 1972–1987 så var han statsminister i olika regeringar. Ledare för finska socialdemokraterna och personlig vän med Olof Palme. Utrikesminister på 90-talet och varm EU-anhängare. Blaskan vill med detta hylla en stor man från andra sidan Östersjön.

Filosofen Norbeto Bobbio 1909–2004 är död

Norberto Bobbio.Få italienska filosofer såsom Norberto Bobbio som skapade den liberalvänsterpartiet Aktionspartiet som i grunden var en motståndsrörelse emot Mussolinis fascism. Efter kriget blev Norberto Bobbio demokratins främste försvare och hans bok Höger och vänster utgiven på svenska 1998 är av stor betydelse. Stora människor dör medan mördare och bödlar lever vidare. Dr. Indie hyllar denna filosof med bravur.

Författarinnan Janet Frame död

Janet Frame.I många år satt Jane Frame på mentalsjukhus. Uppväxt på Oamaru i Nya Zeeland. Hon fick diagnosen schizofreni vilken var felaktig. Hon började skriva fräna och starka romaner såsom En ängel vid mitt bord, Till landet Är och Sändebudet från spegelstaden. Även hennes novellsamling Lagunen och andra berättelser vilken jag inte vid detta ögonblick läst. En stor kvinnlig författare avled 79 år gammal.

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #2 2004

Stefan Hammarén

Öppet (och slutet) brev om ljud och poesi

Berith Eliasson

Israel = konflikt?

Ms. Uzie

Upprop mot det moraliska förfallet på Stockholm Central!

Thommy Sjöberg

En film och skolans läroplaner

Limerickar

Kabul (av Gert Forsström)

Tasjkent (av Gert Forsström)

Hamburgsund (av Gert Forsström)

Mora (av Gert Forsström)

Lovikka (av Mikael Bäckman)

Artiklar

Globalisering

Hardt & Negri — Imperiet

Bra skrivet om EU

Rörelsernas tid

Essäer

Populärkulturella författare

Jack London — Stor socialistisk författare

Och så bläddrar vi i mänsklighetens drama

Svensk filmpolitik

Konst

Björn Albelin på Jakobsberg konsthall

Christer Holmberg utställer på Ensta Krog

Böcker

Tintin

Redaktionen hyllar Hergés Tintin som fyller 75 år

Tintins äventyr

Karl-Alfred

Karl-Alfred fyller 75 år

Musik

Blur — Thank Tank

Fattaru — Jordnära

Iced Earth — The Glorius Burden

Iggy Pop — Skull Ring

Josh Rouse — 1972

Joss Stone

Komeda — Kokomemedada

Kort om Fria Proteatern

Led Zeppelin — How West Was Won

Mary J. Blige — Love & Life

Mattias Alkberg BD

Orättvist om David Gahan

Patti Smith — Land

Pink Cream 69 — Thunderdome

Rufus Wainwright — Want One

Svensk bra pop

Symphorce — Twice Second

The Concretes & The Bear Quartet

The Mars Volta — De-Loused in the Comatorium

Tidskrifter om musik

Tiger Lou — Trouble and Desire

Tomas Andersson Wij — Stjärnorna i oss

Filmer

På TV

Simma lugnt Larry

Six Feet Under

Tips

Några februaritips