Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Essä

Tintins äventyr

Anfäkta och anamma! Bomber och granater! Vid alla apsvansade smådjävlars löständer! Kanapéer och konjakskransar!

Jag höjer mitt glas med rom till en skål för geniet Hergé

Kapten Haddock, Tintin och Milou i Det hemliga vapnet.Kapten Haddock kräver hämnd i Krabban med guldklorna.Jag höjer även glaset till en underdånig skål för Karin och Allan B. Janzon! Ni har verkligen förgyllt mitt liv, och fortsätter att göra det, med era eminenta ekvilibristiska okvädningsord. Om man tar dagens tillmälen — framför allt det erbarmliga Fuck! och jämför med t.ex. Skråpuk!, Gargantuan!, Deghög!, Skabbhals!, Dårhushjon!, Krabbtaska!, Sopprot!, Makadamplockare!, Vedervärdiga tryffelsvin!, Pottsork!, Kryddkrämare!, Kramsfågelmördare!, Sumprunkare!, Medisterkorv! eller Rotborste!; kan väl alla och envar erkänna att det svenska språket är nog inte så okvädningsfattigt som en del vill påskina.

Rastapopoulos och Allans möte med en näsapa i Plan 714 till Sydney.

Tintin klår med hästlängder både Asterix och Lucky Luke teckningsmässigt och framförallt intrigmässigt.

Persongalleriet är helt fantastiskt; bifigurerna blir verkligen tredimensionella när de får återkomma och få tid på sig att utvecklas.Underbar bildväxling i Solens tempel. Roberto Rastapopoulos (Markis di Gorgonzola) i Faraos cigarrer, Blå Lotus, Koks i lasten och Plan 714 till SydneyTintin och Bianca Castafiore i Castafiores juveler. och Bianca Castafiore i Kung Ottokars spira, De sju kristallkulorna, Det hemliga vapnet, Castafiores juveler, Tintin hos gerillan samt gästspel i Det svarta guldet, Koks i lasten och Tintin i TibetKapten Haddock och den enerverande Serafim Svensson i Det hemliga vapnet.Kapten Haddock och den enerverande Serafim Svensson i Det hemliga vapnet. är ett par exempel på bifigurer som är minst lika intressanta som Tintin, Kapten Archibald Haddock, Professor Karl Kalkyl och Dupond & Dupont;Dupond & Dupont råkar illa ut i Det svarta guldet. betjänten Nestor blir också han intressant som person. Även smärre bifigurer som Dawson, Allan Thompson, Abdallah, Pjotr Szut, Oliveira da Figuiera, Müller och den enerverande Serafim Svensson får kött och blod i Hergés berättelser.

Nestors elegans i De sju kristallkulorna.

Inte att förglömma: den oefterhärmlige Arturo Benedetto Giovanni Giuseppe Pietro Archangelo Cartoffoli från Milano.

Tintin räddar Zorrino från några busar i Solens tempel.Tintin har fått emotta mycken oberättigad kritik. I Blå lotus ingriper han när hans rikshadragare blir misshandlad. Senare hjälper han med fara för sitt eget liv en kinesisk pojke; samma pojke räddas senare i Tintin i Tibet; i Solens tempel ingriper han när en pojke blir misshandlad. Det är snarare skurkarna som uppvisar rasism och överlägsen syn på andra.TV-reklam för Loch Lomond i Tintin hos gerillan. Kapten Haddocks myckna drickande märks egentligen bara i Krabban med guldklorna och där kan man nog finna förmildrande orsaker trots allt.Kapten Haddock visar sin avsky för slavhandlare i Koks i lasten. I albumen efter det dricker han visserligen sin Loch Lomond, men med måtta. I Koks i lasten ingriper Tintin och Kapten Haddock mot slavhandlare. Kontentan av det hela är att det finns snälla och elaka människor oavsett ras- och religionstillhörighet i Tintin-albumen.

Fallande frukt i Tintin i Tibet.Fallande frukt i Tintin i Tibet.

Trots att jag har läst Tintins album så ofta att jag nästan kan dem utantill, har jag fortfarande ett mycket stort nöje av att ta fram dem och läsa om dem. Ju mer jag läser dem inser jag vilket geni Hergé var. Alla dessa småsaker, tidningsartiklar, annonser och reklam; sidointriger m.m. fyller ut och berikar upplevelsen.Milou kämpar mot en krabburk i Krabban med guldklorna. I Krabban med gulklorna ser man Milou kämpa i 10 rutor med att försöka få loss en krabburk som fastnat på hans nos och två sidor ägnas åt Tintins försök att tyda vad som står på en etikett;Edgar P. Jacobs som mumie i Faraos cigarrer. i Faraos cigarrer finns de som sökt efter Kih-Oskhs grav mumifierade, bl.a. E.P. Jacobini egyptolog — en mer eller mindre kärleksfull känga åt Edgar P. Jacobs (tecknaren av Blake & Mortimers äventyr); Kapten Haddocks kamp mot häftplåster i Det hemliga vapnet och Plan 714 till Sydney; Rastapopoulos och Carreidas tvistar i Plan 714 till Sydney.dispyten i Plan 714 till Sydney mellan Rastapopoulus och Laszlo Carreidas om vem som är det ondas genius.Dupond & Dupont frågar ut Wolff i Månen tur och retur del 2. Exemplen kan göras många fler. I Castafiores juveler händer det överhuvudtaget inte speciellt mycket, men det är väl ett tecken så gott som något på ett geni att kunna fånga läsarens intresse utan att det alltid är något som exploderar eller skjuts sönder och samman.

Drömsekvens i Tintin i Tibet.

Det första albumet Tintin i Sovjet har jag av någon anledning aldrig skaffat.Tintin och Kalkyl i De sju kristallkulorna. Tintin i Kongo och Tintin i Amerika har i och för sig en viss naiv charm, men det är först med Faraos cigarrer som Tintin börjar intressera mig.Tintin och Kapten Haddocks första möte i Krabban med guldklorna. Det riktiga intresset infinner sig med Krabban med guldklorna där Kapten Haddock gör sin debut. Persongalleriet börjar nå sin fullbordan med Enhörningens hemlighet och Rackham den Rödes skatt där Nestor och Kalkyl gör sina entréer.

Månraketen i Månen tur och retur del 1.Så — Skål och gutår Tintin, Kapten Haddock, Kalkyl och övriga! Må ni fortsätta att glädja generation efter generation med era äventyr!

Tintinalbumen i rätt ordning (Carlsens numrering)

 1. Tintin i Sovjet
 2. Tintin i Kongo (22)
 3. Tintin i Amerika (19)
 4. Faraos cigarrer (5)
 5. Blå lotus (21)
 6. Det sönderslagna örat (18)
 7. Den svarta ön (15)
 8. Kung Ottokars spira (2)
 9. Krabban med guldklorna (17)Rikedomen har förändrat Kapten Haddock i De sju kristallkulorna.
 10. Den mystiska stjärnan (1)
 11. Enhörningens hemlighet (11)
 12. Rackham den Rödes skatt (12)
 13. De sju kristallkulorna (3)
 14. Solens tempel (4)
 15. Det svarta guldet (6)
 16. Månen tur och retur del 1 (7)
 17. Månen tur och retur del 2 (8)
 18. Det hemliga vapnet (10)
 19. Koks i lasten (13)
 20. Tintin i Tibet (9)Scen från månen i Månen tur och retur del 2.
 21. Castafiores juveler (14)
 22. Plan 714 till Sydney (16)
 23. Tintin hos gerillan (23)

Som synes har albumen getts ut i ett enda sammelsurium. Till exempel så kom Krabban med guldklorna, där Tintin och Kapten Haddock första gången möts, först som det 17e albumet.

Dessutom finns filmalbumet Tintin och hajsjön (20). Detta bygger på den tecknade filmen av Raymond Leblanc, bild och text i bearbetning av Studios Hergé. Det har inte på långa vägar när samma klass som den tecknade serien.

Om Mr. Snaggus |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #2 2004

Stefan Hammarén

Öppet (och slutet) brev om ljud och poesi

Berith Eliasson

Israel = konflikt?

Ms. Uzie

Upprop mot det moraliska förfallet på Stockholm Central!

Thommy Sjöberg

En film och skolans läroplaner

Limerickar

Kabul (av Gert Forsström)

Tasjkent (av Gert Forsström)

Hamburgsund (av Gert Forsström)

Mora (av Gert Forsström)

Lovikka (av Mikael Bäckman)

Artiklar

Globalisering

Hardt & Negri — Imperiet

Bra skrivet om EU

Rörelsernas tid

Essäer

Populärkulturella författare

Jack London — Stor socialistisk författare

Och så bläddrar vi i mänsklighetens drama

Svensk filmpolitik

Konst

Björn Albelin på Jakobsberg konsthall

Christer Holmberg utställer på Ensta Krog

Böcker

Tintin

Redaktionen hyllar Hergés Tintin som fyller 75 år

Tintins äventyr

Karl-Alfred

Karl-Alfred fyller 75 år

Musik

Blur — Thank Tank

Fattaru — Jordnära

Iced Earth — The Glorius Burden

Iggy Pop — Skull Ring

Josh Rouse — 1972

Joss Stone

Komeda — Kokomemedada

Kort om Fria Proteatern

Led Zeppelin — How West Was Won

Mary J. Blige — Love & Life

Mattias Alkberg BD

Orättvist om David Gahan

Patti Smith — Land

Pink Cream 69 — Thunderdome

Rufus Wainwright — Want One

Svensk bra pop

Symphorce — Twice Second

The Concretes & The Bear Quartet

The Mars Volta — De-Loused in the Comatorium

Tidskrifter om musik

Tiger Lou — Trouble and Desire

Tomas Andersson Wij — Stjärnorna i oss

Filmer

På TV

Simma lugnt Larry

Six Feet Under

Tips

Några februaritips