Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Blaskan #2 2004

Ledare

Februari månad är lika jäkla trist som januari månad men det blir bättre kan vi på redaktionen säga. Men det som tröttar ut oss är alla bedrövliga kvällstidningslöpsedlar som verkligen visar hur uselt det är med kvällstidningarna just nu. Dom sprider bara dynga med feta rubriker kring mord, fjantiga naken-Janne, Linda dum med stora bröst, dokusåpor med kändisskvaller. Varför har det blivit så stort med dessa rubriker? Naturligtvis så försvarar sig kvällstidningsredaktörer med att detta är vad folket vill läsa. Man fortsätter och ser hur korkat nyhetsflötet allt mera ter sig med gratistidningars Metros snuttifiering av lättförpackade nyheter. Ändå slår det oss att morgontidningar har så mycket bättre journalistik tvärtemot vad kvällstidningars surmagade kommentatorer än säger. Kvällspressen är i dag alltmera gapigt meningslös men enda oasen är till exempel Aftonbladets ledar- och kultursidor, medan Expressens ledarsida är fullständig värdelös sörja av ingenting. Med andra ord är vi trötta på stora feta kvällstidningslöpsedlar som ingenting ger eller gör för mänskligheten.

Dr. Rock kommenterar derbymatchen AIK — Hammarby
Apropå stringtrosrabaldret: Jofa måste börja tillverka suspensoarer med röda spetskanter så slipper vänsterns feminister bli upprörda över att män använder stringtrosor för att få spets på tillvaron.

En annan sak som irriterar Blaskan är vid den trista guldbaggeutdelningen så ville dem patetiska tv-ledningen förbjuda Killinggängets manskör som sjöng en sång ur Cabaré och tv-ledningen fick panik och såg det som nazisthyllning. Det enda roliga inslaget i guldbagge var just deras inlägg. Att se nazistspöken i ett sådant inslag är inte bara löjligt utan ett trist försök att ge humorinslag naziststämpel. Svagt av stats-televisionen att påstå något sådant. Vi på Blaskan tar avstånd från billiga attacker.

Även i debatten har Blaskan tagit del av den alltmera tröttsamma användningen av begreppet antisemitism som stämplas på kritiker av USA och Israel. På högerliberalernas argumentkonst ingår det ordet allt oftare. Globaliseringskritiker anklagas för att vara antisemiter, nästa steg blir nog att anklaga fackföreningar, motståndare mot privatiseringar för antisemitism. Målet verkar vara att tysta kritiker. Används ordet antisemitism om allting kommer det att förlora sin innebörd precis som när vänsterfolk använde begreppet fascism om alla högerkritiker av kommunistiskt ideologi. När antisemitismen verkligen sticker upp med sitt fula tryne kommer ingen att regera på ordet. Tydligen har svenska medborgare av judisk börd angripits av människor, tyvärr även av invandrarungdomar som inte kan se skillnad på Israel och judiska medborgare i Sverige. Blaskan är trött på att ord med stark värdeladdning används lite hur som helst. Antisemitism är tillräckligt farligt som det är redan nu.

Dr. Rocks kommentar:

Hur kan man vara ambassadör i ett land som man hyser så stort förakt till?? J-O Karlsson, han var ju bara en västanfläkt om man jämför med Zvi Mazels grodor.

Till slut vill Blaskans Dr. Indie tipsa om några saker:

Saxat från Expressen

Stor meteor sprängdes över Jokkmokk

Plötsligt blev det ljust som mitt på dagen när den stora meteoren exploderade över lågfjället väster om Jokkmokk.

— Vi har inte registrerat någon större över Sverige på de senaste 20 åren, säger professor emeritus Ludwik Liszka vid Institutet för rymdfysik (IRF) i Kiruna.

Ljuset kom från den explosion som inträffade på ungefär 30 kilometers höjd sedan meteoren upphettats kraftigt vid inträdet i jordens atmosfär. Från så hög höjd hördes dock inget ljud från smällen, som beräknas ha motsvarat sprängkraften i minst 100 kilo trotyl.

Det var klockan 15.05 lördagen den 17 januari som meteoren kom in i jordatmosfären över Norrbotten. Mörkret avbröts plötsligt av ett ljussken.

— Folk ringde IRF och undrade vad som hade hänt. De beskrev det som om någon tänt en blixtlampa för ett ögonblick, säger Ludwik Liszka.

Spridd över stort område

Fragmenten efter meteoren har sannolikt spritts över ett stort markområde nordväst om Jokkmokk. Först för några dagar sedan insåg IRF hur stor den hade varit.

— Vi har tyvärr inte resurser att läsa av instrumenten oftare än så, säger Ludwik Liszka.

Smällen var så kraftig att mätutrustningen på IRF:s tre stationer i Norrland inte räckte till. Däremot kunde man i Uppsala, 74 mil bort, konstatera att det maximala ljudtrycket från explosionen uppgick till 0,056 pascal, det kraftigaste nedslaget på 20 år inom Sveriges gränser.

— På hela jorden brukar det bara slå en meteor om året som är större än den här, säger Ludwik Liszka.

Mr. Snaggus kommentar: ”Det enda vi behöver frukta är att himlen faller ned över våra huvuden.”

Mr. Snaggus Dr. Indie Dr. Rock

Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #2 2004

Stefan Hammarén

Öppet (och slutet) brev om ljud och poesi

Berith Eliasson

Israel = konflikt?

Ms. Uzie

Upprop mot det moraliska förfallet på Stockholm Central!

Thommy Sjöberg

En film och skolans läroplaner

Limerickar

Kabul (av Gert Forsström)

Tasjkent (av Gert Forsström)

Hamburgsund (av Gert Forsström)

Mora (av Gert Forsström)

Lovikka (av Mikael Bäckman)

Artiklar

Globalisering

Hardt & Negri — Imperiet

Bra skrivet om EU

Rörelsernas tid

Essäer

Populärkulturella författare

Jack London — Stor socialistisk författare

Och så bläddrar vi i mänsklighetens drama

Svensk filmpolitik

Konst

Björn Albelin på Jakobsberg konsthall

Christer Holmberg utställer på Ensta Krog

Böcker

Tintin

Redaktionen hyllar Hergés Tintin som fyller 75 år

Tintins äventyr

Karl-Alfred

Karl-Alfred fyller 75 år

Musik

Blur — Thank Tank

Fattaru — Jordnära

Iced Earth — The Glorius Burden

Iggy Pop — Skull Ring

Josh Rouse — 1972

Joss Stone

Komeda — Kokomemedada

Kort om Fria Proteatern

Led Zeppelin — How West Was Won

Mary J. Blige — Love & Life

Mattias Alkberg BD

Orättvist om David Gahan

Patti Smith — Land

Pink Cream 69 — Thunderdome

Rufus Wainwright — Want One

Svensk bra pop

Symphorce — Twice Second

The Concretes & The Bear Quartet

The Mars Volta — De-Loused in the Comatorium

Tidskrifter om musik

Tiger Lou — Trouble and Desire

Tomas Andersson Wij — Stjärnorna i oss

Filmer

På TV

Simma lugnt Larry

Six Feet Under

Tips

Några februaritips